Lomautukset voivat näkyä keväällä monilla aloilla. Kuvituskuvassa mies nousee rappusia.

Lomautusten piikki on jälleen näköpiirissä, mutta käsittelyvoimaa lisätään jatkuvasti

Kysyimme jäseniltämme näkemyksiä omasta työtilanteestaan, jotta osaisimme yhä paremmin varautua tulevaan. Tietyillä aloilla huoli lomautuksista kasvaa, mutta positiivisuuttakin on ilmassa. YTK hakee lisää käsittelijöitä rekrytoinneilla.

Vuosi 2020 oli koronaepidemian ja rajoitustoimien vuoksi työttömyyden kehityksen osalta hyvin poikkeuksellinen. Työttömyys kasvoi merkittävästi, ja etenkin lomautettujen määrä nousi Suomessa historiallisen suureksi. Vaikeutuvan koronatilanteen ja kiristyvien rajoitusten vuoksi kuljemme parhaillaan kohti viime kevään kaltaista tilannetta.    

Kysyimme äskettäin jäsenistöltämme arvioita oman työllisyystilanteen kehityksestä. Jäsenkyselymme noin  25 000 vastauksen perusteella arvioimme, että uusi lomautusten piikki on lähiviikkoina tulossa. Lomautukset kohdistuvat etenkin matkailu-, majoitus- ja ravintola-alaan sekä mahdollisesti muihin päivittäispalveluihin.  Mahdollisten liikkumisrajoitusten laajempia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida.  

Toisaalta jäsenillämme on myös enemmän uskoa tulevaan kuin vuosi sitten. Suurta osaa jäsenistöstämme työtilanteen huononeminen ei kosketa, ja osa näkee, että kevät voi tuoda mukanaan myös positiivisia uutisia työllistymisen suhteen.   

Ensihakemuksia saapui meille keväällä 2020 korkeimmillaan toukokuussa, jolloin niitä tuli yli 50 000. Tämän kevään aikana arvioimme saavamme uusia hakemuksia noin 30 000. Piikki ei siis ole yhtä suuri kuin vuosi sitten, mutta se on merkittävä muutos nykytilanteeseen. Lisäksi työttömyys on nyt jo valmiiksi korkealla. 

Palkkaamme jatkuvasti lisää tekijöitä 

Hakijan näkökulmasta tärkeää on se, kuinka nopeasti päivärahahakemus otetaan käsittelyyn. YTK:ssa jonot on saatu tyydyttävälle tasolle, mistä kiitos kuuluu ennen kaikkea omistautuneelle henkilöstölle. Tulevat viikot ovat kuitenkin haastavia. Hakemuksia saapui tammi-helmikuussa yli 19 000 enemmän kuin marras-joulukuussa, ja määrä on kasvussa. 

Lisääntyvään työmäärään on varauduttu jo vuoden alusta saakka. YTK:lla on aloittanut tänä vuonna jo yli 30 uutta työntekijää. Aiomme rekrytoida kevään aikana eri tavoin yhteensä noin 60 henkilöä. Tällä hetkellä YTK:laisia on noin 300, ja henkilöstö miltei tuplattiin viime vuonna. Rekrytoinnit tehoavat jonoihin pienellä viiveellä, sillä perehdytys päivärahahakemusten käsittelyyn kestää viikkoja. 

Kiinnostaako työ YTK:lla? Katso avoimet paikat täältä!

Näin varmistamme, että palvelu pelaa

 1. Palkkaamme tarpeen mukaan lisää työntekijöitä
  Hakemusten käsittely on pitkälti käsityötä ja keskeisin toimenpide ruuhkien taltuttamiseksi on työntekijöiden lisääminen. Pullonkaula on perehdytys, joka epidemian oloissa tehdään etänä. Olemme taklanneet tätä osittamalla tehtäviä ja tiivistämällä perehdytystä. Uudet työntekijät pääsevät tämän ansiosta nopeasti täyteen vauhtiin ja samalla myös perehdyttäjät voivat nopeasti jatkaa hakemuskäsittelyn parissa.
 2. Kehitämme jatkuvasti sähköistä asiointiamme
  Joustavasti toimiva OmaYTK helpottaa asiakkaidemme elämää. Samalla se luo yhdessä tulorekisterin kanssa pohjan sille, että voimme hyödyntää myös robotteja hakemusten käsittelyssä.
 3. Meillä on käytössä laaja etätyö
  Olemme olleet jo vuoden käytännössä 100 prosenttisessa etätyössä. Tällä olemme varmistaneet, että henkilökunnan sairastumiset ovat mahdollisimman pieni riski hakemusten käsittelun sujuvuudessa.
 4. Olemme lisänneet asiakasviestintää ja -neuvontaa
  Kun on kyse toimeentulosta, on pinnalla usein huoli. Kaikki viestintämme ja asiakasneuvontamme tähtää siihen, että saat asiat kerralla kuntoon, eikä sinun tarvitse kantaa ylimääräistä huolta ansioturvastasi.
 5. Olemme vaikuttaneet lainsäädäntöön
  Epidemian aikana olemme ehdottaneet työttömyysturvalakiin parannuksia ja olemme auttaneet lainsäätäjää koronaan liittyvien poikkeuslakien valmistelussa.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle