Nainen vaaleissa kangaskengissä istuu nurmikon reunalla ja tilailee kännykällä Omaverosta uutta verokorttia etuutta varten - YTK

Omaverosta uusi verokortti

Ansiopäiväraha on veronalainen etuus. Sen maksamista varten tarvitsemme tiedon ennakonpidätysprosentista. Kätevimmin hoidat asian verottajan Omavero- palvelussa.

Milloin tarvitsen uuden verokortin?

Kun haet ansiopäivärahaa, tulee eteesi kolme tilannetta, jossa sinun kannattaa hakea uusi verokortti. Välttämätöntä se ei ole, mutta ajantasaisella verokortilla verotus menee kerralla oikein ja ansiopäivärahasta jää useimmiten enemmän käteen.

  1. Jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan ja haet ensimmäisen kerran ansiopäivärahaa
  2. Verokortin tuloraja on tulossa täyteen
  3. Kun haet päivärahaa ja (vero)vuosi vaihtuu

Haen ensimmäisen kerran ansiopäivärahaa

Saamme suoraan verottajalta tarvittavat tiedot. Ennakonpidätysprosentti on kuitenkin laskettu palkkaa varten. Jos maksamme etuutta palkkaa varten lasketulla prosentilla, korotamme verottajan ohjeiden mukaan ennakonpidätysprosentin aina vähintään 25 prosenttiin. Tämä johtuu siitä, että etuuden ennakonpidätys lasketaan eri tavoin kuin palkan prosentti. Korotuksella varmistutaan siitä, että veroa ei pidätetä ainakaan liian vähän.

Tässä tilantessa sinun kannattaa tilata Omaverossa itsellesi uusi verokortti. Kun ilmoitat tietoihin arvion tulevista etuuksista ja YTK:n verotietojen saajaksi, saamme suoraan verottajalta tiedon etuuden maksamisessa käytettävästä ennakonpidätyksestä sekä tulorajasta.

Voit käyttää ansiopäivärahalaskuriamme apuna arvioidessasi tulevien etuuksien määrää.

Verokortin tuloraja on tulossa täyteen

Loppuvuodesta verokortilla ilmoitettu tuloraja saattaa ylittyä. Silloin ansiopäivärahasta maksettava ennakonpidätysprosentti nousee ja käteen jäävä osuus päivärahasta pienenee. Tämä voi olla ikävä yllätys vuoden vaihteen juhlapyhien lähestyessä.

Jos olet loppuvuonna vielä hakemassa päivärahaa, tarkista verokortin tuloraja ja päivärahan kertymä. Jos tuloraja on ylittymässä, voit tilata verottajalta uuden muutosverokortin etuutta varten loppuvuodeksi.

OmaYTK:sta näet tämän hetken tulorajasi klikkaamalla Verokortti-painiketta yläpalkissa. Jos tuloraja on ylittymässä, tilaa verottajalta muutosverokortti, johon olet nostanut tulorajaa loppuvuoden etuuksien verran. OmaYTK:ssa voit tarkastaa myös etuuskertymän eli sen, paljonko olemme sinulle kuluvan vuoden aikana maksaneet ansiopäivärahaa.

  1. Tarkista OmaYTK:sta tulorajasi ja kertymäsi. 
  2. Arvioi koko vuoden etuuskertymä laskurillamme.
  3. Tilaa tarvittaessa verottajalta uusi muutosverokortti etuutta varten.

Kun ilmoitat verottajalle verokortin saajaksi meidät eli Yleinen työttömyyskassa YTK, saamme muutosverokortin sähköisenä seuraavaksi päiväksi. Erikseen sinun ei siis tarvitse muutosverokorttia meille toimittaa.

Näin varmistat, että yllätyksiä ei tule, kun voimme käyttää oikeaa veroprosenttia loppuvuoden maksuissa. Jos olet jo tehnyt näin, on kaikki kunnossa.

OmaYTK ilmoittaa, jos tuloraja on lähestymässä. Kun haet uuden verokortin, voi OmaYTK silti ilmoittaa, että tuloraja lähestyy. Tämä johtuu siitä, että OmaYTK ilmoittaa aina, jos tulorajaan on alle 3 000 euroa.

Kun haet päivärahaa ja vuosi vaihtuu

Kun vuosi vaihtuu ja jatkat ansiopäivärahan hakemista, maksamme 2021 tammikuussa vielä vuoden 2020 verotiedoilla siten, että verokortin kertymä kuitenkin nollataan.

Tammikuun 2021 aikana saamme verottajalta automaattisesti uudet verotiedot, mutta ne ovat palkkaa varten. Kun verokortti on palkkaa varten, joudumme usein korottamaan veroprosenttia verottajan ohjeiden mukaan. Suosittelemme siis hakemaan verottajalta muutosverokortin etuutta varten.

Hae siis viimeistään tammikuun aikana Omaverosta muutosverokortti etuutta varten. Ilmoita Omaverossa arvio ensi vuoden ansiopäivärahasta. Voit arvioida maksettavien päivärahojen kokonaismäärän laskurillamme.

Ilmoita Omaverossa Yleinen työttömyyskassa YTK:n verokortin saajaksi. Silloin verottaja toimittaa uuden verokortin sähköisesti suoraan meille.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle