Milloin voin laittaa ensimmäisen hakemuksen?
Ansiopäivärahaa haetaan aina takautuvasti. Eli vasta sen jälkeen, kun työttömyyttä tai lomautusta on kestänyt jo jonkin aikaa. Tarkkaa aikaa ei laissa ole säädetty, mutta vakiintunut käytäntö on ollut kaksi viikkoa, jonka jälkeen voi laittaa ensimmäisen hakemuksen.
Päivärahan hakemisen kymmenen käskyä
- Ilmoittaudu TE-toimistoon.
- Hae päivärahaa aina takautuvasti menneeltä ajalta. Ensimmäisessä hakemuksessa kahdelta kuluneelta viikolta ja jatkohakemuksessa neljältä kuluneelta viikolta tai yhdeltä kuluneelta kuukaudelta.
- Päivärahaa ei voi hakea ennakkoon tulevalta ajalta.
- Tee ensimmäinen hakemus, kun työttömyyden tai lomautuksen alkamisesta on kulunut kaksi viikkoa. Hae kuluneet kaksi viikkoa.
- Tee jatkohakemus, jos työttömyys tai lomautus jatkuu, vaikka ensimmäistä hakemusta ei olisi vielä käsitelty.
- Tee jatkohakemus aikaisintaan neljän viikon tai yhden kuukauden jälkeen ensimmäisen hakemuksesi viimeisestä päivästä.
- Saat rahasi nopeammin, kun noudatat jatkohakemuksessa OmaYTK:n ehdottamaa hakujaksoa.
- Tee viimeinen hakemus aikaisintaan viimeisenä lomautus- tai työttömyyspäivänä.
- Tee hakemus viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakujakson ensimmäisestä päivästä.
- Keep calm. Jos hakemuksesta puuttuu jotain, otamme yhteyttä.
Voit laittaa ensimmäisen hakemuksen kahden viikon jälkeen
Ansiopäiväraha maksetaan aina jälkikäteen neljän viikon tai kuukauden jaksoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päivärahaa haetaan takautuvasti eli hakemuksessa on mennyttä aikaa neljä viikkoa tai kuukausi.
Ensimmäinen maksukausi voi onneksi olla lyhyempi. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisen hakemuksen voit laittaa jo ennen kuin neljä viikkoa tai kuukausi on kulunut.
Ei ole olemassa lakisääteistä rajaa sille, milloin ensimmäisen päivärahahakemuksen voit tarkalleen ottaen lähettää. Vakiintunut käytäntö on kaksi viikkoa.
Kaksi viikkoa on hyvä aika, koska ensimmäisen hakemuksen käsittelyaika on tyypillisesti hieman pidempi. Kun laitat ensimmäisen hakemuksen vähän aikaisemmin, saat ensimmäisen päivärahan noin kuukauden kuluttua työttömyyden tai lomautuksen alkamisesta.
Kaksi viikkoa on käytännöllinen myös siitä syystä, että työttömyyspäivärahakauden alkuun asetetaan pääsääntöisesti viittä täyttä työpäivää vastaava omavastuuaika, jolta ei voida maksaa. Jos siis lähetät ensimmäisen hakemuksen ennen kuin omavastuuaika on kulunut, saat ensimmäiseen hakemukseen kielteisen päätöksen. Tämä aiheuttaa turhaa työtä ja voi viivästyttää päivärahojesi maksua.
Esimerkki 1
Sinut lomautetaan tai jäät työttömäksi 1.1. Voit laittaa ensimmäisen hakemuksen 14.1.
esimerkki 2
Sinut lomautetaan 1.1. alkaen siten, että joka viikko on yksi lomautuspäivä ja neljä työpäivää. Voit laittaa ensimmäisen hakemuksen 14.1.eli kahden viikon kuluttua, vaikka lomautuspäiviä olisi siihen mennessä ollut vain kaksi.
Esimerkki 3
Sinut lomautetaan tai jäät työttömäksi 1.1. Työt jatkuvat 10.1. alkaen. Koska työt jatkuvat ennen kahden viikon kulumista, voit laittaa ensimmäisen hakemuksen jo viimeisenä työttömyypäivänä 9.1.
ESIMERKKI 4
Teet osa-aikatyötä ja saat meiltä soviteltua ansiopäivärahaa. Sinut lomautetaan. Jatka päivärahan hakemista samassa rytmissä, mitä olet tähänkin asti hakenut.
Älä myöhästy!
Sinun ei tarvitse laittaa ensimmäistä hakemusta heti kahden viikon jälkeen. Voit laittaa hakemuksen myöhemminkin. Pidä kuitenkin mielessä, että voimme maksaa takautuvasti enintään kolmen kuukauden ajalta. Laita siis hakemuksesi viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, mistä alkaen haet päivärahaa maksettavaksi.
VINKKI
Ensimmäisen hakemuksen jälkeen päivärahaa haetaan vähintään 4 viikon, kuukauden jaksoissa. Jos työttömyys alkaa keskellä viikkoa ja aiot hakea 4 viikon jaksoissa, sinun kannattaa täyttää ensimmäinen hakemus kahden viikon päähän sunnuntaihin ja lähetä hakemus vasta silloin. Näin sinun on jatkossa helpompi hakea päivärahaa.
Tietyissä tilanteissa 4 viikon hakujakso on käytännöllisempi. Sinun ei tarvitse välittää näistä. Me ohjaamme sinua ja pyydämme tarvittaessa lisähakua, jotta saamme hakujakson parhaimmaksi juuri sinulle.