Toimi näin, jos jäät työttömäksi

Heti

1.

Ansiopäivärahaa voi saada vasta sen jälkeen, kun olet ilmoittautunut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Tee siis ilmoitus viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Helpoiten se onnistuu TE-toimiston nettisivujen kautta. Ilmoittautumista ei saa voimaan takautuvasti, joten älä unohda sitä. Sinulla on oikeus ansiopäivärahaan vain, jos haet kokoaikatyötä. Muista siis ilmoittaa hakevasi kokoaikatyötä, vaikka olisit osa-aikatyössä.

2 viikon kuluttua

2.

Kun työttömyyttä on kestänyt kaksi viikkoa, voit laittaa meille ensimmäisen päivärahahakemuksen. Kätevimmin se käy OmaYTK -palvelussa. Palvelu neuvoo ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä sekä tarvittavien liitteiden lisäämisessä. Huom! Jos olet edellisen puolen vuoden aikana ollut meillä ansiopäivärahan hakijana, hakemus täytetään jatkohakemuksena (kuukauden ajalta).

Kun merkitset hakemukseen ensimmäisen työttömyyspäivän, OmaYTK ehdottaa hakemusjaksoa kahden viikon päähän sunnuntaihin. Noudata OmaYTK:n ehdottamaa hakujaksoa. Näin hakemuksen käsittely on suoraviivaisempaa ja saat rahasi nopeammin.

Kun aloitamme ansiopäivärahan maksamisen on työttömyyden alussa omavastuuaika, jonka ajalta emme voi maksaa ansiopäivärahaa.

Jos työttömyys jatkuu, hae päivärahaa neljän viikon tai kuukauden jaksoissa. Muista pitää työnhaku voimassa TE-toimistossa.

Muista, että voimme maksaa ansiopäivärahaa vain kolmen kuukauden ajalta takautuvasti, joten lähetä hakemus ajoissa!

Kun hakemus on lähetetty

3.

Nyt voit keskittyä tärkeimpään - uuden työn etsimiseen. Me käsittelemme päivärahahakemuksesi mahdollisimman pian. Jos hakemuksestasi puuttuu olennaisia liitteitä, pyydämme ne sinulta ensi tilassa. Jos olet YTK:n täysjäsen, voit hyödyntää myös YTK Työelämäpalveluiden kattavia jäsenetuja työllistymisen ja työnhaun tueksi, saat lakiapua Lakikaveri-palvelusta työsuhdepulmiin, vakuutuksia työhön ja vapaalle sekä monia muita rahanarvoisia etuja.

Kuka voi saada ansiopäivärahaa ja kuka ei?

Ansiopäivärahan saamiseen liittyy tiettyjä edellytyksiä ja esteitä. Kun haet päivärahaa, me tarkastamme ne puolestasi.

Keskeisin edellytys ansiopäivärahaoikeudelle on se, että olet työttömyyskassan jäsen ja olet jäsenyysaikana ennen työttömyyttä täyttänyt 26 kalenteriviikon työssäoloehdon.

Ansiopäiväraha on tarkoitettu turvaamaan toimeentulosi työttömyyden aikana. Siksi ansiopäivärahaa ei välttämättä voida maksaa, jos sinulla on muita tuloja. Ansiopäivärahalla on myös tarkoitus tukea työnhakuasi. TE-toimisto auttaa tässä. Jos laiminlyöt työnhaun, voi TE-toimisto katsoa, ettei sinulla ole enää oikeutta työttömyysetuuteen.