Eläkeputki

Kun lähestyt eläkeikää, voit olla oikeutettu ansiosidonnaisen lisäpäiviin eli niin sanottuun eläkeputkeen. Silloin voimme maksaa ansiopäivärahaa enimmäismaksuajan päättymisen jälkeen sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin täytät 65 vuotta.

Suomen hallitus on linjannut, että eläkeputki poistuu portaittain vuodesta 2023 alkaen.

Lisäpäiväoikeus riippuu syntymävuodestasi ja siitä, milloin enimmäismaksuaikasi täyttyy. Sinulla voi olla oikeus ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäiviin eli eläkeputkeen, jos:

  1. olet syntynyt vuonna 1955 tai 1956 ja olet täyttänyt 60 vuotta ennen enimmäisajan päättymistä;

  2. olet syntynyt vuosina 1957–1960 ja olet täyttänyt 61 vuotta ennen enimmäisajan päättymistä;

  3. olet syntynyt vuonna 1961 tai 1962 ja olet täyttänyt 62 vuotta ennen enimmäisajan päättymistä;

  4. olet syntynyt vuonna 1963 ja olet täyttänyt 63 vuotta ennen enimmäisajan päättymistä;
  5. olet syntynyt vuonna 1964 ja olet täyttänyt 64 vuotta ennen enimmäisajan päättymistä.

Lisäksi edellytetään, että enimmäisajan täyttyessä olet ollut työssä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana.

Me pidämme huolta siitä, etteivät ansiosidonnaisen lisäpäivät mene sinulta ohitse. Kun enimmäismaksuaika tulee täyteen, tarkistamme oikeutesi ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäiviin automaattisesti. Jos sinulla on oikeus lisäpäiviin, mutta et jatka hakemista, otamme sinuun yhteyttä ja kerromme asiasta.

Kun olet eläkeputkessa, pidä työnhakusi voimassa TE-toimistossa ja jatka normaalisti päivärahan hakemista. Muista myös, että ansiosidonnaiset lisäpäivät eivät muuten tuo poikkeuksia siihen, mitä sinulta työttömänä edellytetään.

Kun olet jäämässä eläkkeelle, lue tarkempaa ohjeistusta täältä.

Lisäpäivät ovat poistumassa

Eduskunta on päättänyt, että työttömyyspäivärahan lisäpäivistä luovutaan. Muutosten on tarkoitus alkaa vuoden 2023 alusta.

Muutos lyhentää 1963 ja 1964 syntyneiden lisäpäiväoikeutta. Muutoksen myötä lisäpäiväoikeutta ei enää ole, jos olet syntynyt vuonna 1965 tai sen jälkeen.
​​​​​​​
Lue lisää lakimuutoksesta.

Lisäpäivätodistus

Jos tarvitset eläkeyhtiötä varten meiltä todistuksen siitä, että olet saanut ansiopäivärahaa lisäpäiviltä, voit pyytää sitä meiltä. Laita viesti OmaYTK:n kautta.

Lähetämme lisäpäivätodistuksen sinulle postitse.

Voit mahdollisesti tehdä normaalia lyhyemmän päivärahahakemuksen eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden alussa, jotta saat nopeammin tarvitsemasi todistuksen lisäpäivistä. Tämä on kuitenkin hieman tapauskohtaista, joten sinun kannattaa olla meihin yhteydessä. Tarkastamme tilanteesi ja neuvomme sinua asiassa.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!