Miten teen ansiopäivärahahakemuksen?
Tee ansiopäivärahahakemus sähköisessä palvelussamme OmaYTK:ssa. Palvelu ohjaa ja auttaa sinua koko matkan ajan. Hakemus tallentuu koko ajan automaattisesti ja voit jatkaa sen täyttämistä, kun sinulle sopii.
Päivärahan hakemisen kymmenen käskyä
- Ilmoittaudu TE-toimistoon.
- Hae päivärahaa aina takautuvasti menneeltä ajalta. Ensimmäisessä hakemuksessa kahdelta kuluneelta viikolta ja jatkohakemuksessa neljältä kuluneelta viikolta tai yhdeltä kuluneelta kuukaudelta.
- Päivärahaa ei voi hakea ennakkoon tulevalta ajalta.
- Tee ensimmäinen hakemus, kun työttömyyden tai lomautuksen alkamisesta on kulunut kaksi viikkoa. Hae kuluneet kaksi viikkoa.
- Tee jatkohakemus, jos työttömyys tai lomautus jatkuu, vaikka ensimmäistä hakemusta ei olisi vielä käsitelty.
- Tee jatkohakemus aikaisintaan neljän viikon tai yhden kuukauden jälkeen ensimmäisen hakemuksesi viimeisestä päivästä.
- Saat rahasi nopeammin, kun noudatat jatkohakemuksessa OmaYTK:n ehdottamaa hakujaksoa.
- Tee viimeinen hakemus aikaisintaan viimeisenä lomautus- tai työttömyyspäivänä.
- Tee hakemus viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakujakson ensimmäisestä päivästä.
- Keep calm. Jos hakemuksesta puuttuu jotain, otamme yhteyttä.
Päivärahahakemus
Päivärahahakemus tehdään aina kirjallisesti. Mitään sen tarkempaa määrämuotoa hakemukselle ei ole määritelty. Me tarvitsemme kuitenkin paljon erilaista tietoa, jotta voimme arvioida, onko sinulla oikeus ansiopäivärahaan ja jotta voimme laskea, kuinka suuri päiväraha sinulle kuuluu. Siksi sinun kannattaa käyttää sähköistä OmaYTK -palveluamme. Se kysyy tarvittavat tiedot ja ohjaa ja auttaa sinua hakemuksen täyttämisessä.
Lue lisää siitä, milloin voit laittaa ensimmäisen päivärahahakemuksen.
Palkkatiedot
Kun haet ansiopäivärahaa, tarvitsemme tietoa sinulle maksetuista palkoista. Aiemmin saimme nämä tiedot työnantajan kirjoittamasta palkkatodistuksesta. Nyt saamme tiedot tulorekisteristä, johon työnantaja on ilmoittanut palkkatiedot.
OmaYTK -palvelussa voit jo hakemusta täyttäessä hakea tulorekisteristä palkkatiedot hakemukselle. Kun palkkatiedot ovat hakemuksessa jo valmiina, on hakemuksesi käsittely nopeampaa.
Jos työnantaja on ilmoittanut tulorekisteriin vain yhden kokonaissumman palkasta, tarvitsemme kuitenkin vielä lisätietoja. Esimerkiksi lomaraha ja lomakorvaus meidän pitää saada eriteltyä palkkasummasta. Nyt voit nämä tiedot kätevästi lisätä, kun teet hakemuksen OmaYTK:ssa. Tarvittavat tiedot löydät palkkalaskelmastasi ja OmaYTK ohjaa näiden tietojen täyttämisessä.
Mitä huolellisemmin saat tiedot kirjattua, sitä nopeammin me puolestaan saamme hakemuksesi käsiteltyä. Liitteitä sinun ei tarvitse lähettää, riittää että ilmoitat tiedot hakemuksessa.
Jos olet tehnyt osa-aikatyötä ja haet tulorekisteristä palkkatiedot, tulee hakemukselle ne palkat, joiden maksupäivä osuu hakemuksen ajalle.
Jos työnantajasi ei ole vielä ehtinyt ilmoittaa palkkatietoja tulorekisteriin, voit lisätä palkkatiedot itse osiossa: ”Puuttuuko tiedoista työnantaja?” Lisää työnantaja ja puuttuva tulotieto. Kaikki tulorekisterin eri tulolajit löydät pika- ja pudotusvalikoista. Käytä palkkasummana palkan määrää ennen verojen ja muiden maksujen vähentämistä eli niin sanottua bruttosummaa.
Kun lähetät meille hakemuksen, voit olla huoletta. Me hoidamme asian eteenpäin ja jos jotain lisätietoja tarvitsemme, otamme yhteyttä.
Muista aina ilmoittaa työt ja tulot hakemuksessa
Kun haet ansiopäivärahaa, pitää sinun yhä ilmoittaa tekemäsi työt ja ansaitsemasi palkat.
Vaikka saamme tulorekisteristä tulotietoja, ei tulorekisteri korvaa tehtyjen töiden ilmoittamista, sillä emme automaattisesti tarkasta tulorekisterin tietoja, jos emme ole saaneet sinulta tietoa työnteosta.
Jos jätät työt ilmoittamatta siinä ajatuksessa, että saamme tiedon joka tapauksessa tulorekisteristä, niin seurauksena voi olla ikävä yllätys. Jos emme ole saaneet sinulta tietoa työnteosta, saatamme maksaa ansiopäivärahan täytenä. Kun myöhemmin käy ilmi, että ansiopäivärahassa olisi pitänyt huomioida työtuloja, joudumme perimään takaisin liikaa maksettuja ansiopäivärahoja.
Muista siis aina huolellisesti ilmoittaa hakemuksessa työt ja työtulot.