Mitä tapahtuu, kun väärin maksettu päiväraha huomataan?

Kun huomaamme maksaneemme päivärahaa väärin, tutkimme asian ja aloitamme takaisinperinnän.
​​​​​​​
Sinulla on kuulemisen yhteydessä mahdollisuus kertoa oma näkemyksesi siitä, miten tilanteeseen on päädytty. 

Kuuleminen

Kun huomaamme maksaneemme väärin, tarkistamme asiaa koskevat päätökset ja lähetämme sinulle kuulemiskirjeen. Kuulemiskirjeessä selvitämme tilanteen ja samalla saat mahdollisuuden kertoa meille oman näkemyksesi asiasta.

Kuulemisen yhteydessä pyrimme myös selvittämään, mikä on sinun taloudellinen ja sosiaalinen tilanteesi. Näiden tietojen avulla voimme arvioida, onko meidän mahdollista kohtuullistaa tai luopua kokonaan takaisinperinnästä.

Kuulemisen yhteydessä pyydämme tarvittaessa sinulta myös suostumuksen virheellisten päätösten korjaamiseksi.

Uudelleenkäsittely

Kun saamme sinulta vastauksen, käsittelemme asian uudelleen ja saat uudet, korjatut päätökset sekä päätöksen takaisinperinnästä. Samalla saat myös tilisiirtolomakkeet, joilla voit palauttaa liikamaksun meille.

Muutoshakemus, jos takaisinperintäpäätös on mielestäsi virheellinen

Jos takaisinperintäpäätös on mielestäsi virheellinen tai et hyväksy takaisinperittävää summaa, voit tehdä siitä muutoshakemuksen. Keskeytämme takaisinperinnän muutoshakemuksen käsittelyn ajaksi.

Vilppiepäily

Joskus meillä voi olla syytä epäillä, että hakija on menetellyt vilpillisesti hakiessaan päivärahaa ja siten aiheuttanut takaisinperintätilanteen. Tässä tapauksessa pyydämme hakijalta kuulemisen yhteydessä selvityksen myös epäillystä vilpillisestä menettelystä.

Vilpillisyys etuutta hakiessa voi johtaa huomautukseen, varoitukseen tai jopa työttömyyskassasta erottamiseen.

Jos vilpillinen menettely on toistuvaa tai se ei ole aivan lievää, on meillä velvollisuus tehdä asiasta tutkintapyyntö poliisiviranomaiselle. Silloin poliisi tutkii, onko kyseessä sellainen rikosasia, joka viedään eteenpäin syyttäjälle.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos!

Kiitos!