Olettekohan laskeneet palkkani väärin?

Kun haet soviteltua päivärahaa, voit saada päätöksen, jonka perusteella palkkasi vaikuttaisi olevan suurempi kuin se todellisuudessa on ollut. Tällainen päätös voi ymmärrettävästi vaikuttaa virheelliseltä. Usein tilanne johtuu kuitenkin erityisestä sovittelujaksosta, ja päätös on laskettu aivan oikein.

Erityinen sovittelujakso

Jos sovittelujaksoosi sisältyy sellaisia päiviä, joilta sinulla joko on oikeus täyteen päivärahaan tai jolta sinulla ei ole ollenkaan oikeutta päivärahaan, ne lyhentävät sovittelujaksoasi. Tällöin syntyy ns. erityinen sovittelujakso.

Erityinen sovittelujakso edellyttää lain mukaan sitä, että jaksolla ansaittu työtulo on muunnettava laskennallisesti vastaamaan kuukausituloa.

Näin se tehdään

Ensin jaamme palkan sovittelujaksoon sisältyvien laskennallisten työpäivien lukumäärällä. Saatu määrä kerrotaan luvulla 21,5.

Otetaan erityinen sovittelujakso, jolla on viisi laskennallista työpäivää. Jaksolla ansaittu palkka 300 € muunnetaan näin:

  1. 300 € / 5 = 60 €
  2. 60 € x 21,5 = 1290 €
  3. 1290 €

Viiden laskennallisen työpäivän aikana ansaittu 300 € vastaa siis kuukaudessa ansaittua 1290 €.

Päätöksessä mainittu työtulo ei siis ole se palkka, jonka todellisuudessa olet sovittelujaksolla saanut, vaan laskennallisesti määritelty kuukausitulo.

Päivärahaan kohdistuva vähentävä vaikutus ei kuitenkaan ole suurempi kuin todellisen työtulon vaikutus. Muunnos tehdään vain silloin, kun joudumme lyhentämään tavanomaista sovittelujaksoasi. Silloin sovittelu eli vähennys kohdistuu vain niihin päiviin, joilta maksetaan soviteltua päivärahaa. Muilta hakujakson päiviltä et saa päivärahaa ollenkaan tai sitten saat täyttä päivärahaa tilanteestasi riippuen.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Linkki kyselyyn