Opiskelu ja jäsenyys työttömyyskassassa

Opiskelijana voit olla jäsen työttömyyskassassa ja useimmiten se myös kannattaa.

Työttömyysaikaa voi myös käyttää monin eri tavoin opiskeluun ja ansiopäivärahaa voi käyttää opintojen tukemiseen. Se edellyttää kuitenkin jäsenyyttä työttömyyskassassa.

Jäsenyys työttömyyskassassa kannattaa pitää voimassa opintojen ajan. Näin voi säilyttää jo kerätyn työssäoloehdon ja hyödyntää ansioturvaa, jos ei heti opintojen jälkeen työllisty.

Jäsenyys YTK:ssa kannattaa myös opintojen ajan

YTK:n jäsenenä sinulla on mahdollisuus tukea opintojasi ansiopäivärahalla. Näistä vaihtoehdoista voit tarkemmin lukea tarkemmin tästä. Opiskelu voi myös estää ansiopäivärahan maksamisen.

Vaikka et olisi oikeutettu ansiopäivärahaan, koska olet opiskelija, on kassajäsenyys silti hyödyllistä pitää voimassa. Sen avulla voit säilyttää jo keräämäsi työssäoloehdon ja hakea ansiopäivärahaa opintojen päättymisen jälkeen, jos et heti löydä sopivaa työpaikkaa. Tällaisessa tapauksessa ansiopäivärahaoikeus perustuu ennen opintoja kerättyyn työssäoloehtoon. On mahdollista hyödyntää jo kerättyä työssäoloehtoa jopa seitsemän vuoden takaa opintoja edeltävältä ajalta.

Kun säilytät kassajäsenyyden voit myös opintojen aikaisella työnteolla kerätä uutta työssäoloehtoa. On hyvin tavallista, että opiskelijat työskentelevät esimerkiksi opintojen loma-ajoilla. Nämä voi hyödyntää ansioturvassa olemalla jäsen YTK:ssa.

Aivan kaikki ei ole mahdollista

Työttömyyskassaan voi liittyä vain työssä olleessaan. Opiskelija ei siis voi liittyä opintojen aikana. Tämä ei ole suurikaan harmi, koska opinnoista ei kerry työssäoloehtoa, joten uusi kassajäsenyys ei anna mitään arvoa.

Jos kuitenkin opiskelijana teet työtä, kannattaa liittyä viimeistään heti ensimmäisenä työpäivänä. Lisäksi kun kerran on liittynyt, eivät opinnot ole este jäsenyyden säilyttämiselle.

YTK:n jäsenmaksuun ei ole vapautuksia. Jäsenmaksuilla rahoitetaan yhteisvastuullisesti kassan maksamia etuuksia ja siten esimerkiksi opiskelu ei ole peruste jäsenmaksuvapautukselle. Jos jäsenmaksu on omaan elämäntilanteeseen nähden liian suuri, voi meiltä pyytää maksuaikaa tai mahdollisuutta maksaa erissä. Tällaiset järjestelyt onnistuvat joustavasti.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!