Pohjoismainen työvoimapalvelumalli on otettu käyttöön - Näin se vaikuttaa
Pohjoismainen työvoimapalvelumalli on otettu käyttöön. Mallissa työnhakija hakee työtä omatoimisesti ja saa työnhakuunsa tukea TE-toimistolta tai työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa mukana olevalta kunnalta. Jokaisen työnhakijan palveluntarve ja mahdollisuudet hakea työtä arvioidaan yksilöllisesti.
Olemme tähän koonneet asiaan liittyviä käytännön kysymyksiä vastauksineen.
Kysymyksiä ja vastauksia
-
TE-toimisto ja kuntakokeiluun osallistuvat kunnat vastaavat uuden mallin mukaisten työnhakukeskusteluiden ja työnhakuvelvollisuuden toimeenpanosta ja neuvonnasta, sieltä saat tarkat neuvot. Ole siis yhteydessä TE-toimistoon tai kuntaan ja toimi saamiesi ohjeiden mukaisesti.
Saamiemme tietojen mukaan TE-toimisto ja kunnat kutsuvat työnhakijat porrastetusti uusiin työnhakukeskusteluihin, joissa myös työnhakuvelvollisuus arvioidaan. Voi siis olla, että et vain vielä ole saanut kutsua. -
Asiointi YTK:n kanssa ei muutu. Voit asioida kanssamme kuten ennenkin ja myös ansiopäivärahan hakemisessa voit toimia tähänkin asti.
-
Muistutuksella ei ole vaikutusta oikeuteesi saada työttömyysetuutta. Muistutukseen liittyen toimintaasi ei arvioida lainkaan työvoimapoliittiselta kannalta. Muistutuksen tarkoituksena on lähinnä muistuttaa sinua, miten työnhaussa tulee toimia.
-
Uuteen porrastettuun seuraamusjärjestelmään kuuluu työnhakukeskusteluihin, työnhakuvelvollisuuteen ja työllistymistä edistäviin palveluihin liittyvät seuraamukset.
Porrastetun seuraamusjärjestelmän ulkopuolelle jäivät työsuhteen päättymiseen ja työstä kieltäytymiseen liittyvät korvauksettomat määräajat. Näitäkin karensseja kuitenkin lyhennettiin 90 päivästä 45 päivään. Niitä ei enää myöskään huomioida arvioitaessa laiminlyöntien toistuvuutta. -
Karensseja koskevissa kysymyksissä kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä TE-toimistoon, sillä TE-toimisto arvioi, onko työnhakija toiminut moitittavasti ja tekee päätöksen karenssin asettamisesta ja sen pituudesta.
Työ- ja elinkeinoministeriön soveltamisohjeen mukaan ratkaisevaa on se, milloin olet irtisanonut työsuhteen. Jos olet siis irtisanonut työsuhteen 1.5.2022 tai sitä ennen, TE-toimisto voi antaa aikaisemman lainsäädännön mukaisen 90 päivän karenssin. Irtisanomisajalla ja työsuhteen varsinaisella päättymispäivällä ei ole merkitystä. Samoin toimitaan työnantajan irtisanoessa työsuhteen.
-
Emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa, ennen kuin olet täyttänyt työssäolovelvoitteen.
Voit täyttää työssäolovelvoitteen työssäoloehtoa täyttävällä työllä, osallistumalla työllistymistä edistävään palveluun tai päätoimisiin opintoihin tai työllistymällä päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä.Uutena asiana pohjoismaisessa työvoimapalvelumallissa on mahdollisuus korjata työssäolovelvoitteeseen johtanut menettely, jos työnhaun alussa järjestettävästä alkuhaastattelusta on kulunut enintään kolme kuukautta. Kannattaa siis tässäkin olla yhteydessä TE-toimistoon.
-
Uudessa mallissa työnhakukeskustelut ja työnhakuvelvollisuus koskevat myös työvoimakoulutukseen osallistuvia tai työttömyysetuudella tuettuja omaehtoisia opintoja opiskelevia työnhakijoita. Pääasiassa työnhakukeskustelut ja työnhakuvelvollisuus koskevat koulutuksen ja opintojen loppupuolella olevia työnhakijoita. Tästäkin saat lisätietoa TE-toimistosta tai kunnasta.
-
Jos olet saanut TE-toimistolta tai kunnalta tiedon maksatuksen keskeyttämisestä, asia on käsittelyssä. Asiaa koskeva työvoimapoliittinen lausunto siirtyy automaattisesti työttömyyskassalle, kun asia on käsitelty. Tärkeintä on vastata selvityspyyntöihin mahdollisimman nopeasti ja kattavasti.
Voit jatkaa työttömyysetuuden hakemista normaalisti käsittelyn aikana. Me YTK:ssa voimme aloittaa hakemuksesi käsittelyn jo ennen lausunnon saapumista ja jatkaa hakemuksen käsittelyn loppuun heti, kun lausunto meille saapuu.