Jos sinut lomautetaan

Toimi näin, jos sinut lomautetaan

 1. Heti. Ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Helpoiten se onnistuu TE-toimiston nettisivujen kautta. Ilmoittautumista ei saa voimaan takautuvasti, joten älä unohda sitä. Ilmoittautuminen on tärkeää, koska emme voi maksaa ansiopäivärahaa ajalta, jolla työnhaku ei ole voimassa.

  Ole huolellinen, kun teet ilmoittautumista. Vastaa palvelutarpeen arviointiin ja tee työnhakusuunnitelma. Kysyttäessä ilmoita olevasi työmarkkinoiden käytettävissä ja että olet valmis hakemaan ja vastaanottamaan kokoaikatyötä. Tämä voi tuntu oudolta, mutta valmius työnhakuun on myös lomautetun velvollisuus ja työvoimapoliittinen edellytys ansiopäivärahan maksamiselle.
 2. 2 viikon kuluttua. Kun lomautusta on kestänyt kaksi viikkoa, voit laittaa meille ensimmäisen päivärahahakemuksen. Kätevimmin se käy OmaYTK -palvelussa. Palvelu neuvoo ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä sekä tarvittavien liitteiden lisäämisessä.

  Kun merkitset hakemukseen ensimmäisen lomautuspäivän, OmaYTK ehdottaa hakemusjaksoa kahden viikon päähän sunnuntaihin. Noudata OmaYTK:n ehdottamaa hakujaksoa. Näin hakemuksen käsittely on suoraviivaisempaa ja saat rahasi nopeammin.

  Jos työttömyys tai lomautus jatkuu, noudata OmaYTK:n ehdottamaa hakujaksoa, joka on neljä viikkoa tai kuukausi. Muuta hakujaksoa vain, jos me pyydämme sitä tai lomautuksesi päättyy. Muutokset hakujaksossa heikentävät automaation mahdollisuuksia ja hakemuksesi käsittelyssä kestää kauemmin.

  Muista pitää työnhaku voimassa TE-toimistossa koko lomautuksen ajan. Muista myös, että päivärahaa voi hakea vain kolmen kuukauden ajalta takautuvasti, joten lähetä hakemus ajoissa!
 3. Kun hakemus on lähetetty, voit hengähtää ja ottaa rauhallisesti. Me käsittelemme päivärahahakemuksesi mahdollisimman pian. Jos hakemuksestasi puuttuu jotain tietoja, me pyydämme ne sinulta ensi tilassa.

Kuka voi saada ansiopäivärahaa?

Ansiopäivärahan saamiseen liittyy tiettyjä edellytyksiä ja esteitä. Kun haet päivärahaa, me tarkastamme ne puolestasi.

Keskeisin edellytys ansiopäivärahaoikeudelle on se, että olet työttömyyskassan jäsen ja olet jäsenyysaikana ennen lomautusta täyttänyt 26 kalenteriviikon työssäoloehdon.

Ansiopäiväraha on tarkoitettu turvaamaan toimeentulosi lomautuksen aikana. Siksi ansiopäivärahaa ei välttämättä voida maksaa kokonaisuudessaan tai ollenkaan, jos sinulla on muita tuloja.

Näistä on hyötyä, kun haet päivärahaa