Miten haen soviteltua päivärahaa?

Kun sinulla on tuloa osa-aikatyöstä, voit hakea soviteltua päivärahaa. Kun aloitat osa-aikatyön, voit jatkaa hakemista samassa rytmissä kuin aiemmin. Tarvittaessa me pyydämme sinua muokkaamaan hakua. Tavoitteena on, että hakujakso ja palkanmaksu olisivat samat. Näin voimme jatkossa helpommin seurata työssäoloehtosi kertymistä ja hakeminen on sinulle vaivattomampaa. 

Näin haet soviteltua päivärahaa

Varmista ensin, että työnhakusi on voimassa TE-toimistossa. Ilmoita osa-aikaisesta työskentelystä ja yritystoiminnasta TE-toimistoon. Helpoiten tämä onnistuu heidän sähköisen palvelunsa kautta.

Tee sen jälkeen hakemus meidän sähköisessä palvelussa OmaYTK:ssa. Jos haet päivärahaa ensimmäistä kertaa, tee hakemus vasta kahden viikon kuluttua työn alkamisesta. Jos saat jo päivärahaa, jatka hakemista normaalissa rytmissäsi. Me pyydämme tarvittaessa jatkamaan hakemusta. Tavoitteena on, että hakujakso ja palkkakausi olisivat samat.

Muista tehdä hakemus viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, mistä alkaen haet päivärahaa maksettavaksi. Älä jää odottamaan tarvittavia liitteitä, sillä ne voi toimittaa myöhemminkin. Tärkeintä on, että saamme hakemuksesi kolmen kuukauden kuluessa – päivärahaa ei voida maksaa takautuvasti, mikäli tämä määräaika umpeutuu.

Ilmoita hakemuksessa työtunnit, jotka olet tehnyt. Kun sinulla on tuloja osa-aikatyöstä, eli palkka osa-aikatyöstä maksetaan, ilmoita myös siitä meille. Voit hakea tulotiedot tulorekisteristä. Voit tarvittaessa liittää hakemukseen myös palkkalaskelman.

Sivutoimisesta yritystoiminnasta työtunteja ei tarvitse ilmoittaa. Laita sen sijaan hakemuksen liitteeksi kopio vahvistetusta verotuksesta. Jos yritystoiminta on vasta alkanut tai siinä on oleellisia muutoksia verotuksen jälkeen, toimita verotuspäätöksen sijaan muu selvitys yrityksen tuloista.

Jos työskentelet laskutusyrityksen kautta, ei työtunteja tarvitse ilmoittaa. Toimita meille palkkalaskelma.

Esimerkki

Työskentelet osa-aikaisesti huhtikuussa ja haet päivärahaa. Palkka maksetaan vasta toukokuussa.

Ilmoita hakemuksessa työtunnit huhtikuulta. Tarvitsemme tietoa niistä työssäoloehdon ja työajan seurantaa varten. Lähetä hakemus. Koska huhtikuussa ei ole palkanmaksua, emme tarvitse palkkatietoja tässä vaiheessa.

Kun kesäkuussa teet hakemusta toukokuulta, laita mukaan palkkalaskelma. Tarvitsemme sen, jotta voimme laskea palkan vaikutuksen päivärahaan.

Tarvittavat liitteet

Kun haet ensimmäisen kerran soviteltavaa päivärahaa, tarvitsemme hakemuksen liitteeksi työsopimuksen. Työsopimuksessa on tietoja esimerkiksi palkkauksen perusteista ja työajasta. Tarvitsemme näitä tietoja hakemuksen käsittelemiseksi.

Voit hakea tarvittavat palkkatiedot tulorekisteristä. Tämä onnistuu samalla, kun teet hakemusta OmaYTK:ssa.

Tulorekisteritiedot eivät välttämättä riitä tai niissä voi olla virheitä. Tarkista tiedot huolellisesti ja lisää hakemukseen tarvittaessa palkkatodistus.

Merkitse hakemukseen kaikki tekemäsi työtunnit. Vaikka soviteltu päiväraha on maksuperusteinen, tarvitsemme työssäoloehtorekisterin täydentämiseksi tiedon, milloin olet työn tehnyt.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!