Miten tehdään ansiopäivärahahakemus?

Tee ansiopäivärahahakemus sähköisessä palvelussamme OmaYTK:ssa. Palvelu ohjaa ja auttaa sinua koko matkan ajan. Hakemus tallentuu koko ajan automaattisesti ja voit jatkaa sen täyttämistä, kun se sinulle sopii. Palvelun kautta voit myös kätevästi toimittaa kaikki liitteet sekä hakea tulorekisteristä tarvittavia tulotietoja.

Päivärahan hakemisen kymmenen käskyä

  1. Ilmoittaudu heti TE-toimistoon.
  2. Hae päivärahaa aina takautuvasti menneeltä ajalta. Ensimmäisessä hakemuksessa kahdelta kuluneelta viikolta ja jatkohakemuksessa neljältä kuluneelta viikolta tai yhdeltä kuluneelta kuukaudelta.
  3. Päivärahaa ei voi hakea ennakkoon tulevalta ajalta.
  4. Tee ensimmäinen hakemus, kun lomautuksen alkamisesta on kulunut kaksi viikkoa. Hae kuluneet kaksi viikkoa. Jos lomautus on alkanut alkaa keskellä viikkoa, täytä ensimmäinen hakemus kahden viikon päähän sunnuntaihin.
  5. Tee jatkohakemus, jos työttömyys tai lomautus jatkuu, vaikka ensimmäistä hakemusta ei olisi vielä käsitelty.
  6. Tee jatkohakemus aikaisintaan neljän viikon tai yhden kuukauden jälkeen ensimmäisen hakemuksesi viimeisestä päivästä.
  7. Saat rahasi nopeammin, kun noudatat jatkohakemuksessa OmaYTK:n ehdottamaa hakujaksoa. Muuta hakujaksoa vain, jos me erikseen niin pyydämme.
  8. Tee viimeinen hakemus aikaisintaan viimeisenä lomautus- tai työttömyyspäivänä.
  9. Tee hakemus viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakujakson ensimmäisestä päivästä.
  10. Ei huolta. Jos hakemuksesta puuttuu jotain, otamme yhteyttä.

Tee päivärahahakemus OmaYTK:ssa

Päivärahahakemus tehdään aina kirjallisesti. Mitään sen tarkempaa määrämuotoa hakemukselle ei ole määritelty. Tarvitsemme kuitenkin paljon erilaista tietoa, jotta voimme arvioida, onko sinulla oikeus ansiopäivärahaan ja jotta voimme laskea, kuinka suuri päiväraha sinulle kuuluu. Siksi sinun kannattaa käyttää sähköistä OmaYTK -palveluamme. Se kysyy tarvittavat tiedot ja ohjaa ja auttaa sinua hakemuksen täyttämisessä.

Täytä palkkatiedot huolellisesti

Kun haet ansiopäivärahaa, tarvitsemme tietoa sinulle maksetuista palkoista. 

OmaYTK -palvelussa voit jo hakemusta täyttäessä hakea tulorekisteristä palkkatiedot hakemukselle. Kun palkkatiedot ovat hakemuksessa jo valmiina, on hakemuksesi käsittely nopeampaa.

Jos työnantaja on ilmoittanut tulorekisteriin vain yhden kokonaissumman palkasta, tarvitsemme kuitenkin vielä lisätietoja. Esimerkiksi lomaraha ja lomakorvaus meidän pitää saada eriteltyä palkkasummasta. Tällaisia tietoja voit kätevästi lisätä, kun teet hakemuksen OmaYTK:ssa. Tarvittavat tiedot löydät palkkalaskelmastasi ja OmaYTK ohjaa näiden tietojen täyttämisessä.

Mitä huolellisemmin saat tiedot kirjattua, sitä nopeammin me saamme hakemuksesi käsiteltyä. Liitteitä sinun ei tarvitse lähettää. Riittää, että ilmoitat tiedot hakemuksessa. Jos tarvitsemme jotain erillisiä liitteitä, pyydämme niitä.

Jos olet tehnyt osa-aikatyötä ja haet tulorekisteristä palkkatiedot, tulee hakemukselle ne palkat, joiden maksupäivä osuu hakemuksen ajalle.

Jos työnantajasi ei ole vielä ehtinyt ilmoittaa palkkatietoja tulorekisteriin, voit lisätä palkkatiedot itse osiossa: ”Puuttuuko tiedoista työnantaja?” Lisää työnantaja ja puuttuva tulotieto. Kaikki tulorekisterin eri tulolajit löydät pika- ja pudotusvalikoista. Käytä palkkasummana palkan määrää ennen verojen ja muiden maksujen vähentämistä eli niin sanottua bruttosummaa.

Kun lähetät meille hakemuksen, voit olla huoletta. Me hoidamme asian eteenpäin ja jos jotain lisätietoja tarvitsemme, otamme yhteyttä.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!