Työttömyysturvaa ilman muuta
Työttömyysturvaa ilman muuta
Työttömyysturvaa ilman muuta
Aarkisto

19.09 2016

Pientä valoa, vieläkin parempaa odotellessa

Kirjoittanut: Auli Hänninen, toimitusjohtaja

YTK Barometrin mukaan vuoden 2017 ensimmäinen puolikas näyttää hiukan valoisammalta kuin kuluvana vuonna. Työttömyys on noin puoli prosenttiyksikköä pienempi kuin nyt alkuvuonna on ollut. Työttömyys nousee ensi vuoden alussa kuitenkin selvästi yli 10 prosenttiin. Talousennusteet ensi vuodelle ennustavat niin pientä kasvua, ettei se riitä taltuttamaan työttömyyttä. Joudumme siis edelleen jatkamaan odotustamme Suomen suunnan muuttumisesta selvästi parempaan.

Näissä tunnelmissa olemme YTK:ssa pohtimassa ensi vuoden työttömyyttä, päivärahamenoja ja jäsenmaksua. Vaikka työttömyys on tänäkin vuonna ollut korkealla tasolla, se on kuitenkin ollut ennusteitamme alempana. Työttömyyskassan jäsenmaksulla rahoitetaan maksetuista päivärahamenoista noin 5,5 prosenttia. Kun etuusmenot ovat olleet ennustettamme alempana, myös jäsenmaksulla katettavat menot ovat pienemmät. Lähdemme siis ensi vuoteen hyvästä taloudellisesta tilanteesta eikä jäsenmaksun korottamiseen ole paineita. Ensi vuonnakin YTK:sta saa ansioturvan 118 eurolla vuodessa eli alle kympillä kuussa. Tällä hinnalla jokaisen palkansaajan kannattaa hoitaa ansioturva kuntoon.

Lopullisesti jäsenmaksu vahvistetaan lokakuun puolivälin jälkeen. Työttömyyskassan hallitus tekee jäsenmaksusta esityksen Finanssivalvonnalle, joka tekee asiassa lopullisen päätöksen.

YTK Barometri helpottaa YTK:n jäsenistön työttömyyden arviointia, mutta talousarvioon vaikuttaa omalta osaltaan myös loppuvuoden ja tulevan vuoden sijoitustoiminnan näkymät. Tällä hetkellä tilanne näyttää tältäkin osin varsin hyvältä, mutta kovasti sitä haluaisi omistaa kristallipallon, joka kertoisi, mihin ollaan menossa. Näin ei kuitenkaan ole, joten teemme joka päivä töitä sen eteen, että jäsentemme turvaksi kerätty tasoitusrahasto olisi sijoitettuna riittävän riskittömästi, mutta samalla tuottavasti.

Lokakuun puolen välin jälkeen tiedämme siis lopullisesti, millä jäsenmaksulla ensi vuoteen mennään. Tällä hetkellä kuitenkin positiivisella mielellä sen suhteen, että jäsenmaksua ei tarvitse korottaa.

Kommentit
6
Jätä kommentti

Kirjoita kenttään yllä olevassa kuvassa näkyvät merkit. Etkö saa selvää? Muuta tekstiä.
Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija22.09.201609:05

Hei Pekka, kiitos kommentista!

Olet oikeassa siinä, että työttömyysturvaan on luvassa kiristyksiä. Tästä poiketen blogimme näkökulma on siinä, että työttömyyden kasvu näyttäisi olevan taittumassa. Sen suhteen olemme antaneet itsellemme luvan odottaa parempia aikoja.

Mainitsemasi kulukorvauksen poisto sisältyy esitysluonnokseen, joka on ollut vasta lausuntokierroksella. Muutos on siis vielä keskustelun asteella, eikä tämän mahdollisen lakimuutoksen soveltamisesta luonnollisestikaan ole tietoa. Voit tutustua luonnokseen osoitteessa http://bit.ly/2cnEEa8.

Luonnokseen on kirjattu voimaantulosäännös, jonka mukaan kulukorvaus ei poistuisi niiltä, joiden omaehtoinen opiskelu on alkanut ennen lakimuutoksen voimaantuloa. Sellaisenaan toteutuessaan se ei siis koskisi sinua, jos olet omaehtoisen opiskelun jo aloittanut.

Teemme asiaa käsittelevän kirjoituksen, kun se tulee ajankohtaiseksi. Pysy siis kuulolla!

pekka21.09.201619:29

Hallituksen budjettiesitys kyllä sammutti viimeisenkin valonhäivähdyksen minun mielestäni. Onko YTK:lla mitään keinoja painostaa hallitusta muuttamaan suunnitelmaa omaehtoisen opiskelun kulukorvauksen poistosta? Aloitin työttömyysetuudella opiskelun (kaksivuotinen maisteritutkinto) tänä syksynä ja minulle myönnettiin korotettu kulukorvaus, koska oppilaitos sijaitsee 400 km päässä. Asun solussa vuokralla ja viikonloppuisin kuljen vaimon luo kotiin. Nyt hallitus on poistamassa kulukorvauksen, mikä tekee useita tuhansia eroja vuodessa. Ei todellakaan mikään pikku summa! Mistään ei edes löydy tietoa koskeeko poisto opiskelun jo aloittaneita vai uusia opiskelijoita. Ja tämän olisi tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa. Miten on mahdollista, että ihmisiä pidetään tällä tavalla pimennossa? Opiskelupaikan saanti huippukoulutusohjelmasta oli kuin lottovoitto, ja nyt sitten tämä.

