Pelaaja asettelee jalkapalloa kulmapotkua varten - YTK

Brexitin vaikutukset työttömyysturvaan osin vielä auki

Ison-Britannian ja EU:n välisen erosopimuksen siirtymäkausi on päättynyt 31.12.2020. EU ja Iso-Britannia ovat solmineet kumppanuussopimuksen 24.12.2020. Erosopimuksen ja kumppanuussopimuksen tulkintojen vaikutukset työttömyysturvaan voivat vielä täsmentyä. Tiedotamme mahdollisista muutoksista.

Brexitin vaikutukset henkilön työttömyysturvaoikeuteen riippuvat siitä, onko henkilö ero- vai kumppanuussopimuksen piirissä

Erosopimuksen piiriin kuuluvat henkilöt

Henkilöt, jotka ovat viimeistään erosopimuksen siirtymäajalla 31.12.2020 mennessä liikkuneet Iso-Britanniasta Suomeen tai Suomesta Iso-Britanniaan, pysyvät erosopimuksen henkilöpiirissä ja voivat siirtää työskentely- ja vakuutuskausia myös siirtymäajan jälkeen EU-asetusten mukaisesti. Tämän perusteella jäsenyys- ja vakuutuskausia voi siirtää vielä erosopimuksen päättymisen jälkeen ja työttömyyskassaan voi liittyä, kun palaa Isosta-Britanniasta, vaikka kyseessä on kolmas maa, jos henkilö on viimeistään erosopimuksen päättymiseen mennessä liikkunut jäsenmaan ja Iso-Britannian välillä.

Myös EU/ETA työnhakuun voi lähteä erosopimuksen jälkeenkin, jos henkilö on kuulunut erosopimuksen henkilöpiiriin.

Kumppanuussopimuksen piiriin kuuluvat henkilöt

Niiden henkilöiden, jotka eivät kuulu erosopimuksen piiriin ja liikkuvat 1.1.2021 jälkeen, asema työttömyysturvassa määräytyy kumppanuussopimuksen perusteella. Kumppanuussopimuksen perusteella henkilöt voivat siirtää työskentely- ja vakuutuskausiaan liikkuessaan EU:n ja Iso-Britannian välillä.   

Työskentely- ja vakuutuskausien siirtäminen Iso-Britannian ja EU:n välillä on säädetty EU-laissa, joten henkilö voi poikkeuksellisesti Isosta-Britanniasta, eli kolmannesta maasta tullessaan, liittyä työttömyyskassaan myös työttömänä ollessaan 1.1.2021 alkaen.

Sen sijaan EU/ETA-työnhakuun kumppanuussopimuksen piirissä oleva henkilö ei voi lähteä kohdemaahan työnhakuun 1.1.2021 lukien. Hän voi kuitenkin Suomen lakien mukaan oleskella missä maassa tahansa ja silti olla oikeutettu työttömyysetuuteen, kunhan työnhaku on voimassa TE-toimistossa. Henkilö on velvollinen vastaanottamaan työtä ja koulutusta, sekä palaamaan Suomeen, jos työtä tarjotaan.

Kumppanuussopimuksessa on oleskelua Isossa-Britanniassa viisumivapaasti rajattu 3 kuukauteen, joten tämä saattaa rajoittaa oleskelua kansallisen lainsäädännön mukaan.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle