Mikä on ennakkomaksu?

Työttömyysturvalain mukaan työttömyyskassa voi maksaa ansiopäivärahaa ennakkona. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voisimme maksaa etukäteen. Ansiopäivärahaa haetaan aina takautuvasti, mutta tietyissä tilanteissa me voimme maksaa ilman päätöstä. Työttömyysturvassa ennakkomaksu tarkoittaa siis sitä, että maksamme ennen päätöstä.

Maksaminen ilman päätöstä

Työttömyysturvalain mukaan voimme maksaa työttömyysetuuteen oikeutetulle henkilölle hakemuksen perusteella ansiopäivärahaa ennakkona ilman päätöstä. Tämä on tarpeen silloin, kun on ilmeistä, että hakijalla on oikeus ansiopäivärahaan, mutta joitain tietoja vielä puuttuu ja tarvittavien tietojen odottaminen johtaisi kohtuuttomaan viivästykseen etuuden maksussa. Toinen käyttömahdollisuus on tilanne, jossa meidän etuusmaksatuksemme ruuhkautuu jonkun ennalta arvaamattoman syyn vuoksi, ja hakemusten käsittelyaika ylittää laissa säädetyn 30 päivän rajan.

Ennakkoa voi olla maksettuna yhteensä enintään kahdelta kuukaudelta. Tähän on tulossa väliaikainen lakimuutos, jolla tätä aikaa pidennetään puoleen vuoteen. 

Kun asiassa voidaan antaa päätös, vähennämme maksetun ennakon myöhemmin päätöksellä maksettavasta ansiopäivärahasta.

Lain mukaan ennakko voidaan katsoa myös muun myöhemmin myönnettävän työttömyysetuuden ennakkosuoritukseksi. Kansaneläkelaitos tai työttömyyskassa voi tällöin kuitata myöhemmin myönnettävästä etuudesta ennakkomaksuna liikaa maksamansa etuuden määrän.

Ennakkomaksu

  • Me huolehdimme ennakkomaksusta, sinun ei tarvitse tehdä mitään
  • Ennakkomaksu tarkoittaa etuuden maksamista ilman päätöstä
  • Ennakkomaksu ei tarkoita, että maksaisimme ansiopäivärahaa etukäteen
  • Me huolehdimme, että asia käsitellään loppuun, saat päätöksen ja rahat maksetaan oikein

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.