Tarvitaanko verokortti?

Sinun ei tarvitse erikseen lähettää meille verokorttia. Voit kuitenkin tilata verottajalta uuden verokortin, jonka laskennassa huomioidaan ansiopäiväraha. Näin saat paremmin työttömyyteen sopivan verokortin ja käteen jää heti enemmän rahaa.

Muutosverokortti etuutta varten

Kun saat ansiopäivärahaa, sinun kannattaa pyytää verottajalta uusi verokortti etuutta varten ja toimittaa se meille.

Verokortin voit tilata verottajan sähköisessä palvelussa. Huomaa, että siellä ei ole erikseen muutosverokorttia etuutta varten. Sellaisen saa, kun tilaat palvelussa normaalisti verokortin, mutta ilmoitat erikseen etuuksille varatussa kohdassa, kuinka paljon arvioit saavasi ansiopäivärahaa. Verokorttia tilattaessa etuudet löytyvät kohdasta "Muut tulot", jonka alla on kohta "Palkat, eläkkeet ja etuudet" ja "Etuudet". Laita sinne arvio päivärahan määrästä ja merkitse alasvetovalikossa Yleinen työttömyyskassa YTK maksajaksi. 

Katso myös verottajan ohje muutosverokortin tilaamisesta.

Päivärahasi määrän löydät sitä koskevasta päätöksestä, jonka olet meiltä saanut. Löydät kyseisen päätöksen OmaYTK-palvelusta. Päivärahan määrää voi myös arvioida päivärahalaskurillamme. Kun yhden päivän päivärahan kertoo luvulla 258, saa tulokseksi arvion koko vuoden aikana maksettavista päivärahoista. Esimerkiksi tätä arviota voi käyttää verokorttia tilatessa.

Samassa kohdassa, missä ilmoitat arvion etuuden määrästä, voit ilmoittaa Yleinen työttömyyskassa YTK:n verotietojen saajaksi. Silloin verottaja siirtää uudet verotiedot suoraan meille. Jos olet samaan aikaan lähettämässä päivärahahakemusta, odota yksi päivä ennen kuin lähetät hakemuksen. Muuten voi käydä niin, että maksamme päivärahan vielä vanhoilla verotiedoilla, koska uudet verotiedot siirtyvät meille yön aikana.

Voit toimittaa verokortin meille myös käyttämällä sähköistä OmaYTK-palvelua. Siellä on verokortti-painike, josta voit lisätä uuden verokortin.

Lue lisää ansiopäivärahan verotuksesta täältä.

Oletteko verottaneet väärällä prosentilla?

Jos et toimita meille verokorttia, käytämme verottajalta saamaamme verotietoa. Verottajalta saamamme ennakonpidätysprosentti on laskettu palkkaa varten. Kun palkkaverokorttia käytetään ansiopäivärahan maksamisessa, on ennakonpidätysprosentin verottajan ohjeen mukaan oltava aina vähintään 25 %. Jos siis palkan veroprosentti on alle 25 %, me nostamme sen automaattisesti 25 prosenttiin. Vuoden 2021 alusta verottaja on alkanut toimittamaan osalle hakijoista suoraan 25 prosenttiin asetettuja verotietoja.

Päivärahanhakijalle edellä mainittu näkyy siten, että verokortissa on eri prosentti, mitä ansiopäivärahan maksamisessa käytämme. Tämä ei ole virhe, vaan johtuu verottajan ohjeen mukaisesta muunnoksesta, joka tehdään meillä tai verolla, kun ansiopäivärahaa maksetaan palkkaa varten annetulla verokortilla. 

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!