Teemu Rissanen ammatissaan

Tarinoita työttömyydestä: Spamned

Suomalainen työttömyys on muuttunut, mutta mielikuvat siitä ovat jämähtäneet menneisyyteen. Murramme näitä myyttejä tarinoilla työttömyydestä. Esimerkiksi Spamned päätyi unelma-ammattiinsa puolentoista vuoden työttömyyden kautta. Näin se kävi.

Monella meistä on jo lapsena ajatus siitä, mikä minusta tulee isona. Haaveet voivat muuttua matkan varrella useita kertoja, mutta unelma-ammattia tavoitellaan hakeutumalla sopiviin koulutuksiin.

Aina koulutukset eivät kuitenkaan johdakaan siihen, mitä lopulta haluaa isona tehdä. Näin kävi Teemu Rissaselle, joka tunnetaan nykyään Twitchissä ja YouTubessa paremmin nimellä Spamned.

– Kun lopetin toisen ammattikouluni, menin inttiin, jonka jälkeen etsin kovasti kaikenlaisia töitä, niin oman alan kuin muidenkin alojen. Kävin useissa oman alan työhaastatteluissa, mutta mistään ei poikinut paikkaa, vaikka sitä monesti luvattiin, mutta yhteydenottoja ei enää kuulunut, Rissanen kertaa työttömyytensä alkuaikoja.

Nykyään Spamned elää unelmaansa ja tienaa palkkansa KOVAn striimaajana ja vaikuttajana. Sitä ennen hän ehti kuitenkin työskennellä esimerkiksi siivoojana ja kalatehtaalla, ja ehti hän kokea myös työttömän arkea.

Työttömyys oli rankkaa ja stressaavaa - antoi kuitenkin mahdollisuuden viettää aikaa lapsen kanssa

Ennen striimausuran alkua Rissanen oli puolitoista vuotta työttömänä. Työttömyys oli varsinkin alkuun todella raskasta, sillä rahat olivat tiukoilla, ja Rissasella oli perhe elätettävänään.

– Koko ajan oli ihan järkyttävän kova stressi siitä, että pitäisi elättää perhe ja saada töitä. Paineita tuli ihan joka suunnasta, ja katkeroiduin hieman siitä, että mua koitettiin asettaa tiettyyn muottiin ja tiettyihin töihin samalla kun unelmoin tekeväni työkseni jotain, mistä oikeasti pitäisin, Rissanen muistelee.

Kovasta työnhausta huolimatta paikkoja ei poikinut, ja arki oli taloudellisesti todella tiukkaa. Päivisin Rissanen vietti aikaa perheensä kanssa, sillä hän joutui viettämään lapsensa ensihetket asepalveluksessa. 

– Lähdin inttiin, kun lapsi oli noin kahden kuukauden ikäinen, ja jouduin olemaan lapseni ensihetket täysin muissa hommissa kuin niissä, missä mua olisi oikeesti tarvittu. Intin jälkeen otin tuota aikaa kiinni, ja vietin mahdollisimman paljon aikaa lapsen ja puolison kanssa.

Unelma sisällöntuotannosta ja striimaamisesta eli koko ajan

Rissanen oli jo pitkään ollut kiinnostunut sisällöntuotannosta, ja striimaamistakin hän oli jo aikaisemmin kokeillut. Työttömyyskään ei vienyt tätä unelmaa, ja pikkuhiljaa illat alkoivat täyttyä sisällöntuotannon ja striimaamisen suunnittelussa.

– Jossain vaiheessa päätin, että alan omaksi pomokseni. Pikkuhiljaa illat alkoivat enempi ja enempi kulumaan sisällöntuotannossa tai sen suunnittelussa ja edistämisessä. Monesti siis saatoin yön pikkutunneille asti suunnitella vaikkapa tulevia striimejä ja sitten aamukuudelta herätä vaipanvaihtoon, Rissanen muistelee aikoja ennen täysipäiväistä striimaamista.

Rissanen halusi entistä enemmän luoda omaa tietään ja edistää omaa uraansa, ja tästä syystä hän päätti, että on aika perustaa oma yritys. Hän otti yhteyttä yritysneuvojaan, jonka kanssa vei projektia eteenpäin.

– Liiketoimintasuunnitelma oli jo alkutaipaleella saman alaan, mutta täysin eri toimialaan liittyen.

Tässä vaiheessa kuvioon astui mukaan KOVA Esports, joka tarjosi Rissaselle mahdollisuutta siirtyä täysipäiväiseksi striimaajaksi. Toiset suunnitelmat pistettiin täysin jäihin, ja striimaamisen kanssa alettiin painaa kaasua. Nyt Rissanen on tehnyt unelmatyötään striimaajana noin kahden vuoden ajan, koko ajan vain isommin ja isommin.

Päivittäin kysellään, milloin menet oikeisiin töihin

Työelämän murroksen myötä striimaaminen ja tubettaminen ovat yleistyneet ammatteina, mutta siitä huolimatta Rissaselle tulee päivittäin kysymyksiä siitä, milloin hän lähtee “oikeisiin töihin”.

– Yleensä reagoin niihin sanomalla jotain kuten “Niin… Oikeat työt ois kyllä nättejä! Sais käydä vaan sen 8 tuntia töissä 5 kertaa viikossa ja sitten olla vapaalla loput. Mä en nuista vapaista tai lomista tiedä yhtään mitään, mutta ainakaan mua ei harmita yhtenäkään aamuna herätä töihin”, Rissanen nauraa.

Vaikka puolitoista vuotta kestänyt työttömyys näyttäytyy edelleen Rissaselle raskaana aikana, se johti lopulta hänet hänen unelmatyönsä pariin.

– Koen, että kaikki se raskas aika, ajatukset, kurja elämäntilanne ja valinnat joita tein sitä asiaa muuttaakseni johtivat mut lopulta tähän pisteeseen, missä mä oon nyt, Rissanen toteaa.

Tutustu tarkemmin, mitä tarkoittaa, kun ammattina on esport ja lähde seuraamaan YTK-Yhdistyksen ja Kova Esportsin yhteistyössä tuottamaa dokumenttisarjaa Ammattina esport.

Teemu Rissanen aka Spamned

Teemu Rissanen eli Spamned elää työelämän ja työttömyyden murrosta

Työttömyyden murros

Suomalainen työttömyys on muuttunut, mutta mielikuvat siitä ovat jämähtäneet menneisyyteen. Siksi toimme maailmanmestari Petra Ollin muun muassa Helsingin Sanomien kanteen #tämäkinvätystässä -aihetunnisteella. Osoittaaksemme, kuinka sisukkainkin meistä voi kohdata työttömyyden, ja kuinka turhaa ja haitallista negatiivinen puhe työttömistä on. Lue koko teksti >>