Lomautus

Lomautus tarkoittaa sitä, että työsopimuslaissa määriteltyjen ehtojen täyttyessä työnantaja keskeyttää työn ja palkanmaksun. Samalla työntekijä keskeyttää työn tekemisen, vaikka työsuhde pysyy voimassa. Lomauttamisessa noudatettavista toimintatavoista ja määräajoista on säädetty työsopimuslaissa ja työehtosopimuksissa.

Jos sinut lomautetaan, voit hakea meiltä ansiopäivärahaa. Ilmoittaudu ensin TE-toimistoon työnhakijaksi. Kun lomautus on kestänyt kaksi viikkoa, voit lähettää meille ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen OmaYTK:ssa. Jos lomautus kestää vähemmän kuin kaksi viikkoa, lähetä hakemus, kun lomautus päättyy.

Jouduin lomautetuksi, miten toimin?

 1. Ilmoittaudu heti TE-toimistoon

  Ensimmäiseksi sinun on ilmoittauduttava TE-toimistoon työnhakijaksi. Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä, sillä päivärahaa voidaan maksaa vasta työnhakijaksi ilmoittautumisesta alkaen.

  Ilmoittautuminen onnistuu helpoiten TE-toimiston nettisivujen kautta.
 2. Tee päivärahahakemus

  Kun lomautus on kestänyt kaksi viikkoa, voit lähettää meille ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen kuluneelta ajalta. Jos lomautus on alkanut alkaa keskellä viikkoa, täytä ensimmäinen hakemus kahden viikon päähän sunnuntaihin. Näin sinun on jatkossa helpompi hakea päivärahaa. Jos lomautus on tätä lyhyempi, voit lähettää meille hakemuksen heti, kun lomautus päättyy.

  Kätevin tapa toimittaa hakemus on tehdä se sähköisessä palvelussamme OmaYTK:ssa. Palvelu ohjaa myös tarvittavien liitteiden toimittamisessa.

  Ensimmäisen hakemuksen jälkeen hae päivärahaa 4 viikon, 1 kuukauden tai kalenterikuukauden jaksoissa. OmaYTK ehdottaa hakujaksoa. Älä muuta hakujaksoa ellemme me erikseen pyydä niin tekemään. Kun muutat hakujaksoa, tulee hakemus aina käsin käsiteltäväksi ja tämä voi tilanteesta riippuen hieman viivästyttää maksamista.

  Päivärahaa haetaan aina takautuvasti, joten et voi täyttää hakemusta etukäteen.
 3. Muista hakea 3 kuukauden kuluessa

  ​​​​​​​Muista, että voimme maksaa päivärahaa takautuvasti vain kolmen kuukauden ajalta. Toimita siis ensimmäinen hakemus meille viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, mistä alkaen haluat päivärahaa hakea. Sama kolmen kuukauden määräaika koskee myös kaikkia jatkohakemuksia.