Hyppää sisältöön

Etusivu Kassa kannattaa jo nuorena

Kassa kannattaa jo nuorena

Aiheet

  • Ansioturva
  • Opiskelu

Opiskelijalle on paljon hyötyä työttömyyskassan jäsenyydestä. Kassajäsenyyttä kannattaakin miettiä heti ensimmäisten kesä- tai osa-aikatöiden alkaessa.

Ansiosidonnaista päivärahaa voi saada jokainen 18 vuotta täyttänyt, joka kuuluu työttömyyskassaan ja täyttää päivärahan saamisen ehdot, kuten työssäoloehdon.

Käytännössä ansiosidonnaisen päivärahan saaminen tarkoittaa sitä, että joutuessasi työttömäksi tai lomautetuksi, saat enemmän rahaa kuin silloin, jos et kuulu työttömyyskassaan. Ansiosidonnaisen päivärahan määrä riippuu palkasta, jota sait ennen työttömyyttä tai lomautusta. Keskimäärin ansiopäiväraha on noin kaksi kertaa suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha tai työmarkkinatuki. 

Työttömyyskassaan ei voi liittyä siinä vaiheessa, kun on jäänyt työttömäksi. Siksi on tärkeää ennakoida ja liittyä silloin, kun olet palkkatöissä.  

Kerrytä työssäoloehtoa jo kesä tai osa-aikatyössä 

Kaikki palkkatyö – siis myös kesätyöt ja osa-aikaiset työt – kerryttävät työssäoloehtoa, jonka täyttyminen on edellytys ansiosidonnaiselle päivärahalle. Kesä- tai osa-aikatöissä kerrytät työssäoloehtoa samoilla edellytyksillä kuin muussakin palkkatyössä.  

Työssäoloehto täyttyy, kun olet työskennellyt 26 viikon ajan vähintään 18 tuntia viikossa. Lisäksi palkkasi on oltava työehtosopimuksen mukainen. Tarkista, että työsopimuksestasi löytyy kirjaus siitä, mitä työehtosopimusta työsuhteessasi noudatetaan.  

Syksy 2024 tuo muutoksia työssäoloehtoon. Vaadittava työssäoloehto pitenee 26 viikosta 12 kuukauteen eli puolesta vuodesta vuoteen. Lisäksi työssäoloehto kertyy jatkossa palkan mukaan, eikä enää työajan mukaan kuten nykyisin. Tämä voi vaikuttaa siihen, miten työssäoloehto kertyy keikkatöistä.

Muista nämä:

  • Liity työttömyyskassaan (YTK:lle) heti ensimmäisenä työpäivänä. 
  • Aina, kun työskentelet vähintään 18 tuntia viikossa, keräät yhden viikon työssäoloehtoon. 
  • Kun sinulla on koossa 26 viikkoa, täytät työssäoloehdon ja voit saada ansiopäivärahaa, jos jäät työttömäksi.
  • Työssäoloehtoa ei tarvitse täyttää yhtäjaksoisesti. Riittää, kun täytät sen 28 kuukauden tarkastelujakson aikana.
  • Opiskelulla voi pidentää tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. 

Normaalisti työssäoloehto tulee täyttää 28 kuukauden tarkastelujakson aikana, mutta päätoimiset opinnot pidentävät tarkastelujaksoa jopa seitsemällä vuodella. Opiskeluaikaa ei lasketa mukaan 28 kuukauden tarkastelujaksoon. Myös ase- ja siviilipalvelusaika pidentävät työssäoloehdon tarkastelujaksoa. 

Käytännössä voit siis täyttää työssäoloehdon, vaikka olisit opintojen aikana työskennellyt esimerkiksi vain kesäisin. Pääasia on, että olet tarkastelujakson aikana ollut työssäoloehtoa täyttävässä työssä vaaditun 26 viikon ajan, vähintään 18 tuntia/viikko. Tämän mahdollisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liityt työttömyyskassaan töissä ollessasi ja pidät jäsenyyden voimassa työttömyyskassassa opintojen ajan. 

Voiko opiskelijana saada työttömyysetuutta?  

Et voi saada työttömyysetuutta ja opintukea samanaikaisesti. Päätoimisten opintojen ensisijainen tukimuoto on opintotuki ja työttömyysetuutta voi yleensä saada vasta päätoimisten opintojen päätyttyä. 

Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, kunhan olet kerryttänyt työssäoloehdon vaatimat viikot: 

  • Et jatka opiskeluja toisen asteen jälkeen, vaan siirryt työelämään, mutta jäätkin myöhemmin työttömäksi tai tulet lomautetuksi. 
  • Teet opiskeluvuosien aikana kesätöitä, muttet löydäkään työtä heti valmistumisesi jälkeen. 
  • Teet kesätöitä ja osa-aikaisia töitä ennen varusmiespalvelusta, muttet varusmiespalvelun jälkeen löydä työpaikkaa. 

YTK:n täysjäsenenä hyödyt eniten 

Voit täydentää YTK:n kassajäsenyyttäsi liittymällä myös YTK Työelämä ry:n jäseneksi. Vain 24 euron lisävuosimaksulla saat muun muassa:

  • juristin neuvontaa työsuhdeasioihin
  • valmennusta työnhakuun
  • tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle
  • tuhansia koulutuksia sisältävän verkkokoulutuskirjaston
  • monipuolisia hyvinvointi- ja liikuntaetuja

Lue lisää!

YTK Työelämän opiskelijajäsenyys maksaa vain 12 euroa/vuosi. Voit liittyä opiskelijajäseneksi vaikka heti opintojen alkaessa, mutta on hyvä muistaa, että siihen ei kuulu työttömyyskassan jäsenyyttä. Kun aloitat kesä- tai osa-aikatyöt, kannattaa liittyä myös työttömyyskassan jäseneksi.

Tutustu YTK Työelämän opiskelijajäsenyyteen!