Kuinka kauan muutoksenhaku kestää?

Kun toimitat meille muutoshakemuksen, tarkastamme muutoksenhaun kohteena olevat päätökset. Jos voimme korjata päätökset vaatimustesi mukaisesti, teemme sen heti. Tällaisessa tilanteessa tapaus voi olla kokonaan käsitelty jo viikossa.

Jos emme voi korjata päätöksiä, lähtee muutoksenhaku eteenpäin muutoksenhakulautakunnalle, jossa asian käsittely kestää useamman kuukauden. 

Kun muutoksenhakusi saapuu meille

Kun toimitat meille muutoksenhaun, tarkastamme muutoksenhaun kohteena olevat päätökset. Jos voimme korjata päätökset vaatimustesi mukaisesti, teemme sen heti. Tällaisessa tilanteessa tapaus voi olla kokonaan käsitelty jo viikossa.

Meidän tulee käsitellä muutoksenhakusi 30 päivän kuluessa muutoksenhaulle annetun määräajan päättymisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että emme tarkista muutoksenhakuja saapumisjärjestyksessä. Käsittelyjärjestys riippuu käytännössä päätöksenantopäivästä. Jos siis toimitat muutoksenhaun heti päätöksen saatuasi, voi sinusta tuntua, että joudut odottamaan kauemmin. Vastaavasti jos laitat muutoksenhaun meille vasta lähellä muutoksenhaulle annettua määräpäivää, jää aika muutoksenhaun toimittamisesta sen käsittelyyn lyhyemmäksi.  

Jos emme voi muuttaa päätöksiä

Jos emme voi muuttaa päätöstä tai päätöksiä haluamallasi tavalla, kirjoitamme asiasta lausunnon sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalle. Tässä vaiheessa muutoshakemuksia ei käsitellä saapumisjärjestyksessä, vaan siinä järjestyksessä, missä päätösten valitusajat umpeutuvat. Siksi aika voi vaihdella muutaman viikon sisällä. Myös tässä vaiheessa voimme korjata päätöksiä, jolloin asiaan saadaan ratkaisu.

Jos muutoksenhaku koskee työvoimapoliittista asiaa, pyydämme TE-toimistolta uutta lausuntoa. Tämä voi jonkin verran lisätä asian käsittelyyn kuluvaa aikaa.

Jos asia siirretään muutoksenhakulautakuntaan, on käsittelyaika siellä 8–10 kuukautta. Vakuutusoikeudessa käsittelyaika on noin 12 kuukautta.

Asian käsittelyyn menevä aika vaihtelee siis viikosta jopa kahteen vuoteen. Suurin osa tästä ajasta menee muutoksenhakuasteissa.

Tiesitkö?

Työttömyysturvalaissa on paljon kokonaisharkintaa ja tulkinnanvaraisuutta. Siksi on hyvä, että asiakkaamme tekevät muutoshakemuksia.

Muutoksenhaun eri asteissa tehtävien ratkaisujen perusteella voimme kehittää ja muuttaa vakiintuneita käytäntöjä parempaan suuntaan asiakkaiden yhdenvertaisuutta tukien.

Muutoksenhaku antaa sinulle oikeusturvaa ja samalla se on tärkeä työkalu järjestelmän kehittämisessä.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!