Puhelinpalvelumme (avoinna ma-to klo 10-14) on ruuhkautunut. Asiakaspalvelupisteemme Loimaalla on suljettu toistaiseksi. Ota yhteyttä OmaYTK:n kautta.

Mitä liitteitä laitan päivärahahakemuksen mukaan?

Päivärahahakemuksen käsittelemiseksi tarvitsemme muutamia liitteitä. Tarvittavat liitteet vaihtelevat jonkin verran tilanteesi mukaan. Kun teet hakemuksen OmaYTK:ssa, palvelu neuvoo sinua siinä, mitä liitteitä tarvitsemme.
​​​​​​​
Muista, että voimme maksaa päivärahaa takautuvasti vain kolmen kuukauden ajalta. Pidä siis huoli, että lähetät hakemuksen meille hyvissä ajoin ennen kolmen kuukauden määräaikaa. Liitteet voit toimittaa myöhemminkin. Me osaamme myös pyytää tarvittavia liitteitä, jos jotain tärkeää puuttuu.

Palkkatodistus

Palkkatodistus on yksi tärkeimmistä liitteistä. Sen avulla laskemme päivärahasi suuruuden. Todistuksessa tuleekin olla kaikki tulot vähintään 26 kalenteriviikon ajalta ennen työsuhteen päättymistä.

Palkkatodistuksen saat työnantajaltasi. Voit erikseen kertoa palkkatodistuksen tulevan työttömyyskassaa varten. Palkkatodistuslomakkeen saat myös täältä.

Verokortti

Ansiopäivärahaa maksettaessa siitä vähennetään verot. Siksi tarvitsemme tiedon veroprosentistasi.

Vuoden alussa verottaja toimittaa meille automaattisesti kaikkien jäsentemme verotiedot. Nämä tiedot ovat kuitenkin palkkaa varten. Verottajan ohjeiden mukaisesti veroprosentti on vähintään 25, jos etuutta verotetaan palkan veroprosentilla.

Jos haet ansiopäivärahaa tai vuorottelukorvausta, voit hankkia verokortin etuutta varten Verokortti verkossa -palvelusta. Samassa kohdassa, missä ilmoitat arvion etuuden määrästä, voit ilmoittaa Yleinen työttömyyskassa YTK:n verotietojen saajaksi. Silloin verottaja siirtää uudet verotiedot suoraan meille. Näin voimme tehdä ennakonpidätyksen suoraan muutosverokortin prosenteilla ilman korotusta 25 prosenttiin.

Lue lisää ansiopäivärahan verotuksesta

Irtisanomisilmoitus

Jos sinut on irtisanottu, liitä hakemukseen irtisanomisilmoitus. Tarvitsemme irtisanomisilmoituksen, koska meidän pitää selvittää, mikä on irtisanomisaikasi. Ajalta, jolta olet oikeutettu irtisanomisajan palkkaan, et voi saada ansiopäivärahaa.

Jos et ole saanut kirjallista irtisanomisilmoitusta, pyydä työnantajaltasi kirjallinen selvitys irtisanomisilmoituksen antamisen ajankohdasta, työsuhteen päättymispäivästä ja irtisanomisen perusteista. Liitä selvitys hakemukseesi.

Selvitykset muista tuloista ja etuuksista

Työttömyyspäivärahan hakijana sinun on heti ilmoitettava sellainen olosuhteissasi tapahtunut muutos, joka saattaa vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyyspäivärahaa tai pienentää maksettavan päivärahan määrää. Jos olet epävarma, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Tässä on esimerkkejä:

  • Tietyissä tilanteissa tarvitsemme myös työsopimuksen. Kun esimerkiksi aloitat osa-aikatyön, tarvitsemme työsopimuksen, jotta voimme arvioida oikeutesi soviteltuun päivärahaan oikein. Myös irtisanomistilanteissa saatamme tarvita työsopimusta, kun arvioimme oikeuttasi irtisanomisajanpalkkaan. Vastaavasti saatamme myös lomautustilanteissa pyytää työsopimusta. 

  • Jos sinulla on työttömyyden aikana tuloja tai olet esimerkiksi osa-aikatyössä, liitä hakemukseen todistus saamastasi palkasta.

  • Jos saat sosiaalietuutta, liitä hakemukseen kopio viimeisimmästä etuutta koskevasta päätöksestä. Ilmoita hakemuksessasi aina myös eläkkeen hakemisesta tai eläkehakemusta koskevasta valituksesta.

  • Jos toimit sivutoimisesti yrittäjänä tai maatalousyrittäjänä, liitä hakemukseen tiedot viimeksi valmistuneesta verotuksesta.

  • Jos olet aloittanut sivutoimisen yritystoiminnan, liitä hakemukseen ennakkoverolippu.

  • Jos sinulle tai perheellesi maksetaan alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon tukea, ilmoita meille, kuka lasta hoitaa.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.