Katariina Collin, lakimiesharjoittelija21.09.201613:33

Hei Tommi, kiitos kysymyksestä!

Kertomasi perusteella naisystäväsi tapauksessa kyseessä vaikuttaa olevan perinteinen työosuuskunta. Koska äänimäärä jakaantuu tasan ja jäseniä on yli kuusi, ei naisystävääsi katsota tämän perusteella yrittäjäksi työttömyysturvassa. Näin ollen myöskään sinua ei pidetä työttömyysturvassa yrittäjänä, vaikka asuisittekin yhteisessä taloudessa ja tekisit osuuskunnalle töitä.

Mikäli teet työtä nimenomaan osuuskunnalle sen lukuun ja sen omassa liiketoiminnassa, ei sinua katsota yrittäjäksi.

Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija21.09.201613:29

Hei Erkki, kiitos kysymyksestä!

Sinun kannattaa edelleen vakuuttaa työsi työttömyyden varalta Ruotsissa.

Kerrot työskennelleesi Ruotsissa yhtenäisesti yli kymmenen vuotta ja asuvasi Suomessa. Jos jäisit kokonaan työttömäksi, saisit muiden edellytysten täyttyessä työttömyysetuutta asuinvaltiostasi. Tämä johtuu siitä, että EU:n perusasetuksen mukaan kokonaan työttömät, jotka asuvat muussa kuin viimeisessä työskentelyvaltiossaan, ovat asuinjäsenvaltionsa lainsäädännön alaisia.

Ruotsissa tekemäsi työ voidaan lukea Suomessa työssäoloehtoon vain, jos olet Ruotsissa työskentelyn aikana ollut vakuutettuna ruotsalaisessa työttömyyskassassa ansioturvaan oikeuttavalla tavalla. Varmista siis, että työttömyysvakuutuksesi on Ruotsissa oikealla tasolla.

Jos jäisit vain osittain työttömäksi tai sinut esimerkiksi lomautettaisiin, olisi työttömyysetuuden maksaja Ruotsi. Tämä johtuu siitä, että osittain tai ajoittain työttömät, jotka asuvat muussa kuin viimeisessä työskentelyvaltiossaan, ovat työskentelyvaltionsa lainsäädännön alaisia. Jos siis työskentelet Ruotsissa, vakuuta työsi työttömyyden varalta edelleen Ruotsissa.

Tommi20.09.201611:54

Moi!
Mitenkäs tämä osuuskunnan jäsenyys ja yrittäjyys menee?
Naisystäväni on graafisella alalla toimivassa osuuskunnassa jäsen ja jäseniä on 15 ja hän on hallituksen jäsen. Äänimäärä jakautuu tasan jäsenien kesken. Yhtiö kilpailee alalla ja luo nimissään graafisen alan palveluita.
Voinko muuttaa naisystäväni kanssa samaan asuntoon, ilman että minua lasketaan yrittäjäksi?
Voinko tehdä ko.yritykselle töitä määräaikaisessa työsuhteessa ilman, että minua voidaan laskea yrittäjäksI (ei yrityksen kautta vaan yritykselle).
Nämä kysymykset siis siksi, että jos joskus putoan ansiosidonnaiselle ja tilanne olisi em.

ERKKI 19.09.201613:35

Pohjoismainen paluumuuttaja
Pohjoismaista Suomeen palatessasi olet paluuoikeuden piirissä, mikäli olet paluutasi edeltävän viiden vuoden kuluessa kuulunut suomalaisen työttömyysturvalainsäädännön piiriin (työskennellyt Suomessa tai saanut Suomesta työttömyysetuuksia). Pohjoismaisen paluumuuttajan kohdalla työskentely voidaan lukea työssäoloehtoon ilman neljän viikon työssäolovaatimusta. Pohjoismaisiin paluumuuttajiin sovelletaan myös pidempää, kahdeksan viikon määräaikaa, työttömyysvakuutusta maasta toiseen siirrettäessä.

Tämä kirjoitus/ Sääntö on pyöreä kuin pallo. Kysynkin olen nyt ollut töissä Ruotsissa Yhtenäisesti yli kymmenen vuotta. Mistä saan työttömyyskorvausta jos jään työttömäksi, eli maksanko turhaan Ruotsiin liitonmaksuja. Asun suomessa ja olen ns. Rajakunta-asukas (Ylitornio-Övertorneå))Muutin Suomeen 052015. En ole ollut tuona aikana Suomessa töissä

 
Viimeisimmät kommentit
Aiheet

Byrokratia Muutoksenhaku Yrittäjyys asiakaspalvelu jäsenyys opiskelu perustulo te-palvelut ulkomaat vuorottelu

Arkisto
> Katso kaikki