Hyppää sisältöön

Etusivu Avoin työlle, osa 2: Maailman mielenkiintoisin työ

Avoin työlle, osa 2: Maailman mielenkiintoisin työ

Aiheet

  • Henkilötarina

Sosiaalityöntekijä Venla Abney haluaa elää tavallista kahdeksasta neljään -elämää, mutta on myös ottanut tavoitteekseen Linnan juhliin pääsemisen. Suosittu Instagram-tili on keino tehdä tärkeää työtä tutuksi ja löytää armollisuutta myös omaan epätäydellisyyteen.

Venlasta ei alun perin pitänyt tulla @venla.sossu. Instagramista tuttu Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijä Venla Abney halusi nuorena toimittajaksi. Ollessaan harjoittelussa aikakauslehdessä hän kuitenkin ymmärsi, ettei ala ollut aivan häntä varten.  

Oma suunta työelämässä löytyi yllättävällä tavalla. Rautatietorin R-Kioskilla työskennellessä asiakaskohtaamiset olivat Venlalle antoisia. Palvelutyö sai hänet miettimään, miten voisi työssään kohdata jatkossakin ”konsulttikuplan” sijasta kaikenlaisia ihmisiä, ja auttaa heitä. 

”Syntyi ajatus siitä, että voisin jatkaa sitä ärrätyötä jossain vähän konkreettisemmassa muodossa.”  

Valtiotieteen opintojensa alussa Venla oli kohdannut sosiaalityön opiskelijoita. Hän muistaa silloin ajatelleensa, että kuka ihme menee opiskelemaan sosiaalityötä, joka kuulosti ”ihan sairaan tylsältä”.  

Aloitettuaan sosiaalityön opinnot ala vei nopeasti Venlan mukanaan. Työn merkitys on ollut hänelle alusta saakka selvää ja suurta. 

Alasta innostuneet parasta palautetta 

Henkilöbrändin rakentaminen alkoi sekin työn sivutuotteena. Sosiaalisen median kautta pystyi tavoittamaan asiakkaita uudella tavalla. Se kiehtoi Venlaa. 

”Ehkä sosiaalityö yleisesti on aika kasvotonta. Sosiaalityöntekijöillä on ollut korkea kynnys kertoa omasta työstään, vaikka tämä on maailman mielenkiintoisin työ! Oman tilin kautta voi jakaa kokemuksiaan kollegoiden kanssa. Se on auttanut hyväksymään sekä omia heikkouksia että huonoja puolia omassa työssä.” 

Podcastissa Perttu Pölönen kysyy, mitä Venla tavoittelee sosiaalisen median brändillään. Venlan mukaan olennaista on se, että somen tekeminen on mukavaa: se on hyvä päiväkirja omalle ammatilliselle kehittymiselle. 

Tykkääjä- ja seuraajamäärät eivät kuitenkaan erityisemmin kiinnosta. Niiden liian tavoitteellisesta seuraamisesta tulee hänen mukaansa helposti hieman ahdistavaa. 

”Mulle on tosi moni laittanut viestiä instassa, että he ovat aloittaneet sosiaalityön opinnot sen jälkeen kun ovat seuranneet tiliäni. Se on ehkä paras palaute työstäni mitä voin saada.”

Sosiaalityön Instagramiin tuoneelle Venlan omat unelmat ovat kohtuullisia: hän haluaa elää tavallista lähiöelämää, työskennellä kahdeksasta neljään. Toisaalta hän haluaa viedä työssään asiat ”nextille levelille” ja on jopa asettanut yhden projektin tavoitteeksi työkaverinsa kanssa sen, että he saavat kutsut linnan juhliin. 

Tarkoittaako kunnianhimo sitä, että työasiat jäävät vaivaamaan myös vapaa-ajalla?  

”Kun työskentelin lastenhuollon avohuollossa ja minulla oli omat asiakkaat, tapaukset jäivät helposti pyörimään mieleen. Nyt lastenhuollon päivystyksessä asiakasvolyymit ovat niin paljon suuremmat, että yksittäiset tapaukset eivät enää samalla tavalla pyöri mielessä.”  

Armollisuudella eteenpäin

Koronakriisi on nostanut monien yhteiskunnan toiminnan kannalta olennaisten ammattien arvostusta. Venlan mukaan tärkeintä olisi se, että sosiaalityön tekijät muistaisivat itse arvostaa omaa työtään. Usko oman työn merkitykseen on ulkopuolista arvostusta tärkeämpää.  

Riittämättömyyden tunne on Venla Abneyn työssä alituista. Perttu kysyykin, synnyttääkö sosiaalityön todellisuus kohtuuttomia ristipaineita. 

Venlan mukaan tärkeää on kohtuullinen asenne itseään kohtaan: se, että tehdään se mihin pystytään.  

”Kannatellaan ja kuunnellaan ihmistä ja autetaan häntä vaikeassa hetkessä. Elämä voi olla arvokasta ja hyvää silloinkin, kun se ei ole täydellistä.”

Kuuntele Venlan ja Pertun keskustelu tästä

Avoin työlle – eli mitä?  

Avoin työlle –podcast on ääni uuden ajan työlle. Perttu Pölösen ja eri alojen, uudenlaisia töitä tekevien vieraiden kanssa Yleinen työttömyyskassa YTK ja YTK-Yhdistys nostavat esiin uusia ajatuksia työstä ja työttömyydestä, modernista työelämästä ja työnteon tavoista sekä tulevaisuuden taidoista. Podcast on kuunneltavissa 6.10. alkaen Spotifyssa ja Apple Podcastissa. Podcastin on tuottanut Mellakka Management.