Mitä ovat työvoimapoliittiset edellytykset ja miksi ne täytyy selvittää?

HUOM! Koronaepidemian vuoksi työvoimapoliittisten edellettysten tutkimiseen lomautetuilla on säädetty poikkeuslaki.

Työvoimapolitiikka

Työvoimapolitiikka on yhteiskunnallisen ohjauksen osa-alue. Valittu työvoimapoliitiikka on se kokoelma keinoja, joilla edistetään työllisyyttä, työvoiman liikkuvuutta sekä osaamisen kehittämistä.

Työvoimapolitiikkaa on myös osa niistä rajauksista, joilla valitaan kenelle ja millä ehdoin valitut keinot kohdennetaan. Nämä ovat työvoimapoliittisia edellytyksiä. Niiden toteutuminen selvitetään, jotta valittu politiikka toteutusi tarkoitetulla tavalla.

Käytännössä

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että TE-toimisto selvittää oletko työtön, onko työnhakusi voimassa, oletko itse aiheuttanut työttömyytesi sekä missä määrin opiskelu tai yrittäjyys estävät sinua hakemasta kokopäivätyötä.

Jos olet toiminut työvoimapoliittiselta kannalta moitittavasti, voi TE-toimisto määrätä sinulle korvauksettoman määräajan. Tältä TE-toimiston määrittelemältä jaksolta emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa, vaikka muut maksamisen edellytykset olisivat kunnossa.

Kun TE-toimisto on selvittänyt tilanteesi, se antaa asiassa työvoimapoliittisen lausunnon.

tiesitkö?

Kun TE-toimistossa selvitetään työvoimapoliittisia seikkoja, voi TE-toimiston virkailija pyytää sinulta kirjallista selvitystä. Muista vastata näihin selvityksiin ajoissa ja huolellisesti. Vastaamatta jättäminen johtaa voi siihen, että seurauksena on päivärahaoikeuden menetys ainakin määräajaksi.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.