Nuori nainen kasvokuvassa.

Kassa kannattaa jo nuorena

Opiskelijalle on paljon hyötyä työttömyyskassan jäsenyydestä, vaikka ansioturva onkin monelle nuorelle vieras käsite. Työttömyyskassan jäsenyyttä kannattaa miettiä heti ensimmäisten kesä- tai osa-aikatöiden alkaessa.

Tiesitkö, että ansiosidonnaista päivärahaa voi saada jokainen 18 vuotta täyttänyt, joka kuuluu työttömyyskassaan ja täyttää päivärahan saamisen ehdot, kuten työssäoloehdon? 

Käytännössä ansiosidonnaisen päivärahan saaminen tarkoittaa sitä, että joutuessasi työttömäksi tai lomautetuksi, saat enemmän rahaa kuin silloin, jos et kuulu työttömyyskassaan. Ansiosidonnaisen päivärahan määrä riippuu palkasta, jota sait ennen työttömyyttä tai lomautusta. Ansiopäiväraha on keskimäärin noin kaksi kertaa suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha tai työmarkkinatuki. 

Työttömyyskassaan ei voi liittyä siinä vaiheessa, kun on jo jäänyt työttömäksi. Siksi sinun on tärkeää ennakoida ja liittyä silloin, kun olet palkkatöissä.  

Kerrytä työssäoloehtoa jo opintojen aikana kesä tai osa-aikatyössä 

Kaikki palkkatyö – siis myös kesätyöt ja osa-aikaiset työt – kerryttävät työssäoloehtoa, jonka täyttyminen on edellytys ansiosidonnaiselle päivärahalle. Kesä- tai osa-aikatöissä kerrytät työssäoloehtoa samoilla edellytyksillä kuin muussakin palkkatyössä.  

Työssäoloehto täyttyy, kun olet työskennellyt 26 viikon ajan vähintään 18 tuntia viikossa. Lisäksi palkkasi on oltava työehtosopimuksen mukainen. On hyvä tarkistaa, että työsopimuksestasi löytyy kirjaus siitä, mitä työehtosopimusta työsuhteessasi noudatetaan.  

Muista nämä:

  • Liity työttömyyskassaan (YTK:lle) heti ensimmäisenä työpäivänä. 

  • Aina, kun työskentelet vähintään 18 tuntia viikossa, keräät yhden viikon työssäoloehtoon. 

  • Kun sinulla on koossa 26 viikkoa, täytät työssäoloehdon ja voit saada ansiopäivärahaa, jos jäät työttömäksi.

  • Työssäoloehtoa ei tarvitse täyttää yhtäjaksoisesti. Riittää, kun täytät sen 28 kuukauden tarkastelujakson aikana.

  • Opiskelulla voi pidentää tarkastelujaksoa jopa seitsemän vuotta. 

Kuinka pitkä tarkastelujakso on? Normaalisti työssäoloehto tulee täyttää 28 kuukauden tarkastelujakson aikana, mutta päätoimiset opinnot pidentävät tarkastelujaksoa jopa seitsemällä vuodella. Opiskeluaikaa ei lasketa mukaan 28 kuukauden tarkastelujaksoon. Myös ase- ja siviilipalvelusaika pidentävät työssäoloehdon tarkastelujaksoa. 

Käytännössä voit siis täyttää työssäoloehdon, vaikka olisit opintojen aikana työskennellyt esimerkiksi vain kesäisin. Pääasia on, että olet tarkastelujakson aikana ollut työssäoloehtoa täyttävässä työssä vaaditun 26 viikon ajan, vähintään 18 tuntia/viikko. Tämän mahdollisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liityt työttömyyskassan töissä ollessasi ja pidät jäsenyyden voimassa työttömyyskassassa opintojen ajan. 

Voiko opiskelijana saada työttömyysetuutta?  

Et voi saada työttömyysetuutta ja opintukea samanaikaisesti. Päätoimisten opintojen ensisijainen tukimuoto on opintotuki ja työttömyysetuutta voi yleensä saada vasta päätoimisten opintojen päätyttyä. 

Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, kunhan olet kerryttänyt työssäoloehdon vaatimat viikot: 

  • Et jatka opiskeluja toisen asteen jälkeen, vaan siirryt työelämään, mutta jäätkin myöhemmin työttömäksi tai tulet lomautetuksi. 

  • Teet opiskeluvuosien aikana kesätöitä, muttet löydäkään työtä heti valmistumisesi jälkeen. 

  • Teet kesätöitä ja osa-aikaisia töitä ennen varusmiespalvelusta, muttet varusmiespalvelun jälkeen löydä työpaikkaa. 

YTK Työelämästä turvaa ja sparrausta työhön ja vapaalle 

YTK:n kassajäsenenä voit valita itsellesi myös kattavat työelämäpalvelut liittymällä YTK Työelämä ry:n jäseneksi 24 euron lisävuosimaksulla. YTK Työelämästä saat valmennusta työnhakuun, tapaturmavakuutuksen vapaa-ajalle sekä alennuksia esimerkiksi jooga- ja liikuntapalveluista. Juristin työsuhdeneuvonta on tarvittaessa apunasi työsuhteen kiemuroissa, ja verkkokoulutuskirjaston tuhansilla koulutuksilla vahvistat omaa osaamistasi. Lue lisää YTK Työelämän jäsenyydestä ja eduista! 

Opiskelijan jäsenyys YTK Työelämä ry:ssä on maksuton, mutta kannattaa muistaa, että siihen ei kuulu työttömyyskassan jäsenyyttä. YTK Työelämän jäseneksi voit liittyä vaikka heti opintojen alkaessa. Kun aloitat kesä- tai osa-aikatyöt, kannattaa liittyä myös työttömyyskassan jäseneksi, jolloin voit kerryttää työssäoloehtoa ja saada turvaa työttömyyden varalle. Tutustu YTK Työelämän opiskelijajäsenyyteen! 

Tiesitkö?

  • Työttömyyskassoihin liittyy vuosittain kymmeniä tuhansia alle 30-vuotiaita. 

  • Yhä useampi nuori osaa liittyä ajoissa työttömyyskassaan.   

Lue lisää aiheesta: