Silmälasipäinen nuori mies kohentaa olkalaukkuaan. Näyttää siltä, kuin olisi matkalla jonnekin. - YTK

Matkustusrajoitukset ja työttömyysturva

On mahdollista, ettet pääse matkustusrajoitusten vuoksi palaamaan ulkomailta Suomeen ja palkanmaksu keskeytyy. Voiko silloin saada ansiopäivärahaa?

Koronaepidemian aikana Suomi on asettanut erilaisia matkustusrajoituksia, joiden tarkoituksena on estää ja hidastaa taudin leviämistä. Suomalaiset voivat pääsääntöisesti palata ulkomailta Suomeen riippumatta tilanteesta. Jos olet jonkun muun maan kansalainen, työskentelet Suomessa, mutta matkustat ulkomaille, et välttämättä voi suoraan palata Suomeen. Silloin et pääse takaisin töihin, jolloin työ ja palkanmaksu saattavat keskeytyä.

Lähtökohtaisesti ansiopäivärahaa voidaan maksaa vain työttömälle työnhakijalle. Jos siis työt ja palkanmaksu päättyvät matkustusrajoitusten vuoksi, pitää meidän selvittää, oletko työtön työnhakija.

Työtön työnhakija tarkoittaa sitä, että ilmoittaudut työnahakijaksi TE-toimistoon ja TE-toimisto antaa lausunnon siitä, että olet työtön. Työtön voit olla, jos työnantajasi päättää työsuhteen tai lomauttaa sinut.

Jos työsuhteesi päättyy ja olet työtön, pitää meidän selvittää, missä on vakituinen asuinpaikkasi. Jos asut vakituisesti Suomessa, voimme maksaa etuutta työttömyyden perusteella. Jos vakituinen asuinpaikkasi on joku muu kuin Suomi, maksaa työttömyysetuuden asuinvaltio.

Jos sinut sen sijaan lomautetaan, voimme maksaa sinulle etuutta, vaikka oleskelisit jossain muussa maassa. Maksamiseen tarvitsemme TE-toimiston antaman lausunnon, jonka mukaan maksamiselle ei ole työvoimapoliittisia esteitä.

Tee näin, jos et pääse palaamaan Suomeen

  • Ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.
  • Vastaa huolellisesti kaikkiin TE-toimiston esittämiin kysymyksiin.
  • Hae työttömyysetuutta omasta työttömyyskassasta.
  • Vastaa huolellisesti kaikkiin työttömyyskassan esittämiin kysymyksiin.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle