Puhelinpalvelumme on avoinna ma-to klo 10-14. Asiakaspalvelupisteemme Loimaalla on suljettu toistaiseksi.

Miten lomautus vaikuttaa ansiopäivärahaan?

Myös lomautettuna voit hakea ansiopäivärahaa. Lomautettu henkilö on työttömyysturvalain näkökulmasta työtön, joten lähes kaikki työttömiä koskevat säännöt soveltuvat suoraan myös lomautettuihin. Muutama pieni poikkeus on olemassa.

Lomautuksen erilaiset muodot

Sinut voidaan lomauttaa kokoaikaisesti, viikottaista työaikaa lyhentämällä, päivittäistä työaikaa lyhentämällä. Käytännössä voi toteutua myös näiden erilaisia yhdistelmiä.

Jos sinut lomautetaan kokoaikaisesti, voimme maksaa täyttä päivärahaa lomautuksen ajan. 

Jos sinut lomautetaan viikoittaista työaikaa lyhentämällä, tarkoittaa se sitä, että teet kalenteriviikon aikana täysiä työpäiviä ja sinulla on myös yksi tai useampi täysi lomautuspäivä. Tällaisten lomautusten aikana maksamme lomautuspäiviltä päivärahan täysimääräisenä, mutta työpäiviltä päivärahaa ei makseta ollenkaan.

Lomautus voidaan toteuttaa myös siten, että päivittäistä työaikaasi lyhennetään. Silloin voit työskennellä vaikka jokaisena arkipäivänä, mutta vähintään yhtenä päivänä työaikaasi on lyhennetty. Tällaisten lomautusten aikana voimme maksaa sinulle soviteltua päivärahaa. Tämä tarkoittaa sitä, että huomioimme saamasi tulot päivärahan määrässä. Voimme siis yhä maksaa päivärahaa, mutta vähemmän kuin kokonaan lomautettuna, koska sinulla on palkkatuloa työstäsi. Voit arvioida sovitellun päivärahan määrää laskurillamme.

Jos sinulla on kalenteriviikon aikana sekä kokonaan lomautettuja päiviä että lyhennettyjä työpäiviä, maksamme silloinkin soviteltua päivärahaa. Otamme silloin maksussa huomioon tulot sekä lyhennetyiltä että täysiltä työpäiviltä.

Lomautuksen vaikutus sovitellun päivärahan työaikarajaan

Soviteltua päivärahaa voidaan maksaa vain, jos työaika ei ylitä 80 % kokoaikaisen työntekijän työajasta. Normaalisti tätä työaikarajaa tarkastellaan koko sovittelujakson ajalla. Tästä on poikkeuksena tilanteet, joissa lomautus toteutuu viikoittaista tai päivittäistä työaikaa lyhentämällä. Näissä tapauksissa työaikarajaa tarkastellaan kalenteriviikoittain. 

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.