Miten työriita vaikuttaa ansiopäivärahaan?

Työriidan ajalta emme voi maksaa päivärahaa. Tähän on muutama poikkeus.

Työriita

Työriita on toimenpide, jolla pyritään vaikuttamaan työ- ja palkkasuhteisiin työpaikoilla. Kun työntekijät keskeyttävät työnteon tämän vuoksi, on kyseessä lakko. Kun työnantaja keskeyttää työnteon tästä syystä, on kyseessä työsulku.

Työriidan vaikutus päivärahaan

Emme voi maksaa sinulle päivärahaa, jos

  • olet välittömästi joutunut työttömäksi lakon tai työsulun vuoksi

  • olet välillisesti joutunut työttömäksi lakon tai työsulun vuoksi, mutta kyseisen työriidan tarkoituksena on aikaansaada muutoksia myös sinun työ- ja palkkasuhteisiin

Voimme yleisten edellytysten täyttyessä maksaa päivärahaa esimerkiksi silloin, jos palkanmaksu keskeytyy työriidan vuoksi ja

  • olet ollut kokonaan työtön jo ennen työriitaa

  • sinut on lomautettu jo ennen työriitaa (edellyttää, että lomautusilmoitus on annettu ennen työsulkuilmoitusta)

  • työntekosi estää sellainen lakko tai työsulku, jolla ei ole välitöntä eikä välillistä riippuvuussuhdetta sinun työehtoihin tai työoloihin

Lakkoavustus

Lakkoavustus on ammattiliiton maksama veroton tai verollinen korvaus. Sitä maksetaan hakemuksesta niille ammattiliiton jäsenille, joiden palkanmaksu on keskeytynyt lakon vuoksi.

Lakkoavustus ei ole työttömyyskassojen maksama korvaus. YTK on työttömyyskassa, joten YTK:lta et voi hakea lakkoavustusta.

Jos olet YTK-yhdistyksen jäsen, voit tiedustella lakimieheltä työtaistelutoimenpiteen vaikutuksista työnantajan palkanmaksuvelvollisuuteen.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Linkki kyselyyn