Miten Riikka Pulkkinen, Tommy Fränti ja muut keventävät mieltään? Kuvituskuva

”Tuntemattomien kanssa nauraminen tuntuu huolihuuhtelulta” – Miten Riikka Pulkkinen, Tommy Fränti ja muut keventävät mieltään?

Kohtaamme mediassa ja arjessa erilaisia isoja huolia energian saatavuudesta ilmastonmuutokseen. Tuoreen Jäsenpulssi-kyselyn mukaan YTK:n jäseniä huolettavat etenkin hintojen nousu ja Ukrainan sota. Onneksi maailmassa on myös paljon pieniä ja suuria ilonaiheita. Seela Sella, Saku Tuominen, Riikka Pulkkinen ja Tommy Fränti kertovat, mikä heille tuo iloa juuri nyt.

Seela Sella: ”Jos asia ei mene niin kuin oletin, se menee jollain muulla tavalla”

Näyttelijä, 85.

”Huolissaan oleminen tarkoittaa, että seuraa ympäristöään ja maailmaa – mutta ei siitä silti pidä ottaa stressiä. Itse osaan jo elää hetkessä, mutta se on pitänyt ihan opetella. Elän päivä kerrallaan: jos asia ei mene niin kuin oletin, se menee jollain muulla tavalla. Yritän olla nuoremmille esimerkkinä, että jokaisesta päivästä voi löytää ilon kipinää ja huumoria.

Iloa löydän vaikka mistä: ystävistä, luonnosta… siitä, ettei satu mihinkään ja että on hyvä olla. Joskus täytyy tyytyä vähään, mutta unelmia ei saa silti kadottaa. Ne saavat olla suuriakin, mutta niihin on hyvä suhtautua sopivasti huumorilla – ja kuka tietää, yks kaks joku niistä voi toteutuakin.

Olen elänyt molempien sotien aikana ja äitini kautta myös vuoden 1918 tapahtumat ovat koskettaneet läheltä. Oma elämäni ei minua enää huolestuta, mutta nuorten puolesta olen huolissani. Heidän maailmankuvansa ei saisi muodostua kovin negatiiviseksi. Silloin ei uskalla enää unelmoida tai nauttia pienistä asioista. Toivon, että maailman tilanne rauhoittuu. Samoin kaikki tämä kiire ja hössötys. Annettaisiin nuorten ihmisten olla, elää ja nauttia!”

Seela Sella

Seela Sellalle rohkeus tarkoittaa sitä, että uskaltaa olla oma itsensä ja seisoa omien mielipiteidensä takana. ”Suurinta rohkeutta on olla rehellinen itselleen”, Seela sanoo. Kuva: Sanna Breilin / Kulttuurikone

Saku Tuominen:Suuri osa huolistani on aika itsekkäitä ja lapsellisiakin, mutta ei niitä pääse pakoon"

Pitkän linjan yrittäjä ja luova johtaja, 55.

”Jokainen meistä huolestuu tasaisin väliajoin, isoista ja pienistä asioista halusimme tai emme. Minuakin huolestuttaa kymmenet asiat koko ajan: toimiiko uusi konsepti, näkyykö tahra housuissa, pidetäänkö minusta…  Suuri osa huolistani on itsekkäitä, hyödyttömiä ja lapsellisia, mutta ei niitä silti pääse pakoon.

Olennaisinta on, miten toimin huolieni kanssa ja olenko niiden vietävissä. Itselle suuri apu on ollut meditointi, josta on tullut lähes hampaidenpesun kaltainen osa arkeani. Sen ansiosta toimin nykyään hieman paremmin huolieni kanssa: aiemmin saatoin valvoa yöllä tuntejakin huolineni. Nykyään tunnistan, ettei minun tarvitse ajatella niitä ajatuksia, joita ajattelen – ja saan unen päästä kiinni nopeasti. Tämä on kuitenkin vaatinut paljon harjoittelua.
​​​​​​​
Jos huolestuttavia asioita on kymmeniä, iloa tuottavia on onneksi satoja tai tuhansia. Näihin yritän keskittyä. Minulle tuottaa iloa vaikka mikä: tärkeiden ihmissuhteiden rinnalla lukuisat pienet asiat hyvästä leivästä, kauniisiin taideteoksiin tai hienoihin NHL-maaleihin."

Saku Tuominen

Saku Tuominen kokee olevansa rohkea, kun hän tunnistaa oman urautumisensa ja kykenee haastamaan sitä. ”Elämässä on helppo ripustautua siihen, mitä on ja mitä voi menettää. Tällöin alamme toistamaan itseämme ja pelkäämään epäonnistumista.”

Tommy Fränti: ”Surut on hyvä jakaa, mutta ilot ne vasta kannattaakin jakaa muiden kanssa”

Ylen uutisankkuri, 50

”Työssäni kerron paljon ikävistä asioista. Jos huolestuisin niistä, olisin jatkuvasti huolestunut. En kuitenkaan ole huolestujatyyppiä: ongelmien sijaan yritän keskittyä niiden ratkaisemiseen. Maailman ongelmat on tärkeä tehdä näkyväksi, jotta niihin voidaan puuttua. Asioista kannattaa ottaa selvää ja yrittää varautua – tämän jälkeen täytyy vain luottaa, että asiat järjestyvät.

Meillä on onneksi paljon enemmän hyvää kuin pahaa ympärillämme. On asioita, joihin voimme vaikuttaa ja joihin emme voi. Vaikeina aikoina yritän keskittyä siihen, mikä on hyvää.

Itse tulen iloiseksi pienistä asioista: hetkistä lasten kanssa, luonnossa juoksemisesta tai meren tuijottelusta – ja tietenkin muista ihmisistä. Surut on hyvä jakaa jonkun kanssa, mutta ilot ne vasta kannattaakin jakaa.”

Tommy Fränti

Tommy Fränti muistuttaa, että pelko voi lamaannuttaa ja estää toteuttamasta itseä. ”Rohkeus on sitä, että luottaa omiin vahvuuksiinsa.”

Riikka Pulkkinen: ” Tuntuu, että rohkeus määritellään nyt hieman toisin kuin vielä vuosi sitten"

Kirjailija, 42. 

”9-vuotias lapseni on elänyt 6-vuotiaasta jonkinlaista kriisiaikaa. Se herättää pohtimaan, minkälaisia aikoja elämme.

Itseäni auttaa, että hankin paljon ajantasaista tietoa. Olen kuitenkin nyt huomannut, että saturaatio alkaa tulla täyteen ja sille pitää asettaa rajat. Minulle tulee hyvä olo esimerkiksi uimahallissa, tanssitunnilla tai teatterissa – siis paikoissa, joissa en voi saada tietoa siitä, mitä maailmassa tapahtuu.

Eniten minulle tuo iloa ihmisten kanssa oleminen ja nauraminen, eikä tämä tarkoita vain läheisiä ihmisiä. Yllättävissä tilanteissa tuntemattomien kanssa kohtaaminen ja nauraminen on todella ihanaa ja palauttavaa. Se tuntuu sellaiselta huolihuuhtelulta.

Itselleni ilmasto- ja ympäristöongelmat ovat suurimpia uhkakuvia, joihin täytyy ihan oikeasti keksiä ratkaisuja ja vaatia päätöksiä niiden tekemiseksi.”

Riikka Pulkkinen

Riikka Pulkkiselle rohkeus tarkoittaa altistumista vieraalle. Nyt hänestä kuitenkin tuntuu, että tämä uudelle altistuminen on ristiriidassa tämän vuoden kanssa. ”Olemme joutuneet miettimään paljon vanhoja, isovanhemmiltamme periytyneitä kysymyksiä. Tuntuu, että rohkeus määritellään nyt hieman toisin kuin vielä vuosi sitten.” kuva: Jouni Harala / Otava