Asiaa yrittäjien perheenjäsenille ja kevytyrittäjille

Yrittäjän perheenjäsenen asemaan luvattu muutoksia.
Lataa myös opas kevytyrittäjän työttömyysturvasta.

Hallitus päätti budjettiriihessä, että ei-omistavan yrittäjän perheenjäsenen asema muutetaan yrittäjästä palkansaajaksi. Nykyisellään yrityksessä työskentelevä henkilö, joka on yrittäjän perheenjäsen ja asuu samassa taloudessa kuin yrittäjä, on itsekin yrittäjä. Näin on, vaikka työsuhteesta olisi tehty työsopimus ja palkasta maksettaisiin työntekijän eläkevakuutusmaksut.

Tämä on ollut sitkeä epäkohta työttömyysturvalaissa, joka on monen kohdalla johtanut ikäviin ja jopa kohtuuttomiin seurauksiin.

Lakimuutoksen aikataulusta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin alustavasti arvioinut, että vielä ensi vuodeksi muutos ei ehdi. Välitämme viestiä lainsäätäjän suuntaan, että tämän muutoksen kanssa tulee toimia nopeasti.

Teimme oppaan kevytyrittäjän työttömyysturvasta

Työttömyysturvalaissa ei ole kevytyrittäjää, eikä aina muutenkaan ole selvää, mitä sanalla tarkoitetaan. Tyypillisesti kevytyrittäjällä viitataan henkilöön, joka työskentelee itsenäisesi ja hoitaa laskutuksen ja lakisääteiset velvoitteet laskutuspalveluyrityksen kautta. Tämä vaikuttaa siihen, mitä työttömyysturvassa tulee eteen. Koska kyseessä on toimeentuloa ja samalla käsitteet ovat epätarkkoja ja kokonaisuus monimutkainen, teimme kätevän oppaan (linkki) kevytyrittäjän työttömyysturvaan.

Toivomme, että oppaan avulla kevytyrittäjä tai sellaiseksi aikova saa paremman käsityksen kokonaisuudesta. Näin on helpompi arvioida omaa tilannettaan ja osaa myös helpommin kysyä oikeat kysymykset. Vastaavasti toivomme, että oppaasta on apua myös niille, jotka omassa työssään kohtaavat ja neuvovat kevytyrittäjiä.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle