Päivärahahakemuksen mukaan tarvittavat liitteet

Päivärahahakemuksen käsittelemiseksi tarvitsemme muutamia liitteitä. Kun teet hakemuksen OmaYTK:ssa, palvelu neuvoo sinua siinä, mitä liitteitä tarvitsemme.
​​​​​​​
Muista, että voimme maksaa päivärahaa takautuvasti vain kolmen kuukauden ajalta. Pidä siis huoli, että lähetät hakemuksen meille hyvissä ajoin ennen kolmen kuukauden määräaikaa. Liitteet voit toimittaa myöhemminkin. Me pyydämme erikseen, jos jotain tärkeää puuttuu.

Palkkatodistus

Palkkatodistuksen merkitys on nykyään vähäinen. Hakemusta tehdessäsi voit hakea tarvittavat palkkatiedot tulorekisteristä. Kun käsittelemme hakemustasi tarkistamme vielä kertaalleen tulorekisterin tiedot.

Tulorekisterin tiedot eivät välttämättä riitä. Voit OmaYTK:ssa ilmoittaa tarkentavia ja mahdollisesti puuttuvia tietoja.

​​​​​​​Palkkatodistus tai -laskelmaa emme erikseen enää tarvitse. Niistä voi kuitenkin olla hyötyä, jos tulorekisterin tiedoissa on jotain epäselvää. Niitä ei kuitenkaan tarvitse meille edes varmuuden vuoksi lähettää. Olemme yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja.

Verokortti

Ansiopäivärahaa maksettaessa siitä vähennetään verot. Siksi tarvitsemme tiedon veroprosentistasi.

Vuoden alussa verottaja toimittaa meille automaattisesti kaikkien jäsentemme verotiedot. Nämä tiedot ovat kuitenkin palkkaa varten. Verottajan ohjeiden mukaisesti veroprosentti on vähintään 25, jos etuutta verotetaan palkan veroprosentilla. Osalla verottaja on jo suoraan korottanut ennakonpidätysprosentin etuutta varten 25 prosenttiin. Voi siis olla, että verottajalta saamassasi verokortissa on eri veroprosentti, mitä OmaYTK:ssa näkyy. Ero johtuu veroprosentin muunnoksesta, joka tehdään, kun etuutta maksetaan palkan veroprosentilla.

Kun haet ansiopäivärahaa, voit tehdä verottajan palvelussa uuden verokortin. Kun lasket verokortille arvion päivärahaetuuksista ja merkitset meidät, eli Yleinen työttömyyskassa YTK, etuuden maksajaksi, saamme uuden verotiedon suoraan verottajalta. Kun saamme verottajalta etuutta varten lasketun ennakonpidätysprosentin, voimme tehdä ennakonpidätyksen suoraan sillä ilman korotusta 25 prosenttiin.

Käytämme sitä veroprosenttia, joka meillä on etuuden maksupäivänä. Jos haluat muuttaa veroprosenttia kannattaa se siis tehdä esimerkiksi ennen päivärahahakemuksen lähettämistä.

Lue lisää ansiopäivärahan verotuksesta

Lomautusilmoitus

Toimita meille myös lomautusilmoitus. Tarvitsemme lomautusilmoitusta, kun tarkistamme lomautustyypin. Lisäksi tarvitsemme lomautusilmoitusta, jos työsuhde lomautuksen aikana päättyy.

Lomautusilmoituksen toimittaminen ei etuuden maksamisen kannalta ole aivan välttämätöntä lomautuksen alkaessa. Se kuitenkin helpottaa hakemuksen käsittelyä, joten se kannattaa meille toimittaa.

Selvitykset muista tuloista ja etuuksista

Lain mukaan sinun on aina ilmoitettava meille sellainen olosuhteissasi tapahtunut muutos, joka saattaa vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyyspäivärahaa tai pienentää maksettavan päivärahan määrää. Jos olet epävarma, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Tässä on esimerkkejä:

  • Jos sinulla on lomautuksen aikana tuloja tai olet esimerkiksi osa-aikatyössä, tarvitsemme tiedon työtulosta ja maksupäivästä. Nämä saamme pääsääntöisesti tulorekisteristä, mutta muista kuitenkin ilmoittaa niistä meille.

  • Jos saat sosiaalietuutta, liitä hakemukseen kopio viimeisimmästä etuutta koskevasta päätöksestä. Ilmoita hakemuksessasi aina myös eläkkeen hakemisesta tai eläkehakemusta koskevasta valituksesta.

  • Jos toimit sivutoimisesti yrittäjänä tai maatalousyrittäjänä, liitä hakemukseen tiedot viimeksi valmistuneesta verotuksesta.

  • Jos olet aloittanut sivutoimisen yritystoiminnan, liitä hakemukseen ennakkoverolippu.

  • Jos sinulle tai perheellesi maksetaan alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidontukea, liitä siitä annetun päätöksen lisäksi mukaan tieto siitä, kuka hoitaa lasta.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!