Kevytyrittäjän jäsenyys palkansaajakassassa

Kun työskentelet kevytyrittäjänä, olet työttömyysturvassa useimmiten yrittäjä. Yrittäjänä et voi liittyä palkansaajien työttömyyskassaan kuten YTK:hon. Jos olet jo jäsen palkansaajien työttömyyskassassa, ei kevytyrittäjänä toimiminen kuitenkaan estä jäsenyyden jatkumista.

Jäsenyys palkansaajien työttömyyskassassa

Vain palkansaajat voivat liittyä palkansaajien työttömyyskassaan. Esimerkiksi YTK on palkansaajien työttömyyskassa. Voit liittyä meille vain, jos työskentelet palkansaajana. Siksi usein neuvomme, että liity meille viimeistään ensimmäisenä työpäivänä. Yrittäjänä et voi liittyä meille.

Jos olet jo meidän jäsenemme, ja aloitat työskentelyn kevytyrittäjänä, voit kuitenkin jatkaa jäsenyyttä normaalisti. Jäsenyys myös kannattaa, sillä jos olet aiemmin kerännyt työssäoloehdon täyteen, voimme maksaa muiden edellytysten täyttyessä sinulle soviteltua päivärahaa.

On myös mahdollista, että teet kevytyrittäjän hommien ohessa osa-aikatyötä. Jos osa-aikatyötä on riittävästi, voit myös sillä kerryttää työssäoloehtoa, vaikka samalla työskentelisit kevytyrittäjänä. Tämäkin edellyttää sitä, että jäsenyys on työskentelyn aikana voimassa. Sinun ei siis kannatta päättää jäsenyyttä, jos työskentelet kevytyrittäjänä.

Lain mukaan voit säilyttää jäsenyyden palkansaajien työttömyyskassassa enintään 18 kuukauden ajan, jos työllistyt päätoimisesti yrittäjänä yhdenjaksoisesti tuon 18 kuukautta. Tyypillisesti kevytyrittäjänä työskentely on sivutoimista ja keikkaluonteista. Siksi edellä mainittu pykälä tulee käytännössä todennäköisemmin vastaan tilanteessa, jossa laajennat toimintaa ja perustat yrityksen toimintaa varten.

Yrittäjäkassa vakuuttaa yrittäjät

Kevytyrittäjänä voit ottaa työttömyysvakuutuksen yrittäjien työttömyyskassasta. Jäsenmaksu yrittäjäkassassa on kuitenkin korkeampi kuin palkansaajakassassa. Näin on, koska yrittäjä rahoittaa työttömyysvakuutuksestaan suuremman osan itse kuin palkansaaja.

Jos työskentelet pienimuotoisesti, ei kevytyrittäjänä välttämättä kannata vakuuttaa itseään yrittäjäkassassa. Jos työskentelet vain vähän, et saa kerättyä yrittäjän työssäoloehtoa. Kysy tästä lisää Yrittäjän työttömyyskassasta.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.