Naisen käsi ojentaa 50 euron seteliä lompakosta - YTK

Vuodenvaihteen verostepit

Ansiopäivärahasta menee vero. Veroprosentti kannattaa tarkastaa vuodenvaihteessa ja varmistua, että käteen jää enemmän.

Tarkista verosi ennen joulua

Tähän aikaan vuodesta verokortilla ilmoitettu tuloraja saattaa monella ylittyä. Silloin työttömyysetuudesta maksettava ennakonpidätysprosentti nousee ja käteen jäävä osuus päivärahasta pienenee. Tämä voi olla ikävä yllätys vuoden vaihteen juhlapyhien lähestyessä.

Jos olet loppuvuonna vielä hakemassa päivärahaa, tarkista verokortin tuloraja ja päivärahan kertymä. Jos tuloraja on ylittymässä, voit tilata verottajalta uuden muutosverokortin etuutta varten loppuvuodeksi.

OmaYTK:sta näet tämän hetken tulorajasi klikkaamalla Verokortti-painiketta yläpalkissa. Jos tuloraja on ylittymässä, tilaa verottajalta uusi etuutta varten oleva muutosverokortti, johon olet nostanut tulorajaa loppuvuoden etuuksien verran.

  1. Tarkista OmaYTK:sta tulorajasi ja kertymäsi. 
  2. Tilaa tarvittaessa verottajalta uusi muutosverokortti etuutta varten.

Kun ilmoitat verottajalle verokortin saajaksi meidät eli Yleinen työttömyyskassa YTK, saamme muutosverokortin sähköisenä seuraavaksi päiväksi. Erikseen sinun ei siis tarvitse muutosverokorttia meille toimittaa.

Näin varmistat, että yllätyksiä ei tule, kun voimme käyttää oikeaa veroprosenttia loppuvuoden maksuissa. Jos olet jo tehnyt näin, on kaikki kunnossa.

Hae päivärahaa vasta muutosverokortin tilaamisen jälkeen

Jos haluat, että päivärahahakemuksesi käsitellään uusien verotietojen mukaisesti, lähetä jatkohakemus meille aikaisintaan vasta muutosverotiedon laskemista seuraavana päivänä.

Jos lähetät hakemuksen samana päivänä, se saattaa mennä läpi vielä vanhoilla verotiedoilla.

Veronpalautukset ja mätkyt

Olet ehkä saanut tai olet saamassa viime vuodelta veronpalautusta tai ehkä joudut maksamaan jäännösveroa. Näillä ei ole vaikutusta päivärahan maksuun.

Vuoden 2020 verot

Myös uusi vuosi lähestyy. Maksamme tammikuun päivärahat vielä vuoden 2019 verotiedoilla siten, että verokortin kertymä kuitenkin nollataan.

Tammikuun aikana saamme verottajalta automaattisesti ensi vuoden verotiedot, mutta ne ovat palkkaa varten. Kun verokortti on palkkaa varten, joudumme usein korottamaan veroprosenttia verottajan ohjeiden mukaan.

Kun haet päivärahaa, kannattaa hakea verottajan palvelusta muutosverokortti etuutta varten. Ilmoita verottajalle arvio ensi vuoden ansiopäivärahasta. Ansiopäivärahaa maksetaan vuodessa noin 258 päivän ajalta. Saat siis arvion koko vuoden päivärahoista kertomalla ansiopäivärahasi määrän 258 päivällä. Tämä kuitenkin riippuu siitä, kuinka paljon sinulla on enimmäismaksuaikaa vielä jäljellä. Päivärahasi määrän ja enimmäismaksuajan tilanteen voit tarkastaa OmaYTK:ssa.

Voit verottajan palvelussa ilmoittaa Yleinen työttömyyskassa YTK:n verokortin saajaksi. Silloin verottaja toimittaa uuden verokortin sähköisesti suoraan meille.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle