Verovinkit vuodenvaihteeseen

Ansiopäivärahasta menee vero. Veroprosentti kannattaa tarkastaa ennen vuodenvaihdetta ja varmistua, että käteen jää enemmän. Myös ensi vuoteen kannattaa jo varautua.

Tarkista verosi ennen joulua

Loppuvuodesta verokortilla ilmoitettu tuloraja voi ylittyä. Silloin ansiopäivärahasta maksettava ennakonpidätysprosentti nousee ja käteen jäävä osuus päivärahasta pienenee. Tämä voi olla ikävä yllätys joulun lähestyessä.

Jos olet loppuvuonna vielä hakemassa päivärahaa, tarkista verokortin tuloraja ja päivärahan kertymä. Jos tuloraja on ylittymässä, voit tilata verottajalta uuden muutosverokortin etuutta varten loppuvuodeksi.

OmaYTK:sta näet tämän hetken tulorajasi sekä vuoden alusta tähän mennessä maksetut etuudet klikkaamalla Verokortti-painiketta yläpalkissa. Jos tuloraja on ylittymässä, tilaa verottajalta uusi muutosverokortti, johon olet nostanut tulorajaa loppuvuoden etuuksien verran. Voit arvioida loppuvuonna maksuun tulevien päivärahojen määrää päivärahalaskurissamme. Voit myös laskea sen kertomalla päivärahan määrän loppuvuoden arkipäivien lukumäärällä.

  1. Tarkista OmaYTK:sta tulorajasi ja kertymäsi. 
  2. Tilaa tarvittaessa verottajalta uusi muutosverokortti.

Voit tilata uuden verokortin suoraan verottajan palvelusta. Merkitse verokortille etuuksiin tämän vuoden aikana maksetut ansiopäivärahat ja lisää siihen vielä arvio siitä, kuinka paljon vielä vuoden loppuun mennessä saat ansiopäivärahaa. Ilmoita meidät eli YTK Työttömyyskassa (verottajan palvelussa voi olla vielä myös vanha nimi: Yleinen työttömyyskassa YTK) verokortin saajaksi. Näin me saamme muutosverokortin suoraan sähköisesti. Jos merkitset meidät verokortin saajaksi, ei sinun siis erikseen tarvitse muutosverokorttia meille toimittaa.

Kun ole tilannut verokortin, on uusi verokortti meillä pääsääntöisesti seuraavana päivänä. Jos välissä on esimerkiksi viikonloppu, voi välissä olla useampikin päivä ennen kuin uusi verokortti on meillä. . 

Jos haluat, että päivärahahakemuksesi käsitellään uusien verotietojen mukaisesti, lähetä jatkohakemus meille vasta, kun uudet verotiedot näkyvät OmaYTK:ssa. Jos lähetät hakemuksen samana päivänä, kun tilaat uuden verokortin, voi hakemus mennä läpi vielä vanhoilla verotiedoilla. Maltti on siis tässäkin valttia!

Näin varmistat, että yllätyksiä ei tule, kun voimme käyttää oikeaa veroprosenttia loppuvuoden maksuissa. Jos olet jo tehnyt näin, on kaikki kunnossa.

Palautukset ja jäännösverot

Veronpalautuksilla tai jäännösveroilla ei ole vaikutusta ansiopäivärahan maksuun.

Verot vuonna 2023

Myös uusi vuosi lähestyy. Maksamme tammikuussa 2023 ansiopäivärahat vielä vuoden 2022 verotiedoilla siten, että kuitenkin nollaamme verokortin kertymän.

Tammikuun aikana saamme verottajalta automaattisesti uudet verotiedot, mutta ne ovat tyypillisesti palkkaa varten. Kun verokortti on palkkaa varten, joudumme korottamaan veroprosenttia verottajan ohjeiden mukaan.

Kun haet päivärahaa, kannattaa ensi vuonna tilata heti tammikuussa verottajan palvelusta muutosverokortti. Ilmoita verottajalle arvio ensi vuoden ansiopäivärahasta. Voit laskea arvion tulevista ansiopäivärahoista laskurillamme

Voit myös laskea arvion itse. Ansiopäivärahaa maksetaan vuodessa noin 258 päivän ajalta. Saat siis arvion koko vuoden päivärahoista kertomalla ansiopäivärahasi määrän 258 päivällä. Tämä kuitenkin riippuu siitä, kuinka paljon sinulla on enimmäismaksuaikaa vielä jäljellä. Päivärahasi määrän ja enimmäismaksuajan tilanteen voit tarkastaa OmaYTK:ssa.

Ilmoita verottajan palvelussa meidät verokortin saajaksi. Silloin verottaja toimittaa uuden verokortin sähköisesti suoraan meille.