Verovinkit vuodenvaihteeseen

Ansiopäiväraha on veronalaista tuloa. Veroprosentti kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Näin voit varmistua, että päivärahamaksusta jää käteen enemmän.

Tarkista verotiedot ennen joulua

Tähän aikaan vuodesta verokortilla ilmoitettu tuloraja saattaa monella ylittyä. Silloin ansiopäivärahasta maksettava ennakonpidätysprosentti nousee ja käteen jäävä osuus päivärahasta pienenee. Tämä voi olla ikävä yllätys vuoden vaihteen juhlapyhien lähestyessä.

Jos olet loppuvuonna vielä hakemassa päivärahaa, tarkista verokortin tuloraja ja päivärahan kertymä. Jos tuloraja on ylittymässä, voit tilata verottajalta uuden muutosverokortin etuutta varten loppuvuodeksi.

OmaYTK:sta näet tämän hetken tulorajasi klikkaamalla Verokortti-painiketta yläpalkissa. Jos tuloraja on ylittymässä, tilaa verottajalta muutosverokortti, johon olet nostanut tulorajaa loppuvuoden etuuksien verran. OmaYTK:ssa voit tarkastaa myös etuuskertymän eli sen, paljonko olemme sinulle kuluvan vuoden aikana maksaneet ansiopäivärahaa.

  1. Tarkista OmaYTK:sta tulorajasi ja kertymäsi. 
  2. Arvioi koko vuoden etuuskertymä laskurillamme.
  3. Tilaa tarvittaessa verottajalta uusi muutosverokortti etuutta varten.

Kun ilmoitat verottajalle verokortin saajaksi meidät eli Yleinen työttömyyskassa YTK, saamme muutosverokortin sähköisenä seuraavaksi päiväksi. Erikseen sinun ei siis tarvitse muutosverokorttia meille toimittaa.

Näin varmistat, että yllätyksiä ei tule, kun voimme käyttää oikeaa veroprosenttia loppuvuoden maksuissa. Jos olet jo tehnyt näin, on kaikki kunnossa.

Hae päivärahaa vasta muutosverokortin tilaamisen jälkeen

Jos haluat, että päivärahahakemuksesi käsitellään uusien verotietojen mukaisesti, lähetä jatkohakemus meille aikaisintaan vasta muutosverotiedon laskemista seuraavana päivänä.

Jos lähetät hakemuksen samana päivänä, se saattaa mennä läpi vielä vanhoilla verotiedoilla.

OmaYTK huomauttaa verokortin tulorajan lähestyessä

OmaYTK ilmoittaa, jos verokorttisi mukainen tuloraja on ylittymässä. OmaYTK ilmoittaa, kun tulorajasta on jäljellä 3 000 euroa. Tämän jälkeen sinulla on vielä hyvin aikaa tarkistaa ja tilata uusi verokortti, jos arvioit, että tulossa olevat päivärahat ylittävät verokortin tulorajan.

On mahdollista, että OmaYTK ilmoittaa tulorajan lähestymisestä, vaikka olisit jo tilannut uuden verokortin. Tämä johtuu siitä, että loppuvuodelle laskettu tuloraja voi jo lähtökohtaisesti olla vähemmän kuin OmaYTK:n hälytysraja. Jos olet jo hoitanut asian, ei sinun tarvitse välittää OmaYTK:n ilmoituksesta. 

Veronpalautukset ja mätkyt

Olet ehkä saanut tai olet saamassa viime vuodelta veronpalautusta tai ehkä joudut maksamaan jäännösveroa. Näillä ei ole vaikutusta päivärahan maksuun.

Vuoden 2021 verot

Myös uusi vuosi lähestyy.

Kun haet päivärahaa, kannattaa uudelle vuodelle hakea verottajan palvelusta muutosverokortti etuutta varten. Ilmoita verottajalle arvio ensi vuoden ansiopäivärahasta. Ansiopäivärahaa maksetaan vuodessa noin 258 päivän ajalta. Saat siis arvion koko vuoden päivärahoista kertomalla ansiopäivärahasi määrän 258 päivällä. Tämä kuitenkin riippuu siitä, kuinka paljon sinulla on enimmäismaksuaikaa vielä jäljellä. Päivärahasi määrän ja enimmäismaksuajan tilanteen voit tarkastaa OmaYTK:ssa. Voit arvioida maksettavien päivärahojen kokonaismäärä laskurillamme.

Voit verottajan palvelussa ilmoittaa Yleinen työttömyyskassa YTK:n verokortin saajaksi. Silloin verottaja toimittaa uuden verokortin sähköisesti suoraan meille.

Jos et hae uutta verokorttia, maksamme 2021 tammikuun päivärahat vielä vuoden 2020 verotiedoilla siten, että verokortin kertymä kuitenkin nollataan.

Tammikuun 2021 aikana saamme verottajalta automaattisesti ensi vuoden verotiedot, mutta ne ovat palkkaa varten. Kun verokortti on palkkaa varten, joudumme usein korottamaan veroprosenttia verottajan ohjeiden mukaan. Suosittelemme siis hakemaan verottajalta muutosverokortin etuutta varten.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle