Työttömyysturvaa ilman muuta
Työttömyysturvaa ilman muuta
Työttömyysturvaa ilman muuta
Nuorille

Työttömyyskassa

Miten voin liittyä työttömyyskassaan?
Olen opiskelija, kannattaako minun liittyä työttömyyskassaan?
Pitääkö jäsenmaksu maksaa, vaikka olen opiskelija?

Miten voin liittyä työttömyyskassaan?

Jotta voit liittyä työttömyyskassaan, sinulla on oltava voimassa oleva työsuhde. Työttömänä et voi liittyä. Työttömyyskassaan liittymisessä ei ole alaikärajaa, mutta työttömyyspäivärahaa voidaan maksaa vasta, kun olet täyttänyt 17 vuotta. Työssäoloehtoa voit kerryttää jo alle 17-vuotiaana. YTK:n jäseneksi voit liittyä täyttämällä sähköisen liittymislomakkeen tai voit tulostaa ja täyttää liittymislomakkeen ja lähettää sen meille osoitteeseen Yleinen työttömyyskassa YTK, PL 100, 32201 Loimaa.

Olen opiskelija, kannattaako minun liittyä työttömyyskassaan?

Jos teet opintojesi ohessa myös töitä, eli sinulla on voimassa oleva työsuhde, voit liittyä työttömyyskassaan. Jos esimerkiksi saat kesätyöpaikan, sinun kannattaa liittyä työttömyyskassan jäseneksi heti ensimmäisenä työpäivänäsi. Myös opintojen aikana jokainen viikko, jolloin teet työtä vähintään 18 tuntia ja saa siitä vähintään alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, kerryttää sinulle ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saamiseksi vaadittavaa työssäoloehtoa, jos vain olet samaan aikaan myös työttömyyskassan jäsen.

Esimerkki: Maija aloittaa kesätyöt 1.6.2015 ja liittyy samana päivänä työttömyyskassan jäseneksi. Kesätyö kestää 31.8.2015 saakka. Maija työskentelee joka viikko vähintään 18 tuntia. Maija kerää itselleen työssäoloehtoa kesältä 2015 yhteensä 13 viikkoa. Maijan opinnot jatkuvat taas syksyllä ja seuraavana kesänä Maija on taas kesätöissä ajalla 1.6.2016-31.8.2016. Tältä ajalta Maija saa kerättyä työssäoloehtoon jälleen 13 viikkoa. Viimeinen opiskeluvuosi käynnistyy, mutta keväällä 2017 Maija ei saakaan heti valmistumisensa jälkeen töitä. Maija on työttömyyskassan jäsen ja kesätöillään kerännyt 26 viikon työssäoloehdon, joten Maija saa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa valmistumisensa jälkeen.

Esimerkki työssäoloehdon kertymisestä:

Pitääkö jäsenmaksu maksaa, vaikka olen opiskelija?

Jäsenmaksu on maksettava joka vuosi, olit sitten opiskelija tai työtön. Vain jäsenmaksun maksamalla pidät jäsenyytesi voimassa ja sitä kautta työttömyysturvasi säilyy katkotta. Jos jäsenyytesi katkeaa, myös työttömyysturvasi katkeaa. Tällöin menetät kaikki siihen mennessä keräämäsi työssäoloehdon täyttämät viikot ja sinun on kerättä työssäoloehto uudelleen, ennen kuin olet taas oikeutettu ansiopäivärahaan. Esimerkki: Jos jätät maksamatta vuoden 2017 jäsenmaksun, jäsenyytesi päättyy 31.12.2016, eli siihen hetkeen, johon asti edellinen jäsenmaksu on maksettu.

Liity tästä
Laske päivärahasi
YTK:n blogi