
Päättyykö määräaikainen työ kesäksi?
Kesä on työmarkkinoilla vilkasta aikaa. Moni työllistyy sesongin töihin, mutta samalla moni määräaikainen työsuhde myös päättyy kesän myötä. Yleisintä tämä lienee opetusalalla, kun oppilaitosten ovia suljetaan lukuvuoden päättyessä. Miten ansioturva toimii tässä tilanteessa? Milloin voi hakea ansiopäivärahaa? Mitä pitää ottaa huomioon?
Ansioturvan muistilista on onneksi lyhyt ja yksinkertainen:
- Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömänä päivänä (tyomarkkinatori.fi -> TE-palveluiden Oma asiointi)
- Kahden viikon kuluttua tee ensimmäinen ansiopäivärahahakemus OmaYTK:ssa
Ilmoittaudu työnhakijaksi
Emme voi maksaa ansiopäivärahaa, jos työnhakusi ei ole voimassa. Ei siis riitä, että aiot omatoimisesti katsella työpaikkoja. Sinun pitää ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluihin. Tämä onnistuu TE-palveluiden Oma asioinnissa, joka löytyy työmarkkinatori.fi:stä. Samasta paikasta löytyy laajasti neuvoja työnhakuun, kouluttautumiseen ja urasuunnitteluun.
Ansiopäivärahan edellytys on se, että haet ja olet valmis ottamaan vastaan kokoaikatyötä. Vaikka sinulla olisi jo tiedossa syksyksi jatkoa tiedossa, et voi silti jättää työnhakua kesäksi tauolle. Jos et aio hakea töitä tai et ole valmis vastaanottamaan työtä, saat TE-palveluilta lausunnon, jonka mukaan sinulla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Kun asioit TE-palveluissa, kerro työsuunnitelmistasi ja kaikista mahdollisesti jo tiedossa olevasta työpaikasta. Tämä vaikuttaa siihen, millaisia palveluita sinulle tarjotaan.
Tee ansiopäivärahahakemus
Kun työn loppumisesta on kulunut kaksi viikkoa, lähetä meille ensimmäinen hakemus. Helpoiten teet sen OmaYTK:ssa. OmaYTK on meidän sähköinen asiointimme, jossa voit tehdä hakemuksen, lähettää tarvittavat liitteet ja tarvittaessa kysyä meiltä neuvoa.
Nykyään emme tarvitse juurikaan liitteitä hakemukseen. Tarvittavat liitteet riippuvat tilanteestasi. Kun täytät hakemuksen, OmaYTK neuvoo sinua, mitä liitteitä tarvitaan.
Palkkatiedot tarvitsemme, mutta ne me saamme tulorekisteristä. Aivan kaikkea sieltä ei aina saa, joten joskus kysymme tarkennuksia ja täydennyksiä.
Tärkeintä kuitenkin on, että lähetät hakemuksen meille. Me otamme siitä vastuun ja hoidamme asian eteenpäin.
Voimme maksaa päivärahaa vain hakemuksesta. Muista siis tehdä myös jatkohakemuksia työttömyyden ajalla. Päivärahaa haetaan aina takautuvasti, OmaYTK neuvoo sinua oikeasta hakujaksosta. Kun syksyllä työ jatkuvat, hae ansiopäivärahaa työn alkamiseen saakka. Voit hakemukseen merkitä, että palaat töihin, mutta mitään sen kummempia liikkeitä ei meidän suuntaamme tarvitse siinä kohtaa tehdä.
Päivärahakausi alkaa
Jos kaikki on kunnossa, voimme maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Voimme kuitenkin maksaa ansiopäivärahaa vasta viiden päivän omavastuuajan jälkeen. Tarkalleen omavastuuaika on viittä täyttä työpäivää vastaava aika, joten joskus omavastuuaika kertyy tunneissa. Silloin päivissä laskettu omavastuuaika voi olla enemmän kuin viisi päivää. Tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos esimerkiksi teet osa-aikatyötä työttömyyden aikana.
Kun pääsemme maksamaan, maksamme ansiopäivärahaa takautuvasti hakemuksesta. Voimme maksaa viitenä päivänä viikossa.
Osa-aikaista keikkatyötä?
Jos kesän aikana teet osa-aikaisia töitä tai keikkatöitä, ilmoita niistä hakemuksessa. OmaYTK neuvoo sinua hakemuksen täydentämisessä ja me myös pyydämme erikseen, jos tarvitsemme jotain lisää hakemuksen käsittelemiseksi.
Osa-aikatyöt ja lyhyet kokoaikatyöt eivät itsessään estä ansiopäivärahan hakemista. Niistä saadut tulot huomioidaan ansiopäivärahan määrässä palkan maksuajankohdan mukaan. Alle 300 euron ansiotulot eivät vaikuta ollenkaan. Sen jälkeen jokainen maksettu euro vähentää päivärahaa 50 sentillä. Osa-aikatyöt ovat siten hyvä keino hankkia lisätienestiä työttömyysetuuden rinnalle.