Työttömyysturvaa ilman muuta
Työttömyysturvaa ilman muuta
Työttömyysturvaa ilman muuta
Aarkisto

22.09 2016

Kannustava loukku - Eli temppu, ja miten se tehtiin

Kirjoittanut: Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija

Hallitus on tarttunut toimeen. Työn vastaanottamisesta johtuvia viiveitä työttömyysetuuksien maksatuksessa vähennetään. Tai näin asia muotoillaan työllisyyspaketti -työryhmän esityksessä (s. 20). Ja mikäs siinä, onhan tiet ennenkin kivetty hyvillä aikomuksilla. Tällä kertaa hyvä aikomus on se, että työtön työnhakija uskaltaa ottaa tilapäistä tai lyhytkestoista työtä vastaan ilman pelkoa työttömyysetuuden maksuviiveistä.

Hienovaraista logiikkaa
Olkaa tarkkana, sillä ratkaisulogiikka on hienovaraisesti viritetty. Kun kokonaan työttömien hakemusten käsittely on hyvin pitkälle automatisoitu, vähäinenkin muutos työttömän tilanteessa johtaa maksatuksessa viiveisiin. Jotta Kelan ja työttömyyskassojen toiminta olisi paremmin työllistymistä tukevaa, lisätään hakemuksen päättymisen ja etuuden maksupäivän väliin käsittelyaika. Näin työn vastaanottaminen ei automaattisesti aiheuta viivettä päivärahan maksuun.

Öö, hetkinen… ”Automaattinen” viive poistetaan lisäämällä ”käsittelyaika”? Poistetaan viive lisäämällä viive? Tässä kohtaa voi jokainen luonteensa mukaisesti joko nauraa tai itkeä.

Juokse hitaasti
On totta, että epäsäännölliset ja lyhyet työt voivat aiheuttaa viivettä päivärahanmaksussa. Ratkaiseeko ylimääräinen ”käsittelyaika” tämän viiveen? Jos viive johtuu viivästyvästä palkkalaskelmasta, joutuu ”käsittelyajan” kasvattaminen kilpajuoksuun sen kanssa. Ehkäpä kerran vuodessa maksettava työttömyysetuus olisi toivotulla tavalla säännöllinen?

Meillä YTK:lla käsittely on joka tapauksessa niin nopeaa, että ehdotettu ”käsittelyaika” ei muuttaisi soviteltavien maksuaikataulua. Se siis vain hidastaisi niitä maksuja, joiden hidastamiseen ei ole mitään järjellistä tarvetta. Siten ratkaisua, jossa ongelma kierretään viivästyttämällä tarkoituksellisesti kaikkien hakijoiden päivärahapäätöksiä, on pidettävä erityisen huonona. Suurin osa hakijoista on kokonaan työttömiä. Miten kummassa on perusteltavissa se, että hilloaisimme heidän päivärahojaan pari ylimääräistä viikkoa?

Hallittu paniikki
Työryhmä menee hakoteille, koska se asettaa itsensä nurkkaan. Jostain syystä ryhmä olettaa, että työttömyysetuushakemusten käsittelyssä voidaan painottaa joko maksatuksen nopeutta tai säännöllisyyttä, mutta ei molempia yhtä aikaa. Mitään loogista estettä painottaa molempia ei ole. Edes mitään hallitun paniikin kaltaista käsiteristiriitaa ei ole. Säännöllinenkin voi olla nopeaa.

On toinenkin ratkaisu
Ensimmäinen askel nopeaan ja säännölliseen etuuden maksamiseen on varmistaa, että maksatustyötä tekevän henkilökunnan osaaminen ja motivaatio ovat riittävällä tasolla. Vastaavasti tietojärjestelmien ja prosessien on tuettava oikealla tavalla etuusasian ratkaisua. Järjestelmän kokonaistehokkuuteen voidaan odottaa lisävauhtia tulevasta tulorekisteristä. Ennakkoluulottomasti pohtien eräs ratkaisu voisi olla työttömyysturvalainkin sallimat etuuden ennakkomaksut, joita voitaisiin käyttää epäjatkuvuus -tilanteissa.

Työryhmä viittaa lainsäädäntömuutoksiin, joilla työttömyyskassojen toimintaa ohjattaisiin työllistymistä tukevaksi. Tämä olisikin paikallaan. Nykyinen laki sallii työttömyyskassoille vain ansioturvan hoitamisen jäsenilleen. Olisi varmasti kaikille eduksi, jos myös työttömyyskassat voisivat edistää työllistymistä.

Kommentit
6
Jätä kommentti

Kirjoita kenttään yllä olevassa kuvassa näkyvät merkit. Etkö saa selvää? Muuta tekstiä.
Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija10.10.201612:06

Hei Kalevi, kiitos kommentista!

Vuonna 2015 keskimääräinen ansiopäiväraha on ollut 66,33 euroa päivässä. Veroprosentista riippuen tämä on noin 1140 euroa kuukaudessa käteen, kuten itsekin laskit. Voit käydä tutkimassa tilastoja finanssivalvonnan raportista (http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Tilastot/Vakuutustoiminta/Tyottomyysvakuutus/Documents/Tyottomyyskassat_2015.pdf).

