”Tuli toisen luokan kansalainen -fiilis”
YTK antaa kasvot työttömyydelle

Työttömyyttä pidetään usein raskaana ja masentavana asiana. Pitääkö työttömyyttä hävetä? Saako siihen suhtautua positiivisesti? Miten asiasta ylipäätään pitäisi puhua? Minkälaisia ihmisiä työttömät ovat?

YTK halusi ottaa selvää, miltä työttömästä tuntuu. ”Haastoimme vapaaehtoisia kertomaan tarinansa ja tulemaan kuvatuiksi omina itsenään. Moni näki työttömyysjakson elämässään käännekohtana, joka opetti ja loi mahdollisuuksia. Tarinoista kuulee, että vaikka työttömyys on kova paikka, voi siitä seurata myös hyvää. Moni alkaa siinä vaiheessa kunnolla pohtia omia mielenkiinnon kohteitaan ja tavoitettaan elämässä – ja lopulta löytää itselleen sopivamman työn”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen

YTK julkaisee valokuvaaja Miikka Kimingin ottamat kuvat ja työttömien tarinat #100tarinaatyöttömyydestä-verkkoalbumissa. Albumi on esillä myös YTK:n teltassa SuomiAreenan Kansalaistorilla torstaina ja perjantaina.

Mukaan kertomaan oman tarinansta voi edelleen ilmoittautua, kuvauksia jatketaan syksyn ajan.  

Köyhyyttä ja toivorikkautta

Auli Hänninen muistuttaa, ettei työttömyyttä ole syytä romantisoida. Kampanjan tarinoista käy ilmi, miten työttömillä talous on tiukalla ja päivittäisten rutiinien puute voi ahdistaa.

”Pahinta oli, että tuli toisen luokan kansalainen -fiilis. Ei ollut määräaikaa, koska pitäisi nousta ylös.” – Pertti.

”Jos tuloilla mitataan, olen ihan persaukinen. Onneksi on säästöjä.” – Hannele.

”En ajattele, että minussa on vikaa. Eniten vihaa aiheuttavat yhteiskunnan rakenteet, järjestelmä ja työttömistä puhumisen sävy.” – Emilia.

#100tarinaatyöttömyydestä-kampanjaan mahtuu myös monta toivorikasta tarinaa:

Nyt voin sanoa, että potkut olivat onnenpotku. Pääsin työhön, jossa minulla on selkeä visio etenemisestä, haluan esimieheksi.” – Terhi.

Lyhyet pätkät poikivat vähitellen uusia pätkätöitä. Harjoittelupaikasta sain suosituksen, joka auttoi varmasti osaltaan, että sain nykyisen työpaikkani.” - Susanna.

Läheskään kaikki eivät lannistu työttömyydestä, vaan kääntävät sen voimavarakseen.

Olen iloinen työnhakija! Monien työhakemusten kautta olen varmempi siitä, mitä osaan.” – Anu.

”Minulla on jalat, joilla seison, vaikka olisi kuinka tuulista.” – Soila.

Jokaisella työntekijällä ja jokaisen työttömällä on oma, uniikki tarinansa, ja juuri näistä tarinoista rakentuu suomalainen työelämä. ”Työelämä on meidän kaikkien asia: työttömien, työntekijöiden, työnantajien ja päättäjien. Uskon, että toinen toisiamme kuuntelemalla voimme rakentaa paremman tulevaisuuden, jossa yhä useampi suomalainen saa tehdä töitä”, Hänninen sanoo.                       

Tarinoihin voi tutustua täällä: #100tarinaatyöttömyydestä –verkkoalbumi
​​​​​​​Mukaan voi ilmoittautua täällä: Ilmoittautumislomake

#ytkporisee SuomiAreenassa 13.-14.7.2017

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle