Juhannuskokko - YTK

Juhannuksen vaikutus päivärahan hakemiseen ja maksamiseen

Näillä näkymin koko Suomi nauttii juhannuksena auringosta. Työttömyysturvassa juhannuksen vaikutus on kuitenkin pieni, eikä sinun tarvitse tehdä sen vuoksi muutoksia hakemukseen. Nauttikaa kesästä ja muistakaa turvallisuus vesillä!

Päivärahan hakeminen

Juhannus ei vaikuta ansiopäivärahan hakemiseen. Hae päivärahaa samassa jaksossa kuin tähänkin asti joko kuukauden tai neljän perättäisen kalenteriviikon jaksoissa. Jos kyseessä on ensimmäinen hakemus, täytä se kahden ensimmäisen menneen viikon osalta ja lähetä hakemus sunnuntaina. 

Jos olet kokonaan työtön tai lomautettu, ansiopäivärahahakemuksesi maksetaan automaattisesti ja rahat ovat sinulla yleensä muutamassa päivässä. Tässä tilanteessa  hakujakson muuttaminen viivästyttää hakemuksen käsittelyä, sillä muutettu hakujakso tarkoittaa samalla myös sitä, että sevitämme erikseen, miksi hakujaksoa on muutettu. Lisäksi työttömyysturvalain mukaan hakujakson tulee olla vähintään 4 kalenteriviikkoa tai kuukausi, joten tätä lyhyemmältä ajalta emme voi hakemustasi käsitellä (poislukien ensimmäinen hakemus tai jos työttömyytesi päättyy). Pyydämme siis vielä lisähakua, mikä lisää päiviä siihen, että voimme maksaa hakemuksesi. Älä siis muuta hakujaksoa turhaan.

Myös silloin, kun olet osittain työssä eli haet soviteltua päivärahaa ja muutat hakujaksoa, hakemuksen käsittely voi viivästyä. Tämä johtuu siitä, että soviteltavat päivärahahakemukset täsmäytetään aina palkanmaksujaksoon. Tämä tehdään, jotta käsittely sujuu joutuisammin. Mutta jos muutat turhaan hakujaksoa, se voi viivästyttää käsittelyä.   

Kesävinkki, joka toimii ympäri vuoden

Saat päivärahat tilillesi nopeiten, kun täytät hakemuksen huolella ja käytät sinulle määriteltyä hakujaksoa. Hakujakso, on 4 kalenteriviikkoa tai kuukausi. OmaYTK ohjaa sinua oikeaan hakujaksoon.  

Arkipyhä hakemuksessa

Juhannus on tänä vuonna arkipyhä. Arkipyhä itsessään ei vaikuta ansiopäivärahan maksamiseen. Voimme siis maksaa ansiopäivärahaa viideltä päivältä viikossa, vaikka mukana olisi arkipyhä. Jos olet saanut arkipyhäkorvausta, se voi vaikuttaa ansiopäivärahan määrään.

  1. Jos olet kokonaan työtön tai lomautettu, niin täytä myös juhannusaaton kohdalle työtön.
  2. Jos olet töissä, ilmoita tekemäsi työtunnit arkipyhän paikalle.
  3. Jos et ole työssä, mutta työnantajasi maksaa sinulle arkipyhäkorvausta, ilmoita siitä hakemuksessa. Näemme arkipyhäkorvausten eurot tulorekisteristä, jos työnantajasi käyttää laajaa ilmoitustapaa.

Hakemusten käsittely ja päivärahan maksaminen

Juhannuksesta ei johdu ruuhkaa YTK:lle. Me olemme juhannuksen suljettuna, mutta hakemusjonot ovat hyvällä mallilla. Käsittelyajat ovat tällä hetkellä 1-2 päivää ja kuunvaihteen vilkkauteen on vielä matkaa.

Juhannus ei ole pankkipäivä, joten raha ei kuitenkaan liiku perjantaina. Koska meidän maksusta menee kaksi pankkipäivää rahojen siirtymiseen, ehtivät viimeistään tiistaina maksetut päivärahat tilillesi ennen juhannusta.  

Asiakaspalvelu juhannuksena

Puhelinlinjamme sekä chat sulkeutuvat torstaina 24.6. klo 13 ja ne avautuvat normaalisti  jälleen ensi maanantaina 28.6. klo 9.

Voit laittaa viestiä OmaYTK:n kautta milloin vaan ja myös asiakaspalvelurobottimme Iiris palvelee sinua sivuillamme 24/7.