Lapsi pesee käsiään huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä estäkseen koronaviruksen leviämisen - YTK

Koronavirus voi vaikuttaa työntekoosi

Koronaviruksen (SARS-CoV-2) leviäminen herättää huolta. Seuraamme YTK:lla tilannetta ja olemme varautuneet siihen, että sairastumisia viruksen aiheuttamaan tautiin (COVID-19) tulee lisää.

Tartuntatautiepidemian vaikutus työntekoon ja toimeentuloon

Jos sinulla on todettu yleisvaarallinen tartuntatauti tai sinun voidaan perustellusti olettaa altistuneen sellaiselle, sinut voidaan taudin leviämisen estämiseksi määrätä olemaan poissa ansiotyöstä. Tilanteen mukaan sinut voidaan määrätä myös karanteeniin tai eristykseen.

Näissä tapauksissa sinulla on oikeus saada tartuntatautipäivärahaa, jolla korvataan toimenpiteistä johtuvia ansionmenetyksiä. Vastaavasti sinulla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos olet alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja ja lapsi on tartuntataudin vuoksi määrätty pidettäväksi kotona ja sen tämän vuoksi olet estynyt menemään töihin.

Tartuntatautipäiväraha on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä. Se määräytyy siis sen palkan mukaan, jonka olisit saanut, jos olisit ollut töissä.

Tartuntatautipäivärahaa haetaan Kelalta. Lue lisää tartuntatautipäivärahasta Kelan sivuilta.

Virus ja ansiopäiväraha

Jos saat ansiopäivärahaa ja sairastut, jatka päivärahan hakemista normaalisti. Lyhytaikainen sairastuminen ei vaikuta oikeuteesi saada työttömyyskorvausta. Lue lisää sairastumisen vaikutuksesta ansiopäivärahaan.

Tartuntatautipäiväraha ei estä ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksamista, mutta se vähennetään maksettavasta ansiopäivärahasta. Jos siis olet tehnyt osa-aikatyötä, voit hakea soviteltua ansiopäivärahaa, vaikka saisit tartuntatautipäivärahaa siltä osin kuin sinulle on aiheutunut ansionmenetystä osa-aikaisesta työstä. Näissä tilanteissa työttömyyspäivärahan maksaminen perustuu osa-aikatyöstä saatuihin tuloihin ja ansiopäivärahaa voidaan maksaa tartuntatautipäivärahalla vähennettynä.

Ansiopäiväraha lomautukseen rinnastettavan syyn vuoksi

Joissain tilanteissa tartuntatautiepidemia voi olla lomautukseen rinnastettava syy. Tällainen tilanne voi olla kyseessä, jos et itse ole sairastunut ja voisit mennä työpaikalle, mutta siellä työnteko on estynyt tartuntatautiepidemian vuoksi.

Epidemia voi siis johtaa siihen, että työntekosi estyy, vaikka et itse olisi sairastunut. Näissä tilanteissa työnantajallasi on velvollisuus maksaa normaalisti palkkaa 14 päivän ajalta. Jos työnteko on tämänkin jälkeen estynyt, voit hakea meiltä ansiopäivärahaa. TE-toimisto antaa kassaa sitovan lausunnon lomautukseen rinnastettavasta syystä.  

Jokainen voi vaikuttaa taudin leviämisen estämiseen

  1. Pese säännöllisesti ja huolellisesti kätesi saippualla ja lämpimällä vedellä. Käytä mahdollisuuksien mukaan myös alkoholipohjaisia käsihuuhteita. Nämä toimenpiteet tappavat käsissäsi mahdollisesti olevia viruksia.
  2. Vältä koskemasta itseäsi kasvojen alueelle. Jos käsissäsi on virusta se pääsee elimistöösi silmistä, nenän ja suun limakalvoilta.
  3. Yski ja aivasta nenäliinaan ja hävitä nenäliina tämän jälkeen. Nenäliinan puuttuessa suojaa kyynärtaipeella. Yskiessä levität pisaroita, jotka sisältävät virusta, jos olet sairastunut.
  4. Pidä etäisyyttä. Tartuntatautiepidemian aikana ja yleisimminkin influenssakaudella kannattaa välttää lähikontaktia muiden ihmisten kanssa. Kättely, poskisuudelmat ja halaukset ovat ystävällisyyden ja välittämisen ilmaisuja, mutta samalla ne antavat virukselle mahdollisuuden levitä.
  5. Jos tunnet sairastuneesi, pysy kotona. Ota puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen.
  6. Jos aiot matkustaa, varmista kohdemaan tilanne WHO:n sivuilta.
  7. Seuraa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen nettisivuja koronaviruksesta. Näin pysyt kärryillä siitä, mikä on viruksen levinneisyys. Myös WHO on julkaissut kattavan tietopaketin viruksesta.

Tästä on kyse

Vuoden vaihteessa alkoi uusi koronavirus levitä Kiinassa. Maailman terveysjärjestö WHO on antanut virukselle erittäin korkean riskiluokituksen. Maaliskuun alussa todettuja tartuntoja on maailmanlaajuisesti lähes 90 000.  

Virus aiheuttaa äkillisen infektion hengitysteissä. Virus leviää henkilöstä toiseen pisaratartuntana. Viruksen aiheuttaman taudin oireita ovat päänsärky, kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus ja lihaskivut. Taudin itämisaika on noin 5 päivää. Jos huomaat oireita, jää kotiin ja ota yhteyttä puhelimitse omaan terveyskeskukseen.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle