Jouduin työttömäksi, miten toimin?

Jos olet YTK:n jäsen ja jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, voit hakea meiltä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Työttömyyspäiväraha on tarkoitettu turvaamaan työttömän työnhakijan taloudelliset mahdollisuudet hakea työtä. Lisäksi työttömyyspäivärahalla korvataan työttömyydestä aiheutuvia taloudellisia menetyksiä.

Ensimmäiseksi sinun on ilmoittauduttava työ- ja elinkeinotoimistoon työnhakijaksi. Tämä kannattaa tehdä viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä, sillä päivärahaa voidaan maksaa vasta ilmoittautumisesta alkaen.

Ilmoittautuminen onnistuu helpoiten TE-toimiston nettisivujen kautta.

Kun työttömyys on kestänyt kaksi viikkoa, voit lähettää meille ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen. Jos työttömyysaika on tätä lyhyempi, voit lähettää meille hakemuksen heti, kun työttömyys päättyy. Kätevin tapa toimittaa hakemus on tehdä se sähköisessä palvelussamme OmaYTK:ssa.

Vinkki

Ensimmäisen hakemuksen jälkeen päivärahaa haetaan vähintään 4 viikon, 1 kuukauden tai kalenterikuukauden jaksoissa. Jos työttömyys alkaa keskellä viikkoa, täytä ensimmäinen hakemus kahden viikon päähän sunnuntaihin. Näin sinun on jatkossa helpompi hakea päivärahaa.

Vaikka voit itse valita 4 viikon, 1 kuukauden ja 1 kalenterikuukauden välillä, voimme eri seikoista riippuen kuitenkin ohjata käyttämään jotain tiettyä hakujaksoa. Tyypillisesti tämä liittyy siihen, että esimerkiksi osa-aikatyön palkanmaksujakso saadaan paremmin sovitettua päivärahan hakujaksoon.

Hakujakso pyritään myös pitäämään samana koko työttömyysjakson. Näin ollen saatat saada meiltä neuvon käyttää jotain tiettyä hakujaksoa. 

Muista, että voimme maksaa päivärahaa takautuvasti vain kolmen kuukauden ajalta. Toimita siis hakemus meille viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, mistä alkaen haluat päivärahaa hakea. Sama kolmen kuukauden määräaika koskee myös kaikkia jatkohakemuksia.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.