Puhelinpalvelumme (avoinna ma-to klo 10-14) on ruuhkautunut. Asiakaspalvelupisteemme Loimaalla on suljettu toistaiseksi. Ota yhteyttä OmaYTK:n kautta.

Palkkatodistus

Ansiopäivärahahakemuksen liitteeksi tarvitset palkkatodistuksen ja joskus myös palkkalaskelman. Palkkatodistuksella saamme tiedon ansaitsemistasi palkoista ja muista työsuhteeseen liittyvistä asioista pidemmältä ajalta. Palkkalaskelma eli palkkakuitti on tosite palkanmaksujaksolta. 

Palkkatodistus

Ansiopäiväraha lasketaan työttömyyttä edeltävistä tuloista. Tiedon näistä tuloista saamme palkkatodistuksesta. Palkkatodistuksen tulisi olla vähintään työssäoloehdon täyttävältä ajalta eli edeltävältä 26 kalenteriviikolta. Ei haittaa vaikka se olisi myös pidemmältä ajalta.

Palkkatodistuksella on myös tieto esimerkiksi ansainta-ajoista, tulospalkkioista, irtisanomispalkoista, lomarahoista ja lomakorvauksista. Tarvitsemma näitä tietoja, kun laskemme ansiopäivärahasi tason ja arvioimme oikeuttasi etuuteen.

Palkkatodistuksen saat työnantajalta. Palkanlaskijoilla on usein käytössään riittävät lomakkeet, mutta voit käyttää myös sivuiltamme löytyviä lomakepohjia

Otamme käyttöön kansallisen tulorekisterin vuoden 2020 alusta. Jatkossa palkkatiedot kulkevat sitä kautta, emmekä enää tarvitse erillistä palkkatodistusta. Tulorekisteristä emme kuitenkaan saa välttämättä kaikkia tarvitsemiamme tietoja. Lähtökohtaisesti meille riittää sinun ilmoituksesi puuttuvista tiedoista. Sähköinen palvelumme OmaYTK ohjaa ja opastaa näissä asioissa. 

Palkkalaskelma

Palkkalaskelma on tosite palkanmaksujaksolta. Lain mukaan työnantajan on palkan maksaessaan annettava työntekijälle laskelma, josta käyvät ilmi palkan suuruus ja sen määräytymisen perusteet.

Palkkalaskelmasta ei yleensä käy ilmi kaikki ne asiat, mitkä ovat palkkatodistuksessa, joten käytämme harvoin palkkalaskelmaa, kun laskemme ansiopäivärahan määrää. Sen sijaan tarvitsemme palkkalaskelman, kun haet päivärahaa ja sinulla on tuloja osa-aikaisesta työstä. Osa-aikatyön tulot vaikuttavat päivärahan suuruuteen ja palkkalaskelmalla me saamme asiasta riittävät tiedot.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.