Kuvassa seteleistä tehtyjä kukkia

Tulorekisteri on otettu käyttöön - voimmeko olla tyytyväisiä?

Pääsimme YTK:lla käyttämään tulorekisteriä vuoden alusta. Onnistumisia on ollut ja niistä olemme voineet olla iloisia. Haasteitakin on ollut, joten täyden tyytyväisyyden eteen saamme vielä tehdä töitä.

Ensimmäisiä käyttökokemuksia 

Tulorekisterin ensiajo sujui ongelmitta, mutta heti sen jälkeen homma jäätyi teknisen häiriön vuoksi. Häiriö ei kuitenkaan kestänyt kuin tunnin ja käyttöönotto pääsi jatkumaan. Ensimmäisen päivän aikana ilmaantui muitakin pieniä haasteita, mutta lopulta saimme rekisterin käyttöön 2.1.2020 hieman ennen kello neljää iltapäivällä.  

Ensimmäisiä käyttökokemuksia saimme 3.1. perjantain aikana. Kysely rekisteristä herätti hämmästystä, kun rekisteri antoi kysytyt tiedot muutamassa sekunnissa. Tässä näkyy hyvin konkreettisesti tulorekisterin hyöty. Tulorekisteri lyhentää sitä aikaa, mikä menee hakemuksen lähettämisestä siihen, että rahat ovat hakijan tilillä. Tämä kuitenkin edellyttää, että työnantaja ilmoittaa rekisteriin vapaaehtoiset laajat tiedot. Varmista siis työnantajaltasi, että tulorekisterin suuntaan on käytössä laaja ilmoitustapa. 

Vilpin tie käy kivisemmäksi 

Heti ensimmäisen päivänä erään hakijan tulotiedoissa näkyi palkkatietoja, joista emme aiemmin olleet saaneet ilmoitusta. Hakija oli siis hakenut päivärahaa ilmoittamatta olleensa töissä. Tällaiset tapaukset ovat harvinaisia ja niiden taustalla on usein vain väärinkäsityksiä ja inhimillisiä virheitä. Joka tapauksessa tulorekisterin hyötyihin voidaan myös laskea se, että ansiopäivärahapäätökset perustuvat ajantasaisiin tietoihin, jolloin virhemaksujen ja takaisinperintöjen määrät vähenevät. Käytännössä tämä tarkoittaa toki myös sitä, että tilaisuudet etuuksien väärinkäyttöön vähenevät merkittävästi. 

Muita haasteita 

Työnantajat ilmoittavat tulotiedot rekisteriin. On ilmennyt, että joissain tapauksissa tulotietoja on ilmoitettu väärällä tulolajilla. Näillä voi olla vaikutusta päiväraha-asiassa. Kun jatkossa voit hakea tulotiedot suoraan hakemukselle, voit silmäillä tulotiedot läpi ja arvioida vastaavatko ne todellisuutta. Kaikki voidaan toki jälkeenpäin korjata, mutta mukavintahan se on, kun saamme asiat kerralla kuntoon. 

Omia tietojaan voi muuten käydä katsomassa http://www.tulorekisteri.fi/ asioinnissa. 

Muutoksia tulossa päivärahan hakemiseen  

Vaikka tammikuu on YTK:n sisällä ollut kiireistä aikaa tulorekisterin kanssa, ei jäsenien suuntaan mitään sen suurempia muutoksia ole vielä näkynyt. Esimerkiksi sähköinen asiointimme OmaYTK on pysynyt ennallaan. Se on siis yhä pyytänyt palkkatodistusliitteitä vanhaan malliin. Palkkatodistus ei kuitenkaan ole ollut välttämätön päiväraha-asian ratkaisemiseksi, koska olemme saaneet tulotiedot tulorekisteristä. 

Helmi-maaliskuussa julkaisemme muutoksia OmaYTK:ssa. Muutosten myötä voit hakea tulotiedot jo hakemusta täyttäessä. Lisäksi hakemus ohjaa jatkossa jonkun verran täsmentämään tulotietoja, koska tulorekisterin tiedot eivät välttämättä riitä etuusasian ratkaisemiseksi. 

Muutos on siis kärjistetysti se, että kun haet päivärahaa, pyydämme jatkossa vähemmän liitteitä, mutta vastaavasti hakemuksessa on enemmän täydennettävää. 

Odotamme tyytyväisyyttä 

Tulorekisteri avaa mahdollisuuden kehittää työttömyysturvasta nopeampi, osuvampi ja joustavampi. Siksi olemme tyytyväisiä siihen, että olemme päässeet käyttämään tulorekisteriä. Jäsenillemme tämä näkyy siten, että turha byrokratia alkaa vähentyä ja aikaa jää enemmän oman työelämän kehittämiseen. 

mikä on tulorekisteri?

Tulorekisteri on viranomaisten yhteinen tietokanta, joka valmiina kokoaa ansio-, eläke- ja etuustiedot. Tulorekisterin on tarkoitus näkyä viranomaisasioinnin nopeutumisena. Esimerkiksi ansiopäivärahahakemus voidaan käsitellä tulorekisterin myötä ilman erillistä palkkatodistusta. 

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle