Nainen istuu tietokoneen äärellä.

Tee työtä silloinkin, kun olet lomautettu

Koronaepidemian taltuttamiseksi Suomi on pitkälti suljettu. Tämä on aiheuttanut suuria vaikeuksia monille työpaikoille ja sen seurauksena moni on joutunut lomautetuksi tai menettänyt kokonaan työnsä.

Lomautuksen ja työttömyyden ajan toimeentulo turvataan työttömyysetuudella. Älä kuitenkaan anna työttömyysetuuden lannistaa sinua tai estää hyödyntämästä omaa osaamista. Työttömyysetuus on hyvin soviteltavissa yhteen lyhytkestoisen tai osa-aikaisen työn kanssa. Myös erilaiset yrittämisen muodot ovat ulottuvillasi.

Jos siis huomaat tai kohtaat työmahdollisuuksia, niihin kannattaa ehdottomasti tarttua. Jos päätät tarttua johonkin työtilaisuuteen, ilmoita siitä TE-toimistoon ja laita tekemistä töistä myös maininta päivärahahakemukseen. Me hoidamme hommat siitä eteenpäin.

Jos teet yli kaksi viikkoa kokoaikaisesti työtä, maksamme sinulle päivärahaa työskentelyn alkamiseen saakka. Voimme jatkaa päivärahan maksamista, kun työt loppuvat.

Jos työskentelet alle kaksi viikkoa, tai kun työ on osa-aikaista, vaikuttaa maksettu palkka päivärahan määrään. Silloin on kyse sovitellusta päivärahasta. Voit lukea siitä lisää sivuiltamme. Perussääntö on se, että 300 euroa alittavat tulot eivät vaikuta työttömyysetuuteen mitenkään ja sen jälkeen jokainen ansaittu euro vähentää maksettavaa etuutta 50 sentillä. Jos sinut on lomautettu viikkoittaista työaikaa lyhentämällä ja työskentelet omalle työnantajalle, voimme maksaa lomautetulta päivältä täyden päivärahan.

Myös erilaiset laskutuspalvelut ovat kätevä tapa tehdä pienimuotoista keikkaa. Laskutuspalveluiden kautta työskentely on työttömyysturvan näkökulmasta yritystoimintaa, josta pitää ilmoittaa TE-toimistoon. TE-toimisto ei kuitenkaan tutki 16.3.2020 tai sen jälkeen lomautettujen osalta yritystoiminnan vaikutusta työttömyysetuuteen, joten sen osalta menettely on nyt poikkeusoloissa hyvin suoraviivainen.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle