Mitä teemme ruuhkan purkamiseksi?

Uusia päivärahahakemuksia saapui huhtikuussa yli 10 kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Iso muutos hakemusmäärissä tapahtui niin nopeasti, että kaikesta ennakoinnista huolimatta käsittelyajat ovat venyneet. Myös työlainsäädäntöä muutettiin, jotta lomautukset saatiin nopeammin läpi. Lakimuutokset olivat hyviä, mutta ne lyhensivät meidän aikaamme valmistautua koronakriisin vaikutuksiin. Aloimme valmistautumisen suuriin hakemusmääriin helmi-maaliskuun vaihteessa. Tässä taktiikkamme, joilla olemme vastanneet kasvaneeseen työmäärään.

  1. Olemme palkanneet yli sata uutta työntekijää
    Merkittävin toimenpide hakemuskäsittelyssä on ollut henkilöstön määrän tuplaaminen ja uusien työntekijöiden perehdyttäminen etänä. Normaalioloissa perehdytys kestää 6 kuukautta – nyt olemme saaneet sen tiivistettyä noin yhteen kuukauteen. Uudet työntekijät pääsevät vähitellen täyteen vauhtiin ja samalla alkaa vapautua myös perehdyttäjien aikaa takaisin hakemuskäsittelyyn.
  2. Olemme kehittäneet sähköistä asiointia
    Toinen iso muutos on ollut käsittelyä nopeuttava uusi versio OmaYTK:sta, jossa voi itse hakea tulorekisteristä tulotiedot hakemukselle ja täydentää niitä. OmaYTK:n käyttö ja automatiikan hyödyntäminen nopeuttaa merkittävästi käsittelyä, kun suurin osa tiedoista on valmiina.
  3. Olemme kehittäneet uusia työkaluja
  4. Olemme ottaneet käyttöön laajan etätyön sairastumisten estämiseksi
  5. Olemme lisänneet asiakasviestintää 
  6. Olemme vaikuttaneet lainsäädäntöön 

Vauhtimme kasvaa vielä ja valoa näkyy jo

Näillä toimilla olemme tähän mennessä käsitelleet 3 kertaa enemmän hakemuksia kuin normaalisti. Tilanne on silti ikävä jäsenille, jotka vielä odottavat rahojaan. Nyt tehty mammuttimainen kehitys tulee jatkossa kuitenkin näkymään entistä parempana palveluna ja tehokkuutena, kun toimet alkavat purra täysillä.

Ruuhka on vielä päällä, mutta ennusteidemme mukaan jonot alkavat lyhentyä muutaman seuraavan viikon aikana. Asiakaspalvelumme on jo selvinnyt pahimmasta. Pisimmillään vastausta viesteihin joutui odottamaan kolmatta viikkoa. Nyt pystymme vastaamaan jo parissa päivässä.

Teemme kaikkemme

Käsittelemme päivittäin noin 2 500 hakemusta. Samaan aikaan uusia hakemuksia tulee koko ajan lisää ja aiempia hakemuksia on vielä käsittelemättä. Käsittelemme ne saapumisjärjestyksessä hakemustyypeittäin. Ajantasaisen hakemusten käsittelytilanteen voit tarkistaa täältä.

Tiedostamme vajavaisuutemme ja olemme pahoillamme siitä, että jäsenemme joutuvat nyt odottamaan päivärahojaan.

YTK Mitä teemme hakemusruuhkan purkamiseksi

Toimimme lain puitteissa

Suurin hidaste kevään aikana ovat olleet lukuisat lainsäädäntömuutokset. Sinänsä hyvät muutokset vaativat kuitenkin järjestelmäkehitystä, työntekijöiden kouluttamista ja asiakkaiden neuvontaa. Näiden parissa vietetty aika on pois hakemusten käsittelystä. Toivommekin, että nyt tilanne vakiintuu, jolloin voimme keskittyä päivärahojen maksamiseen.

Me välitämme

Olemme saaneet paljon positiivista ja kannustavaa palautetta niin jäsenkyselyistämme, asiakaspalvelusta kuin sosiaalisesta mediasta, suuret kiitokset siitä! Kevään aikana olemme tiedottaneet aktiivisesti ja avoimesti ajankohtaisista asioista – niistä vaikeistakin, sillä palautteen mukaan suurin osa jäsenistä on kokenut sen myönteisenä ja hyödyllisenä.

Ymmärrämme myös, että päivärahojen odottaminen on tuskallista ja koettelee hermoja – mekin olemme ihmisiä täällä ruutujen ja puhelimien takana ja tiedämme, että laskut on maksettava ja perhe ruokittava. Jäsenkyselymme mukaan suurimmalla osalla tilanne on onneksi vielä kohtuullinen.

Kiitämme kaikkia kärsivällisyydestä. Otetaan kaikki lailliset keinot käyttöön tämän koronakurimuksen selättämiseksi – yhdessä tästä selvitään!

YTK tukenasi työelämän kaikissa käänteissä, pysykää terveinä

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle