Työttömyysturvaa ilman muuta
Työttömyysturvaa ilman muuta
Työttömyysturvaa ilman muuta
Aarkisto

02.05 2017

Saavatko muutokset aikaan muutoksia?

Kirjoittanut: Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Muutama vuosi sitten työttömyysturvalaissa määrättyä omavastuuaikaa lyhennettiin seitsemästä päivästä viiteen päivään. Eli se aika, jonka päivärahan hakijan pitää olla työttömänä ennen päivärahakauden alkamista, lyheni kahdella päivällä. Tämän vuoden alusta omavastuuaika piteni taas viidestä seitsemään päivään. Ja jo nyt suunnitellaan, että vuoden 2018 alusta se lyhenee taas viiteen päivään. Jokaiselle muutokselle löytyy perustelut, kun tutkii esityksen perusteluita. Tuleva muutos liittyy siihen, että samaan ajankohtaan suunnitellaan niin sanottua aktiivimallia. Tämän mallin ajatus on aktivoida ihmisiä töihin tai koulutukseen sanktion uhalla.

Päivärahaa saisi siis jatkossa kaksi päivää aikaisemmin kuin tällä hetkellä, mutta passiivista työnhakijaa rangaistaisiin päivärahatason alentamisella tasolla, joka vastaa yhden päivärahan vähentämistä kuukaudessa. Aktiivisuutta tarkastellaan kolmen kuukauden jaksolla, jolloin passiivinen työntekijä menettää seuraavan kolmen kuukauden aikana kolmen päivärahapäivän verran rahaa. Hän on nykytilanteeseen verrattuna yhden päivän tappiolla. Jos passiivisuus jatkuu, työttömän tappio suurenee, mutta jos uudella jaksolla työtön on ollut työssä tai koulutuksessa riittävästi, hän häviää nykytilanteeseen verrattuna siis yhden päivän.

Työttömyyskassan ja sen jäsenten näkökulmasta muutokset näyttäytyvät vähintäänkin poukkoilevilta ja turhaa työtä lisääviltä. Jokainen muutos lainsäädännössä merkitsee muutoksia niihin järjestelmiin, joilla työttömyyskassat maksavat päivärahaa jäsenilleen. Muutokset merkitsevät lisäkustannuksia, jotka työttömyyskassan jäsenet maksavat.

Päivien lukumäärien muutoksiin on järjestelmissä jo totuttu, on sitten kysymys omavastuuajasta, enimmäisajasta, korotettujen maksuosien maksuajasta tai työssäoloehdon pituudesta. Ne ovat tietyn arvon muutoksia järjestelmissä.

Mutta uusi aktiivimalli vaatiikin taas oman jumppansa, jotta järjestelmä pystyy määritellyllä kolmen kuukauden jaksolla seuraamaan työttömän työssäoloa ja koulutuksia ja tekemään ohjaukset siitä, että maksaminen jatkuu entisen tasoisena tai että se alenee, jolloin työttömälle pitää myös antaa uusi päätös asiassa. Kaiken tämän pitäisi tapahtua automaattisesti, koska emme halua, että YTK:n noin 50 000 työttömällä jäsenellä pidentyy päivärahan maksuaika, kun päivärahan taso muuttuu työttömän aktiivisuudesta tai passiivisuudesta riippuen.

Ohjaavatko nämä muutokset työttömiä paremmin töihin tai koulutukseen on kai ydinkysymys? Ja sitä kannattaa kysyä vielä kertaalleen lainvalmistelussakin.

 

Kommentit
6
Jätä kommentti

Kirjoita kenttään yllä olevassa kuvassa näkyvät merkit. Etkö saa selvää? Muuta tekstiä.
Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija08.05.201715:29

Hei Tapsa! Työttömyyskassoilla riittää jatkossakin työtä. Jäsenyys työttömyyskassassa kannattaa nyt ja tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä on vaikea arvioida hallituksen ideoita, koska virallista esitystä ei ole vielä tullut. Esityksen taustalla on joka tapauksessa ajatus siitä, että porrastettu etuus johtaa nopeampaan työllistymiseen. Tälläkin hetkellä työttömyysturvassa on paljon edellytyksiä, rajoituksia ja esteitä päivärahan maksamiselle, joten sinänsä tässä ei mitään uutta ole. Nyt julkisuudessa olleet ehdotukset monimutkaistavat jo ennestään mutkikasta systeemiä. Ikävää on myös se, että taustalla voi helposti nähdä ajatuksen siitä, että työtön on työtön omaa syytään. Tällainen väite on omiaan lannistamaan ihmisiä entisestään.

Koko järjestelmää ei siis olla romuttamassa. Hoidamme tällä hetkellä 40 000–50 000 jäsenemme toimeentulon kuukausittain ja niin teemme jatkossakin. Hyvä uutinen on se, että työttömyysasteen kasvu näyttää taittuneen, eli parempia aikoja on jo ihan nurkan takana.

Tapsa05.05.201716:07

Haluaisin kysyä YTKoolta mikä mielestänne on työttömyyskassojen merkitys lähitulevaisuudessa jos ja kun nämä Sipilän hallituksen "aktivointi" toimenpiteet tulevat aktivoitumaan? Olen aina ymmärtänyt että kun henkilö töissä ollessaan on kassan jäsen ja maksaa kassan jäsenmaksut on hänellä työttömyyden sattuessa työttömyyskassa josta hän saa työttömyyden ajalta sen työttömyysturvan eli ansiosidonnaisen päivärahan ja nyt koko tätä järjestelmäähän ollaan romuttamassa.
Vuosia tai vuosikymmeniä töitä tehnyt ja työttömyyskassan maksut maksanut voi todellakin tippua muutamassa kuukaudessa kaiken työttömyysturvan ulkopuolelle?

Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija05.05.201709:38

Hei Kalevi, kiitos kommentistasi! Olet oikeassa siinä, että nyt kaavaillut ehdotukset vaikuttavat järjettömiltä. Meille on tärkeää se, että jäsenemme voisivat pysyä töissä ja vastaavasti työllistyä nopeasti työttömyyden kohdatessa. Me uskomme, että työllistymistä tuetaan neuvoilla, tuella, koulutuksella ja joustavalla työttömyysturvalla. Erilaisten sanktioiden työllistävä vaikutus näkynee lähinnä tietojärjestelmätoimittajien puolella.

Kyllä jäsenyys työttömyyskassassa kannattaa, vaikka järjestelmä uhkaa mennä monimutkaisemmaksi. Me YTK:ssa välitämme jatkuvasti tietoa ja näkemyksiä työttömyysturvan toimeenpanosta päättäjien suuntaan. Kyllä meitä kuunnellaankin. Katsomme asiaa vielä tarkemmin, kun varsinainen ehdotus julkistetaan.

Kalevi03.05.201722:50

385 000 työtöntä, kun työvoimapoliittisissa toimenpiteissä ilman varsinaista työpaikkaa olevat otetaan huomioon X 12 työhakemusta tekee yli 4,6 miljoonaa työhakemusta aina 3 kuukauden sisällä?

Työttömän löydettävä 18 tuntia töitä 3kk jaksoon tai taas leikataan...
Työtön voi tippua kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle muutaman kuukauden työttömyyden jälkeen vaikka olisi ollut vuosia töissä...

Työttömien törkeää kyykyttämistä ja karenssit paukkuu ja toimeentulotukiluukut ruuhkautuu...

Nyt olisi työttömyyskassojenkin jo aika alkaa tosissaan vastustamaan näitä järjettömyyksiä vai hierotaanko siellä vain tyytyväisinä käsiä kun jäsenet tippuu toimeentulotuen piiriin?
Alkaa työttömyyskassan jäsenyyden hyöty olemaan aika lähellä nollaa...

Sipilän hallitus on lopullisesti seonnut.

Petja Eklund, työttömyysturva-asiantuntija03.05.201711:57

Hei Kylli, kiitos kysymyksestä! Blogikirjoituksessa viitattu niin sanottu aktiiviomavastuu on vasta luonnosvaiheessa. Odottelemme hallituksen esitystä kesäksi. Jos eduskunta sen hyväksyy, niin loppusyksystä tai vuodenvaihteesta muutos alkaisi vaikuttaa. Vielä ei siis ole varmaa toteutuuko tämä. Kun asiassa tulee päätöksiä, kerromme niistä uutiskirjeessä ja nettisivuillamme.

Kylli03.05.201710:48

Onko jo päätetty aleneeko tuki passiiviselle jatkuvasti ts. 6kk passiivisena ollut menettää 2pv/kk? Tekstistä tämä ei selviä.

 
Viimeisimmät kommentit
Aiheet

Byrokratia Muutoksenhaku Yrittäjyys asiakaspalvelu jäsenyys opiskelu perustulo te-palvelut ulkomaat vuorottelu

Arkisto
> Katso kaikki