En usko, että leikkauksien takana olisi luulo työttömien rikkauksista. Työttömyysturva on myös työvoimapolitiikkaa. Leikkauksien ajatellaan tekevän työnteosta suhteellisesti kannattavampaa. Logiikka on, että työnhaku ja työllistyminen vauhdittuisi tästä syystä. Tällä kertaa leikkauksien pääasiallinen motiivi taitaa kuitenkin olla se, että rahat ovat vähissä. Pelkästään ansioturvaa maksettiin viime vuonna yli 2,5 miljardia euroa ja päivärahoja rahoittava työttömyysvakuutusrahasto on jo joutunut ottamaan lainaa selvitäkseen rahoituksesta.

Onneksi muutamia myönteisiä merkkejä on ollut ilmassa. Esimerkiksi YTK:lla työttömyyden kasvu on taittumassa ja ensi vuodeksi odotamme ihmisten työllistyvän paremmin. Voit käydä tutustumassa barometriimme (www.ytkbarometri.fi), jonka avulla voi katsoa työttömyysasteen tulevaisuuteen.

Kalevi08.10.201617:07

Kun julkisuudessa jatkuvasti puhutaan siitä että ansiosidonnaisella olevat elävät laiskotellen herroiksi eivätkä halua tehdä töitä koska saavat niin paljon rahaa tekemättä mitään niin paljonko keskimäärin saa suomalainen työtön ansiosidonnaistapäivärahaa? 2650€ bruttopalkasta laskettu päiväraha nettona on n.1143€/kk eli alle köyhyysrajan joka on suomessa 1190€/kk ja tuo 1143€/kk on siis 21,5 päivältä ei siis 20 päivältä jolta suurin osa työttömistä korvausta varmaan saa?
Suomessa päättäjät ottavat nämä mediassa olevat harhaluulot tosissaan ja tekevät niiden perusteella päätöksiä että suurin osa työttömistä on liian rikkaita ja sen takia työttömyyskorvauksia jatkuvasti leikataan.

Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija27.09.201615:07

Hei Tapsa, kiitos palautteesta ja kommentista!

Me teemme tosiaan rivakasti töitä sen eteen, että työllistymiselle ei tulisi esteitä meidän prosessista johtuen.

Jatkamme siis yhä työtä sen eteen, että päivärahan maksatus olisi mahdollisimman viiveetöntä. Sinunkin tapauksessa viiveessä on todennäköisesti ollut kyse viikonlopusta ja niistä päivistä, jotka pankki tarvitsee rahan siirtämiseksi. Jos hakemuksessa on kaikki ollut kunnossa, ei ole ollut mitään periaatteellista estettä maksaa vaikka heti perjantaina. Hakemuksen ja maksun välissä on siis ollut vain käytännön haasteita, jotka ovat ennemmin tai myöhemmin ratkaistavissa.

Tapsa27.09.201614:15

Mielestäni YTK:oon päivärahan maksatukset ovat omalla kohdalla ainakin toimineet hyvin. Perjantaina jos laittaa hakemuksen niin rahat on tilillä ke tai to. Älkää siis alkako "vähentämään viiveitä" hallituksen ohjeiden mukaan vaan jatkakaa entiseen malliin koska homma toimii.

ps. Suomen hallituksessa ja eduskunnassa ei ole sitä kaikkein viisainta porukkaa suunnittelemassa ja päättämässä näistä asioista tai yleensäkkään mistään asioista. Suomen hallitus ei oikein käsitä asioita ;)

Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija23.09.201615:35

Hei Arvo, kiitos viestistä!

Jos sinulla on hakujaksolla näitä hommia, niin toimita palkka/maksukuitit hakemuksen mukana, niin saamme selvitettyä asian. Olemme siinä vaiheessa yhteydessä, jos tarvitsemme jotain lisätietoja.

Palkka huomioidaan sovittelussa eli se voi vähentää jonkin verran maksettavaa päivärahaa. Tässäkin on ns. suojaosa, jonka alittavat palkat eivät pääsääntöisesti vaikuta päivärahaan. Suojaosa on 279 € neljän viikon hakujaksolla ja 300 € kuukauden hakujaksolla.

Jos kyseessä on luottamustoimi, joka ei millään tavalla liity elinkeinon harjoittamiseen, niin silloin maksettava korvaus ei vaikuta päivärahaan. Verottomat kustannusten korvaukset eivät myöskään vaikuta.

Arvo22.09.201620:43

Hei,

Olen työtön työnhakija ja saan ansiosidonnaista päivärahaa. Minut on valitu poikani salibandyjoukkueen valmentajaksi ja minulle tullaan maksamaan vuoden aikana palkkioita 1000-2000 € verottomina kulukorvauksina harjoitus- ja pelireissuista. Miten ilmoitan nämä "tulot" ja miten se vaikuttaa päivärahan määrään?

 
Viimeisimmät kommentit
Aiheet

Byrokratia Muutoksenhaku Yrittäjyys asiakaspalvelu jäsenyys opiskelu perustulo te-palvelut ulkomaat vuorottelu

Arkisto
> Katso kaikki