Pihla Matikainen, judon suomenmestari ja YTK:n työntekijä

Judon suomenmestari Pihla Matikainen tulkitsee työttömyysturvalakia ja treenaa vuorokauden viikossa

Pihla Matikainen harjoittelee judoa 24 tuntia viikossa. Sarjansa suomenmestari työskentelee YTK:lla työttömyysturvan parissa ja opiskelee Turun yliopistolla oikeustiedettä. Avain jaksamiseen löytyy olennaiseen keskittymisestä.

24-vuotiaan oikeusnotaarin Pihla Matikaisen tavallinen viikko menee näin: kaksi työpäivää viikossa työttömyysturvan parissa. Treenejä kuutena päivänä viikossa – kahden tunnin treenit sekä aamuisin että iltaisin. Opinnot niiden välissä.  

Arki kuulostaa täydeltä, muttei tunnu Matikaisen mukaan liian kuormittavalta. Olennaista on se, että niin judo, opinnot kuin työkin tuntuvat merkitykselliseltä ja vievät oikeaan suuntaan.  

”Arkipäivät ovat toki aika täynnä, mutta viikonloppuisin ei ole töitä ja usein teen vähemmän koulutöitäkin. Pidän viikonloppuillat kokonaan vapaina, jotta on selkeää vapaa-aikaa ja rytmiä viikossa. Ehdin tehdä kaiken sen, mitä haluankin ehtiä.” 

Arjen hallintaa helpottaa opiskeluala. Oikeustieteen yliopisto-opinnot ovat pitkälti itsenäistä pakertamista.  

”Oikeustiede on rennompaa kuin yleensä ajatellaan. Se on myös todella omatoimista. Nykyinen etäopiskeluaika on vielä korostanut tätä entisestään. Tykkään siitä, että saa itse organisoida päivän. Se sopii myös urheilun kanssa hyvin yhteen.”  

Ammatilliseen tulevaisuuteen maisterintutkintoaan suorittava Matikainen suhtautuu toistaiseksi avoimesti.  

”Ei minulla vielä ole mitään vahvaa suuntautumista. Haluan kokeilla erilaisia työpaikkoja. Uran huipentuma voisi olla oman yrityksen perustaminen.” 

   
​​​​​​​”Tuntui siistiltä, että osaa tehdä asioita, joita muut eivät osaa”  

Pihla Matikainen aloitti judon harjoittelun lapsena. Laji oli varsinaissuomalaisessa perhepiirissä valmiiksi läsnä, ja 9-vuotias Pihla laitettiin alkeiskurssille. Vaativan tekninen laji ei heti imaissut mukaansa. 

”Pari ensimmäistä vuotta tuntui, ettei tämä ole yhtään hauskaa, ja jatkuvasti mietin, onko judo minun juttuni. Tekniikat olivat todella vaikeita, eikä suuria onnistumisen kokemuksia tullut. Pienessä seurassa oli kuitenkin hyvä yhteisö, joka kannatteli. Kaikki tunsivat toisensa.”  

Muutaman vuoden päästä into lajia kohtaa alkoi kasvaa. Hankala alku muuttui rutiinin kautta rakkaudeksi.  

”Yhtäkkiä tuli iso harppaus taidoissa eteenpäin. Tuntui siistiltä, että osaa tehdä asioita, joita muut eivät osaa, ja huomasin kehittyväni koko ajan paremmaksi. Tajusin lajin hienouden.” 

Harppaus kantoi pitkälle. Pihla Matikainen saavutti alle 57-kiloisten sarjan suomenmestaruuden vuonna 2019 ja uusi tittelin viime vuonna. Nyt tavoitteena on nousu Euroopan huipulle. Sinne pääsemiseksi on tehtävä lujasti töitä.  

”Tähtäin on arvokisoissa. Suomessa olen nyt huipulla ja Pohjoismaiden tasolla kolmen kärjessä. Siitä on kuitenkin tosi pitkä tie Euroopan kärkeen, joka on käytännössä maailman huippua. Matka sinne voi kestää monta vuotta. Se voi olla sitä, että saa monena vuonna putkeen kaikilta köniin ja sitten ei enää saakaan ihan kaikilta.” 

”Vaikeimmatkaan tapaukset eivät ole pelkästään omilla harteilla” 

YTK:lla Pihla Matikainen aloitti työt toukokuussa 2020. Hän tuli mukaan helpottamaan koronan aiheuttamaa kiirettä. YTK työllistää monia muitakin oikeustieteen opiskelijoita, mutta Matikaisen päätyminen työttömyysturvan pariin oli osittain sattuman seurausta. 

”En ole ollut kauheasti kesätöissä, sillä kesäisin on niin paljon leirejä ja kisoja. Olenkin aiemmin tehnyt lähinnä pätkätöitä. Kesän 2020 kalenteri tyhjeni pandemian vuoksi, joten aloin etsiä kokoaikaisia kesätöitä. YTK tuli vastaan, kiinnostuin ja hain alun perin etuuskäsittelyyn. Minuun otettiin yhteyttä, että muutoksenhakulausuntoja kirjoittamaan tarvittaisiin tekijä, ja pääsin töihin. Syksystä 2020 alkaen jatkoin osa-aikaisena työntekijänä.”  

Työssä YTK:n muutoksenhaussa korostuu Matikaisen mukaan itsenäisyys, jota etätyöaika vielä entisestään voimistaa.  

”Työ on aika pitkälti kirjoitustyötä, mikä sopii minulle. Kirjoittaminen on aina ollut helppoa ja luontevaa, ja toki sitä on oppinut työssä lisääkin. Hankalinta työssä ovat jatkuvat lakimuutokset. On vaikea löytää rutiinia, etenkin kun työttömyysturvalaki on jo valmiiksi niin monimutkainen. Kuukausittain tulee uusia asioita, joista joutuu ottamaan selvää. Hakijoillekaan ei ole kovin helppoa ennakoida monimutkaista lakia ja säännöstöä.”  

Hankalissa tilanteissa oman tiimin tuki korostuu.  

”Aluksi tiimissä oli tosi paljon vaihtuvuutta, mutta nyt tuntuu, että on löytynyt aika selkeä sävel siinä, keneltä kysyy apua. Kynnys viestittyyn on matalalla. Vaikeimmatkaan tapaukset eivät ole pelkästään omilla harteilla, vaan tiimi on aina tarvittaessa apuna.” 

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle