Mitä teen, kun aloitan kevytyrittäjänä?

Kun alat työskennellä kevytyrittäjänä, ilmoita siitä TE-toimistoon.

TE-toimisto arvioi, onko päivärahan maksamiselle työvoimapoliittisia esteitä. jos kevytyrittäjänä olet yrittäjä, arvioi TE-toimisto, onko toiminta pää- vai sivutoimista. TE-toimisto on pääsääntöisesti katsonut kevytrittäjät eli laskutusyrityksen kautta harjoitetun yritystoiminnan sivutoimiseksi. Sivutoiminen yritystoiminta ei estä päivärahan maksamista.

Ilmoita päivärahahakemuksessa tekemäsi työt. Koska työskentelet yrittäjänä, sinun ei tarvitse ilmoittaa hakemuksessa työtunteja. Liitä mukaan selvitys tuloista. Käytännössä saat laskutuspalvelusta usein palkkalaskelman, josta voit toimittaa meille kopion.

​​​​​​​Saamasi tulot huomioidaan päivärahan maksussa. Tulot vähentävät päivärahaasi sillä hakujaksolla, millä tulo maksetaan. Lue lisää sovitellun päivärahan maksamisesta.

Kun aloitat kevytyrittäjänä, toimi näin

  1. Jos arveluttaa, ota yhteyttä meihin. Me neuvomme kevytyrittäjän työttömyysturvaan liittyvissä kysymyksissä.
  2. Ilmoita TE-toimistoon, kun aloitat kevytyrittäjänä. Jos olet kuntakokeilun asiakas, ilmoita aloittamisesta sinne. Jos et tiedä, mihin kuulut, aloita TE-toimistosta, he osaavat neuvoa sinut oikeaan paikkaan.
  3. Jos TE-toimisto pyytää sinulta selvitystä yritystoiminnasta, tee selvitys huolellisesti ja palaute se mahdollisimman nopeasti. Jos et vastaa selvityspyyntöön, voi se viivästyttää tai jopa estää työttömyysetuuden maksamisen.
  4. Ilmoita tekemäsi työt päivärahahakemuksessa. Kun työskentelet yrittäjänä, sinun ei tarvitse ilmoittaa hakemuksessa työtunteja. Liitä mukaan selvitys tuloista. Käytännössä saat laskutuspalvelusta palkkalaskelman, josta voit toimittaa meille kopion.
  5. Jos teet kevytyrittäjyyden lisäksi palkkatöitä, ilmoita hakemuksessa myös tunnit palkkatyöstä ja hae tulotiedot hakemukselle tulorekisteristä. Tämän voit tehdä OmaYTK:ssa.
  6. Saamasi tulot huomioidaan päivärahan maksussa. Tulot vähentävät päivärahaasi sillä hakujaksolla, millä tulo maksetaan. Voit arvioida työtulon vaikutusta päivärahaan laskurillamme. Lue lisää sovitellun päivärahan maksamisesta.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!