Nuoret istuvat rivissä penkillä

Voinko opiskella ansiopäivärahalla?

Opiskelusta on monenlaista hyötyä. Osaamisesi monipuolistuu ja parannat mahdollisuuksiasi työllistyä tai vaikka vaihtaa alaa. Työttömyysetuutta ei ole lähtökohtaisesti tarkoitettu opintojen tukemiseen, mutta on tiettyjä tilanteita, joissa voit sekä opiskella että saada ansiopäivärahaa samanaikaisesti.

Sivutoiminen opiskelu ei tähtää tutkintoon, eivätkä opinnot estä sinua hakemasta ja vastaanottamasta kokoaikatyötä. Työvoimaviranomainen arvioi ja tekee päätöksen opintojen vaikutuksesta työttömyysetuuteen. Laajuutta arvioidaan muun muassa tutkintotavoitteisuuden ja opintopisteiden perusteella.

Lyhytkestoinen opiskelu tarkoittaa, että opintosi kestävät enintään kuusi kuukautta. Tukea voi käyttää esimerkiksi silloin, kun olet saattamassa loppuun kesken jäänyttä tutkintoa.

Työvoimakoulutus on työllistymistä edistävä palvelu. Voit etsiä sinulle sopivaa työvoimakoulutusta TE-palveluiden tarjonnasta. Työvoimaviranomainen päättää opiskelijoiden valinnasta. Osallistumisen edellytyksenä on, että sinulla on työvoimaviranomaisen toteama koulutustarve.

Voit myös itse hankkia opiskelupaikan ja opiskella tutkintoa. Tällaisen omaehtoisen opiskelun tukeminen ansiopäivärahalla edellyttää, että olet täyttänyt 25 vuotta ja työvoimaviranomaisen arvion mukaan sinulla on koulutustarve ja omaehtoinen opiskelu on tarkoituksenmukaista työllisyytesi tukemiseksi.

Ole aina yhteydessä työvoimaviranomaiseen ennen kuin aloitat opinnot. Työvoimaviranomaisen kanssa katsotaan yhdessä, mikä on sinulle sopivin palvelu. Lisäksi työvoimaviranomainen tekee päätöksen siitä, onko sinulla oikeus työttömyysetuuteen opintojen aikana vai ei.

Muista myös, että pelkästään opintojen perusteella me emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Myös muut päivärahan edellytykset tulee olla kunnossa ja enimmäismaksuaikaa jäljellä.

Kassajäsenyydestä on hyötyä, vaikka siirryt opiskelemaan

Joissakin tilanteissa opiskelu estää ansiopäivärahan maksamisen. Kassajäsenyys kannattaa silti pitää voimassa, sillä jo keräämäsi työssäoloehto säilyy ja voit hakea ansiopäivärahaa opintojen päättymisen jälkeen, jos et heti löydä sopivaa työpaikkaa. Voit hyödyntää jo kerättyä työssäoloehtoa jopa seitsemän vuoden takaa opintoja edeltävältä ajalta.

Lue lisää: