Ansiosidonnaisen päivärahan verotus

Käteen voi jäädä vähemmän päivärahaa – muista tarkistaa verot!
​​​​​​​
Viimeistään kun vuosi lähestyy loppuaan, on hyvä tarkistaa veroprosentti. Veroprosentti vaikuttaa siihen, kuinka paljon ansiopäivärahasta jää käteen.

Jos verokortissasi on tuloraja, kannattaa se tarkistaa viimeistään vuoden lopulla. Jos tuloraja ylittyy, joudumme käyttämään suurempaa prosenttia ennakonpidätyksessä. Tämä vähentää käteen jäävää osuutta ansiopäivärahasta. Tämä voi olla ikävä yllätys joulun pyhien lähestyessä. Muista siis tarkistaa tilanteesi verottajalta.

Työttömyyspäivärahan verotus

Ansiopäiväraha on verotettava etuus. Kun saat ansiopäivärahaa, toimitamme siitä ennakonpidätyksen verohallinnolle. Ennakonpidätyksen suuruus riippuu verokortistasi.

Verohallinto on erikseen päättänyt, että jos ansiopäivärahasta toimitetaan ennakonpidätys palkkaa varten määrätyn ennakonpidätysprosentin ja lisäprosentin mukaisesti, on ennakonpidätysprosentti vähintään 25.

Muutosverokortti työttömyysetuutta varten

Kun saat ansiopäivärahaa, kannattaa pyytää verottajalta uusi verokortti etuutta varten ja toimittaa se meille.

Verokortin voit tilata verottajan sähköisessä palvelussa. Huomaa, että siellä ei ole erikseen muutosverokorttia etuutta varten. Sellaisen saa, kun tilaat palvelussa normaalisti verokortin, mutta ilmoitat erikseen etuuksille varatussa kohdassa, kuinka paljon arvioit saavasi ansiopäivärahaa.

Päivärahasi määrän löydät sitä koskevasta päätöksestä, jonka olet meiltä saanut. Löydät kyseisen päätöksen OmaYTK-palvelusta. Päivärahan määrää voi myös arvioida päivärahalaskurillamme. Kun yhden päivän päivärahan kertoo luvulla 258, saa tulokseksi arvion koko vuoden aikana maksettavista päivärahoista. Esimerkiksi tätä arviota voi käyttää verokorttia tilatessa. Päivärahalaskurissa on myös verokorttiosio: sen avulla voit arvioida etuuden määrän koko työttömyysjaksolle.

Samassa kohdassa, missä ilmoitat arvion etuuden määrästä, voit ilmoittaa Yleinen työttömyyskassa YTK:n verotietojen saajaksi. Silloin verottaja siirtää uudet verotiedot suoraan meille. Jos olet samaan aikaan lähettämässä päivärahahakemusta, odota yksi päivä ennen kuin lähetät hakemuksen. Muuten voi käydä niin, että maksamme päivärahan vielä vanhoilla verotiedoilla.

Voit toimittaa verokortin meille myös käyttämällä sähköistä OmaYTK-palvelua. Siellä on verokortti-painike, josta voit lisätä uuden verokortin.

Verokortin tuloraja

Jos verokortissasi on tuloraja, kannattaa se tarkistaa viimeistään vuoden lopulla. Jos tuloraja ylittyy, joudumme käyttämään suurempaa prosenttia ennakonpidätyksessä, mikä vähentää käteen jäävää osuutta ansiopäivärahasta. Tämä voi olla ikävä yllätys joulun pyhien lähestyessä. Muista siis tarkistaa tilanteesi verottajalta.

Verottaja vastaa ennakonpidätysprosentista

Verottaja laskee ennakonpidätysprosentin ilmoittamiesi tietojen perusteella. Jos sinulla on kysyttävää ennakonpidätyksen suuruudesta ja siihen vaikuttavista seikoista, ota yhteyttä verottajaan.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!